המכון לאחריות תאגידית משגר מכתב לראש הממשלה בו הוא מבהיר כי באם יוחלט שלא להעביר את אישור מסקנות ועדת צמח לידי כלל המחוקקים, יוגש בג"צ שימנע הליך זה
המאבק לשקיפות: יוגש בג"צ באם החלטות ועדת צמח לא יועברו לכנסת
המכון לאחריות תאגידית שיגר אמש (א') מכתב לראש הממשלה, שר האוצר, שר הכלכלה, שר האנרגיה, יו"ר הכנסת והיועץ המשפטי לממשלה בו הוא חוזר ומבהיר כי יש להעביר את הדיון על אישור החלטות מסקנות ועדת צמח אל הכנסת. עו"ד אפי מיכאלי, ששיגר את המכתב יחד עם ד"ר עופר סיטבון ועו"ד ערן צין, ציין כי במקרה שגורמים בממשלה יחליטו שלא להעביר את ההחלטה לידי הכנסת בהליך שקוף שיאפשר דיון מקיף בסוגיה, הרי שהמכון יפנה לבג"צ.
כזכור, עד כה חתמו כ-60 חברי כנסת מן הקואליציה והאפוזיציה גם יחד על מכתב שקורא להעביר את ההחלטה על אישור מסקנות ועדת צמח (בנושא ייצוא הגז) לדיון פתוח בכנסת בשל חשיבותו הרבה לעתידה של המדינה וכלכלתה בעשרות השנים הבאות. גם יו"ר ועדת הכלכלה בכנסת, ח"כ אבישי ברוורמן ממפלגת העבודה מסר לפני כשבוע כי יעשה כל שביכולתו בכדי להעביר את הדיון לידיהם של כלל המחוקקים.
מיכאלי ושותפיו למכתב מציינים כי בתגובה שנשלחה אליהם לפני 5 חודשים על ידי עדנה הראל, ראש תחום מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים נכתב כי כי עד עתה לא נבחנה בפני הממשלה השאלה מהי הדרך הראויה לעיגון ההמלצות שגיבשה הוועדה". כמו כן, ציינה הראל כי במידה ותערוך הממשלה דיון בהמלצות הוועדה "תיבחן במסגרת זו גם השאלה מהי המתכונת המתאימה לעיגון ההמלצות".
יש לציין כי בימים אלו מופעל לחץ משמעותי מצד חברות הגז והנפט שמבקשות למהר את עיגון החקיקה בדבר דו"ח צמח. רק אתמול פרסמנו כאן את דבר המכתב ששלח יו"ר איגוד מחפשי הגז והנפט, אורי אלדובי, לשר האנרגיה במסגרתו ביקש לזרז את אישור מסקנות ועדת צמח בשל מה שכינה רגולציה נזילה שמייצרת תמריצים שליליים למשק החיפושים.
ראוי להזכיר גם כי מיכאלי ושותפיו לדרך מהמכון הם אלו שהגישו את התביעה לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה למשרד האנרגיה לפרסם את הפרוטוקולים של ועדת צמח. התביעה הגיעה לאחר שלל עיכובים בפרסום הפרוטוקולים, זאת על אף הליך מוסדר של תשלומים עבור חשיפת המידע במסגרת חוק חופש המידע. לבסוף התרצה שר האנרגיה ומסר כי הפרוטוקולים יפורסמו באתר המשרד. נכון להיום, אלו עוד לא ראו אור.