יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט נאם במסגרת השימועים הפומביים למתווה הגז ודיבר על הרגולציה בישראל ועל משק הגז. תדמור: הממונה על ההיגבלים העסקיים החליט באבחת חרב ומבלי שהתייעץ או הודיע לאף אחד לחתוך את ההסכם שהגענו אליו ביחד איתו 9 חודשים לפני כן
גדעון תדמור: הרגולציה בישראל היא הלאמה זוחלת של משק הגז
יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט נאם במסגרת השימועים הפומביים למתווה הגז ודיבר על הרגולציה בישראל ועל משק הגז. תדמור: הממונה על ההיגבלים העסקיים החליט באבחת חרב ומבלי שהתייעץ או הודיע לאף אחד לחתוך את ההסכם שהגענו אליו ביחד איתו 9 חודשים לפני כן
גדעון תדמור יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים. שימוע הגז הפומבי 22.7.15
גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, אמר הבוקר בשימוע המתווה הגז שנערך על ידי משרד האנרגיה (בשידור חי באתר תשתיות) כי הוא רוצה להתמקד בדבריו בכמה הערות כלליות שמסכמות את המסמכים שהם הגישו אתמול בלילה (ג') לשימוע: "במסמכי השימוע שלנו אנחנו מתארים את ההיסטוריה הארוכה שהיה לנו חלק ממנה שהתחילה בעשרות שנים של חיפושי נפט וגז ותודה לאל שמשנת 99 ואילך החילו הצלחות. ההצלחות האלה התחילו בהצלחה הצנועה של ים תטיס ומשם התקדמו להצלחות הגדולות עם תמר ולוויתן. ההצלחות הללו יכולות להביא ליתרונות כלכליות וגיאופוליטיות למדינת ישראל".
"לצערנו הן גם הביאו לרכבת הרים רגולטורית שהביא לכישלון לחיבור הצפוני של תמר ומאפשר לתמר להגיע לצפון ולמאגר ים תטיס להמשיך לספק גז. זאת יתירות שהיום כולם מדברים על זה שצריך להביא אותה. לאחר מכן הגיעה מדיניות של קיצוץ רשיונות שקיבלנו בדין. לאחר מכן הגיעה ועדת ששינסקי. לא הצלחנו להתאושש מששינסקי והגיעה ועדת צמח ששינתה רשיונות שקיבלנו בדין והתחילה הסאגה של רשות ההיגבלים העסקיים. זאת הלאמה זוחלת של אותם נכסים שהשקענו מיליוני דולרים כדי לפתח אותם. וההשלכות של רכבת ההרים היו כבדות משקל וערערו את המשק ופגעו במוניטין של מדינת ישראל כמדינה שרוצה למשוך השקעות בתחום".
"מיותר לציין שחלק מאותם נפגעים הייתה עסקת וודסייד שיכלה לייצר את התחרות במשק הישראלי. עמדנו ביום החתימה עם וודסייד שהיה יכול להיכנס כשחקן מתחרה והיה מכניס מיליארדי דולרים למשק הישראלי ווודסייד נרתעו מהרגולציה ביום החתימה וברחו מהארץ. אבל הדבר הכי קשה שחווינו ולקח אותנו למצולות זה אותו אירוע עם ההיגבלים העסקיים. ניהלנו עם הרשות משא ומתן ארוך והגענו להסכם מאחר והם טוענים שיש הסכם כובל, טענה שאין לה אחיזה. ו-9 חודשים לאחר ההסכם באבחת חרב וללא כל תיאום למעשה החליט אותו הממונה לחזור בו מן ההסכם ולקח את כל המשק הישראלי למצולות וגרם לנו להקפיא את הפיתוח של לוויתן".
"דקה לפני עמדנו על מסלול ההמראה כשאנחנו עומדים לחתום על הסכם עם מדינות שכנות ולגייס 2 מיליארד דולר – ההון הנדרש לפיתוח תמר. עומדים לפני החלטה להתניע קדימה את פרויקט לוויתן. כל זה היה בידינו דקה לפני, ודקה אחרי הגענו לקיפאון מוחלט ושם אנחנו נמצאים מזה זמן רב. אם מסתכלים על דו"ח מבקר המדינה רואים את המצב של ריק שלטוני ואי ודאות רגולטורית שבו אנחנו נמצאים. השאלה היא איך אנחנו יוצאים מהמשבר הזה והתשובה היא מתווה הגז שגובש עם הצוות הממשלתי".
"המתווה הזה כולל רגליים חשובות ביותר. חלק מהפתרון הזה כולל את זה שחברות כמונו שלקחנו סיכונים אדירים ניאלץ למכור את מירב נכסינו ולהישאר עם נכס אחד בלבד שהוא לוויתן. זה יותר תחרות. יש פה אלמנט של פיקוח על המחירים למרות שנראה שהמחירים בישראל הם הוגנים וסבירים. יש פה עוד נושא של ייצוא שהוא חשוב מאוד למדינה. המתווה מאפשר להוציא אותנו מההקפאה שנכפתה עלינו וכל זה על מנת לפתח את לוויתן ואתר תמר כדי שבסופו של דבר תסתיים הטלטלה על המשק הישראלי ונצא לדרך חדשה".
יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים הוסיף: "כבר בחודש ינואר האחרון בימים מסוימים תמר לא יכל לספק את כל צרכי המשק הישראלי. בקיץ הקודם ובחורף האחרון היו לחלוטין שעות שבהם המשק הישראלי לא קיבל את כל מה שהוא צריך ולכן יצרנים עברו לייצר בסולר שהוא הרבה יותר מזהם. במאגר תמר עברנו לקומפרציה שאמורה לעזור לטיפול. כשאנחנו מסתכלים על הרחבת תמר בהסתמך על הסכם היייצוא – צינור נוסף עם מאגר תמר פלטפורמות באופן שיגדיל את האספקה למשק הישראלי".
"אם מסתכלים על החוזים שתמר חתמה כבר הם מעבר ליכולת של תמר אחרי ההרחבה. עם פיתוח לוויתן יהיה עודף היצע משמעותי ואמינות אספקה מאוד משמעותית למשק הישראלי. הנושא השני שרצינו להתייחס אליו זה נושא המחיר והתשואות – המחיר של הגז בישראל הוא הנמוך ביותר במחירי ה-OECD. בהיבט הזה אפשר להסתכל על ארה"ב – בארה"ב נדמה כאילו המחירים יותר נמוכים בארה"ב, אבל כשמשווים לכל מדינה רואים שהמחיר שם יותר גבוה, מאחר ולוקחים מדד מסוים שהוא נמוך משמעותית. במקומות שבהם יש הפקה קרובה המחיר זול, אבל במקומות שבבהם יש עלות הקמה גבוהה כמו בישראל אז רואים את המחירים עולים משמעותית".
הייתכן שאזרחי ישראל ישלמו פי שניים משאר העולם על הגז המופק בשטח הריבוני שלנו??? ??? מי שהתעשיה בישראל חשובה לו, צריך להתעלם מאינטרסים של מונופול דורסני לא הוגן.
מחיר הגז צריך להיות 3 דולר כמו בארה"ב. התעשייה בישראל, לא תוכל להתחרות עם התעשייה העולמית עם מחירי האנרגיה גבוהים פי שנים בישראל משאר העולם.