לטענת יו"ר איגוד מחפשי הגז והנפט, אורי אלדובי, הרגולציה הישראלית מייצרת תמריצים שליליים לחברות בינ"ל שמעוניינות להשקיע בפיתוח שדות הגז המקומיים
יו"ר איגוד מחפשי הגז לשר האנרגיה: הרגולציה נזילה ולא מידתית
ארי אלדובי, יו"ר איגוד תעשיות חיפושי הגז והנפט בישראל שיגר היום (א') מכתב לשר האנרגיה והמים, סילבן שלום, בבקשה לקדם רגולציה שתקל על יזמי הקידוחים להמשיך בפועלם בכדי שאלו יוכלו לפתח את המשאבים המצויים בשטחי המדינה. במכתבו הדגיש אלדובי את הרגולציה הנזילה בסקטור חיפושי הגז והנפט שמרתיעה משקיעים בארץ ומחוצה לה, בבואם להשקיע בתחום שהינו סיכוני ממילא.
חלק ניכר ממכתבו של אלדובי מוקדש לנושא של ועדת צמח ואישור מתווה הייצוא שיושלך ממנו. "פועל יוצא מחוסר הבהירות ביחס להמלצות ועדת צמח והמגבלות שתוטלנה על יצוא גז טבעי מישראל, הינו אי היכולת לממן פרויקטים של חיפוש והפקה בישראל והחשש של חברות זרות מכל פעילות או השקעה במשק הישראלי", כתב אלדובי במכתב לשר.
בהמשך דבריו מתייחס אלדובי לטיוטת תקנות הנפט שפורסמה בשנת 2011 במסגרתה נקבע כי לא ניתן להעביר חזקות במאגרי נפט, ללא אישור המדינה. בעקבות המצב המונופוליסטי בו מצוי משק חיפושי הגז והנפט, המדינה מחזיקה קצר את היזמים ומונעת מהם העברת זכויות ללא אישורים אלו. לטענת אלדובי, מצב זה מהווה פגיעה באינטרס הציבורי שכן הוא מונע את הפיכתו של משק החיפושים לאטרקטיבי בעיניי היזמים והחברות השונות.
תלונה נוספת של אלדובי מגיעה באשר לסכומי הערבויות אותם ייאלצו לשלם המחזיקות ברשיונות קידוח במקרה של נזק אשר עלול להיגרם מאי ביצוע של נטישת הקידוח כראוי בעת סיומו. לטענת אלדובי, הסכומים אותם ייצטרכו להפקיד החברות החל מה-30 ביוני (כפי שנכתב בהוראת משרד האנרגיה) הינם גבוהים במיוחד.
"לא זו בלבד שהנחיות אלו נקבעו בחוסר סמכות, אלא שהן אינן יעילות, פוגעות באטרקטיביות של הרישיונות ומקימות תמריץ שלילי לכניסה לשוק הגז הטבעי בישראל. קביעת ערבויות נזקים בשיעורים ובאופן המתוארים בהנחיות אינה מקובלת בעולם והיא גורמת לנטל פיננסי נוסף ומיותר על כתפי החברות הפעילות בשוק, אשר ממילא נמצאות בימים אלו במאבקי הישרדות, ולמעשה יהוו בטוחה כפולה בעלות כפולה" כתב אלדובי.
לסיכום כותב אלדובי כי "כל עוד התחום סובל מחוסר וודאות ותלוי בתוצאות הליכים רגולטוריים הנמשכים מזה זמן רב, אין זה סביר או נכון לדרוש מהגורמים הפועלים בתחום לעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו בתכנית העבודה, להוציא הוצאות ניכרות ולבצע השקעות משמעותיות בפיתוח הרישיונות".
לצערי זה נכון לא רק לתחום הגז, אלא לרוב תחומי התשתיות במדינת ישראל. אפשר להסתכל על גז, נפט, אנרגיות מתחדשות, מים ועוד ועוד ועוד… רגולציה שמשתנה כל הזמן, שלא מאפשרת לאף יזם פרטי להבין האם יש היתכנות כלכלית מאחורי מה שהוא רוצה להקים. אף אחד לא מסוגל לומר לאנשים מה יהיה פה אפילו עוד חודש מהיום. כל דבר מנוהל פה רק במסגרת "תוכניות חרום" (ע"ע "בצורת החשמל")…