ואת חברות הגז לספק גז רק לבית אב בו הותקן גלאי כזה – הצעה זו הועלתה היום בישיבת ועדת הכלכלה שהחלה להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתיקון חוק הגז
הצעה לתיקון חוק הגז: לחייב את הציבור בהתקנת גלאי גז
"מה הבעיה לחייב את הציבור להתקין גלאי גז? וחברות הגז לא יספקו גז למי שלא יתקין אותו!", את הדברים אמר היום בעלי חברת הגז "אובק גז" בדיון שנערך בוועדת הכלכלה.
ועדת הכלכלה של הכנסת החלה היום (ג') להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתיקון חוק הגז, העוסק בנושאי בטיחות ורישוי. תיקון החוק נועד להגביר ולחזק את האכיפה על עבירות חמורות, להסדיר פעילות העוסקים בתחום ולקבוע תנאים למתן רישיונות לספקי גז, וכן להסמיך את שר האנרגיה והמים, בהתייעצות עם שר הכלכלה, לקבוע אמות מידה באשר לשירות שיחויבו ספקי הגז לתת לצרכנים.
לפני קריאת החוק שמעה הוועדה חוות דעת שונות, וביניהן זו של תמים יאסין, בעל חברת "אובק גז" לשיווק גז בישול. יאסין אמר בדיון כי אינו מסכים עם הדרך של החוק וכי תיקוני החוק המוצעים יהרסו את התחרותיות במשק הגז. בדיון נחזרו עוד מספר נציגים על הטענה כי התחרותיות והבטיחות בתחום הגפ"מ הולכות ביחד והחוק צריך להתייחס לכך.
יורם תמיר, מנכ"ל מרכז הגז, נציג חברות הגז הקטנות, אמר כי "האטרקציה להפרת החוק נובעת מפערי המחירים. אם לא יטפלו בזה, התיקונים לא יעזרו". תמיר הסכים להצעתו של יאסין בנוגע לחיוב התקנת גלאי בבתי הצרכנים ויו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אבישי ברוורמן, הורה למשרד האנרגיה לבחון אותה בימים הקרובים.
בני חלפון, מנהל האגודה לתרבות הדיור סניף עכו אמר כי הוא חוזר מזירת האסון בעכו וכי "אתמול התלוותי ל-2 פקחי משרד האנרגיה, הם הוציאו בלוני גז מתחת לכיורים של דירות. אין שום אכיפה בנושא והציבור חושש". חלפון הוסיף כי יש "לתת סמכויות אכיפה למי שהנושא בסמכותו. במשרד האנרגיה טוענים שזה לא אחריותם ומפנים למשטרה".
חן בר-יוסף, מנהל מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה סקר את עיקרי השינויים שהתיקונים בחוק אמורים לגרום להם:
1. התיקון מאפשר שלילת רישיונות ל"שלוח" של חברה, מבלי לשלול רישיון לכל החברה, דבר שעד עתה לא ניתן. זה "חידוש גדול" לדברי בר-יוסף.
2. לאפשר לשר לכתוב תקנות ולחוקק חקיקת משנה שקשורה להיבטים צרכניים.
3. החקיקה תנסה "לייבש" את ביצת עבריינות הגז ותטיל סנקציות על שותפים לדבר עבירה, זאת בניגוד למצב היום בו מטפלים רק בגנבים והמשטרה לא מצליחה למנוע את כל הפשיעה בתחום.
4. הרחבת הסמכויות המנהליות של מנהלי בטיחות הגפ"מ ומנהל בטיחות הגז הטבעי.
5. חיזוק סמכויות פיקוח ואכיפה והתאמתם – יכולת פיסית להגיע למתקנים מסוכנים ולא כשירים ולהוציא אותם מפעילות.
6.החמרת הענישה. בר-יוסף ציין כי "מצאנו אוזן קשבת במשרד המשפטים".
בר-יוסף אמר ליו"ר ברוורמן כי בעקבות הערות מבקר המדינה משרד האנרגיה ייצא במכרז נוסף למציאת חברת ייעוץ חיצונית שתמליץ על מספר המפקחים הנחוצים למשק הגז. בשנת 2011, ציין בר-יוסף, נשכרה חברה חיצונית שכזו והמליצה על 14 מפקחים. היו"ר ברוורמן הביע חוסר טולרנטיות להתמשכות הסוגייה ואמר לבר-יוסף: "למה אתם שנים עובדים על הנושא הזה? מה אתם צריכים ייעוץ חיצוני? אני מבקש ממך תשובה בשבוע הבא, בלי חברת ייעוץ – כמה מפקחים אתם צריכים?" בר-יוסף השב לברוורמן כי "אם נגיע לאוצר ללא רמת ייעוץ מקצועית לא נקבל אישור מן האוצר", אך ברוורמן לא התרצה.
כזכור, בדיון האחרון בוועדת הכלכלה בנושא, התברר כי במשרד האנרגיה יש 6 אנשים בלבד האחראים על הפיקוח ואכיפת החוק בכל הארץ, ועוד 3 חוקרים. כבר באותו דיון התייחס היו"ר, ח"כ אבישי ברוורמן, לדברים ואמר כי "במהלך הדיונים בהצעת החוק תתייחס הוועדה לבעיות שנחשפו, ותתקן את ההצעה כך שניתן יהיה להגביר את הבטיחות לציבור".