מנכ"ל התאחדות התעשיינים: "אני קורא לוועדה לדחות את ההצעה ולאכוף את חוק ההסדרים – יש להקים 15 תאגידי מים אזוריים, אשר יפעלו במקום 55 תאגידי המים הפועלים כיום בישראל"
תיקון המאפשר לרשויות "סרבניות" לדחות בשנה ביצוע תיאגוד מים אזורי – נדון היום בוועדת השרים לענייני חקיקה
ועדת השרים לענייני חקיקה דנה היום בהצעה לתיקון חוק משק המים והביוב. לפי ההצעה, שהוגשה על ידי משרדי האוצר והאנרגיה, התיקון יאפשר לרשויות המקומיות שטרם הקימו תאגיד מים בשטחן לדחות את הקמתו בשנה שלמה, זאת בסתירה להסכם שהשיג בשנה שעברה משרד האוצר מול מרכז השלטון המקומי, על צמצום מספרם של תאגידי המים ועל ייעולם.
רק בחודש מאי 2013 נחתם בין משרד האוצר לבין המרכז לשלטון מקומי הסכם שעניינו ביצוע תאגוד אזורי, זאת בהמשך לדו"ח ביניים של הוועדה לרגולציה כלכלית במשק המים, ועדת בלניקוב, הממליץ על ביצוע רפורמת תיאגוד אזורי וצמצום מספר התאגידים לכ-15 תאגידים אזוריים בלבד. כפועל יוצא תוקן בחודש יולי 2013 חוק תאגידי המים וביוב, תשע"א-2011, שעניינו חובת התיאגוד האזורי. במסגרת תיקון זה הוחלט כי רשויות שטרם הקימו תאגיד יחויבו להעביר את ניהול משק המים והביוב שברשותן לידי תאגיד אזורי עד ליום 30.1.2014, זאת בהתאם להסכם בין משרד האוצר והמרכז לשלטון מקומי.
מנכ"ל התאחדות התעשייניים, אמיר חייק, מסר לקראת הדיון כי "יש להפסיק את הסחבת ברפורמת תאגידי המים אשר מונעת את צמצום מספר תאגידי המים והפיכתם לאזוריים. התנהלות זו, זורה חול בעיני הציבור כולו ובעיני המגזר העסקי, בבחינת 'הכלבים נובחים והשיירה עוברת'. אני קורא לוועדת השרים לענייני חקיקה, לדחות את ההצעה ולאכוף את חוק ההסדרים – יש להקים 15 תאגידי מים אזוריים, אשר יפעלו במקום 55 תאגידי המים הפועלים כיום בישראל".
הרשויות הסרבניות: מגיע לנו פטור מתיאגוד
לפני כחודש וחצי הביעו מספר ראשי רשויות אשר סרבו להתאגד, את עמדתם בכנסת. בדיון שנערך בוועדת הפנים נימקו ראשי רשויות להבים, עומר, רחובות וכפר שמריהו את עמדתם בטענה שהם עומדים בכל הקריטריונים של רשות המים באופן מוכח ומנהלים היטב את תשתית המים. באם יוקם תאגיד, כך טענו ראשי היישובים, תושבי המועצות שלהם ישלמו יותר עבור המים משום שתעריף הגבייה יעלה.
ראשי רשויות אלה ונוספים, ביקשו פטור מהקמת תאגיד על סמך הסכם פשרה אליו הגיע מרכז השלטון המקומי עם רשות המים אשר לפיו מי שפועל על פי הקריטריונים שקבעה רשות המים פטור מתיאגוד. לטענתם הם עומדים בקריטריונים הנדרשים ועל סמך עמידתם בקריטריונים ב'תנאי ההחרגה' הם דורשים מרשות המים שתפטור אותם מחובת ההתאגדות.
במקביל, נשמעות טענות כי אותן רשויות המסרבות להתאגד הן רשויות עשירות ומבוססות אשר אינן מעוניינות בתיאגוד אזורי עם ישובים חלשים מהן מבחינה דמוגרפית.