ישאו בנטל: רשות החשמל החליטה – יצרני החשמל הפרטיים ישתתפו בעלויות הציבוריות של משק החשמל – תעריף החשמל לציבור יוזל ב-1.5%. לפי רשות החשמל, היצרנים הפרטיים במשק הפעילו לחצים רבים על רשות החשמל בנסיון לעיכוב החלטתה זו. יחד עם זאת, עתירות היצרנים לעיכוב ההחלטה נדחו כולן על ידי בג"צ
הציבור יקבל חזרה 350 מליון שקלים מיצרני החשמל הפרטיים
ישאו בנטל: רשות החשמל החליטה – יצרני החשמל הפרטיים ישתתפו בעלויות הציבוריות של משק החשמל – תעריף החשמל לציבור יוזל ב-1.5%. לפי רשות החשמל, היצרנים הפרטיים במשק הפעילו לחצים רבים על רשות החשמל בנסיון לעיכוב החלטתה זו. יחד עם זאת, עתירות היצרנים לעיכוב ההחלטה נדחו כולן על ידי בג"צ
כזכור, ביום חמישי שעבר אישרה מליאת רשות החשמל בראשות עו"ד אורית פרקש–הכהן הורדה במחיר החשמל של 7%, כעת מתבררים הפרטים של אותו מתווה חדש לחלוקת העלויות הציבוריות במשק החשמל בישראל, אשר ישיב לציבור רטרואקטיבית קרוב ל-350 מליון שקלים ובהמשך – כ-200 מליון שקלים מדי שנה.
עוד בנושא:
מחירי החשמל יירדו ב-7% – למרות מחירי הגז העולים
אורית פרקש הכהן הודחה מתפקיד יו"ר רשות החשמל
אושר בממשלה: הרפורמה ברשות החשמל קיבלה מנדט
התעריף המערכתי, אשר יושת לראשונה גם על יצרני החשמל הפרטיים במשק האנרגיה, כולל שירותי גיבוי, עלויות התעריף החברתי ועלויות נוספותואשר מהן נהנים כל צרכני החשמל ונכון להשיתו על כולם ולא רק על צרכני חברת החשמל, כפי שהיה עד כה (עלויות מערכתיות).
ההסדר, הצפוי להיכנס לתוקף מיידית עם עדכון תעריף החשמל הקרוב, יסדיר לראשונה מאז נכנסו יצרני חשמל פרטיים בישראל לפעילות [2013] ,את חלוקת נטל העלויות הציבורית של ניהול ותחזוקת המערכות המשלימות את ייצור החשמל בישראל – בין כספי הציבור המממנים את פעילות חברת החשמל בתחום דרך תעריף החשמל, לבין יצרניות החשמל הפרטיות החדשות הפועלות במשק ומשתמשות בתשתיות אלו עבור צרכניהן.
כחלק מכך, ישיבו היצרנים הפרטיים לציבור קרוב ל-350 מליון שקלים עבור עלויות השימוש בתשתיות המערכתיות בשנתיים החולפות, כאשר כל יצרן ישלם את חלקו באופן יחסי, על בסיס תעריף בגובה של כ- 2.5 אג' לקוט"ש ייצור.
עדכון תעריף החשמל השנתי הקרוב, אותו פרסמה הרשות יכלול גם כך תעריף מערכתי אוטומטי אשר ישלמו היצרנים באופן שוטף, בגובה זהה של 2.4 אג'. על-פי הערכות הגורמים המקצועיים ברשות החשמל, בשנה הבאה צפויים תשלומים אלה להסתכם ב-200 מליון שקלים בקירוב אשר יוחזרו לציבור מידי שנה. סכומים אלו הם אלה שאפשרו להוזיל את תעריפי החשמל לציבור הרחב בכ-1.5% כבר בעדכון התעריף הקרוב.
שירותי הולכת החשמל, גיבוי ותחזוקת מערכות הולכת החשמל וניהול מערכת החשמל בישראל, מסופקים כיום על ידי חברת החשמל ועלויותיהם הושתו עד היום על צרכני חברת החשמל בלבד במסגרת תעריף החשמל לציבור. לאור כניסתם של יצרנים פרטיים למשק החשמל, נוצר מצב בו צרכני היצרנים הפרטיים אינם משתתפים בעלויות הציבוריות של משק החשמל ואלו משולמים רק על ידי הציבור הכללי. לכן, נוצר צורך להגדיר שירותים אלו, לתמחרם ולחייב בהם את כלל מספקי החשמל במשק וצרכניהם באופן יחסי, ולא רק את צרכני חברת החשמל. החלטה זו של הרשות מונעת סבסוד עקיף בין צרכני חברת החשמל לבין צרכנים של מספקים אחרים.
לפי רשות החשמל, היצרנים הפרטיים במשק הפעילו לחצים רבים על רשות החשמל בנסיון לעיכוב החלטתה זו. יחד עם זאת, עתירות היצרנים לעיכוב ההחלטה נדחו כולן על ידי בג"צ
התעריף המערכתי שקבעה הרשות המושת על היצרנים הפרטיים צפוי להתעדכן מדי שנה בצמוד לעדכון תעריף החשמל השנתי במשק, בכפוף לשינויים בעלויות הייצור והתשתית. זאת ועוד, במסגרת קביעת בסיס תעריף הייצור החדש לחברת החשמל, תיבחנה עלויות מוכרות של התפעול וכדאיות גריטת יחידות יצור ישנות. עם עדכון עלויות אלו ובכלל זה גריטת יחידות יצור, ייטמעו עלויות אלו במסגרת העלויות המוכרות של שירותי ניהול המערכת בהתאם.
יו"ר רשות החשמל אורית פרקש-הכהן: "החלטת הרשות ביחס לתעריפים מערכתיים היא פרי עבודה מאומצת של מליאת הרשות והיא יוצרת מחד, וודאות לשוק הפרטי המתבסס במשק החשמל, ומאידך, שומרת על כיס צרכני חברת החשמל. השלמת תעריפים אלה השיבו לכיס הציבור סכום של 350 מליון שקלים בתעריף החשמל ותרמו להוזלה האחרונה של התעריף".
תעריפים אלה נגבים החל משנת 2013, הרשות קבעה מנגנון של תשלום 90% מהחוב על ידי יצרנים פרטיים כמפורט בנספח ה' להחלטה.