הקליניקה למשאבי סביבה ימית מטעם אוניברסיטת חיפה פרסמה דו"ח מטריד במסגרתו פורסם כי מפעילי הקידוחים במים הכלכליים של ישראל לא מחוייבים בתסקירי סביבה מכל סוג שהוא בטרם תחילת הקידוח
חוקרי אונ' חיפה "אישורי הקידוחים לגז ונפט הם מחדל סביבתי"
הקליניקה למשאבי סביבה ימית באוניברסיטת חיפה פרסמה דו"ח חריף בו היא קובעת כי הממונה על הנפט במשרד האנרגיה מותיר את שטחי הקידוחים בים התיכון ללא אכיפה סביבתית. הדו"ח שפורסם כהערה כל הנחיות הממונה בכל הקשור למתן אישורי קידוח מציג תמונה עגומה בכל הקשור לדרך בה מתנהלים מתן האישורים לבעלי השותפויות השונים.
כך למשל, עולה כי בניגוד לנעשה באירופה ומדינות אחרות במערב בהן כל בעל עניין בקידוח ימי מחוייב בתסקיר סביבתי מקיף, הרי שבשטחי המים הכלכליים של ישראל לא חלים על בעלי הקידוח מחויבויות של תסקירי סביבה משום סוג שהוא. "הדירקטיבה האירופאית משנת 2001 בדבר תסקיר סביבה אסטרטגי שחלה גם על תכניות להקצאת שטחים לחיפוש והפקה של נפט, מחייבת את המדינות לבצע תסקיר השפעה על הסביבה בטרם ההוצאה לפועל של תכנית הקצאה במקרה של חשש להשפעות סביבתיות משמעותיות" כותבת עו"ד נדיה מוגילבסקי המנהלת את הקליניקה "מטרת התסקיר הינה לבחון את ההשפעות הסביבתיות של התכנית העתידית ולהטמיע את השיקולים הסביבתיים. הליך התסקיר הינו הליך ארוך, שעשוי להימשך גם מספר שנים, אשר במהלכו מופק דו"ח שאמור לפרט מספר רב של נתונים ובהם: מגוון ביולוגי, אוויר, אקלים, מים, בריאות הציבור, ערכי נוף ומורשת ועוד".
כאמור, כיום יכול מפעיל בעל אסדת קידוח לפעול כרצונו בתוככי השטח של המים הכלכליים. במקרה של אסון סביבתי עלול להדרדר המצב לכדי קטסטרופה. "יש שיטענו כי יש חוק סביבתי שחל גם על המים הכלכליים במסגרת חוק אזורים ימיים משנת 1953 אבל זו תהיה הגדרה מאד אפורה ולא מחייבת". אומרת מוגילבסקי.
כמו כן מצוין בדו"ח כי בניגוד למדינות אירופאיות בהן יוצאת המדינה לחקור את שטחיה הימיים ורק אז מבקשת להוציא אותם לכדי מכרזים הרי שבישראל היזם הוא שקובע את סדר הדברים. "למרבה הצער, עד כה התעלמה המדיניות הישראלית מהאמת הפשוטה, לפיה ידע הוא כוח" נכתב בהמשך הדו"ח "לפיכך, רק מרגע שיהיה בידי המדינה הידע הנדרש יתאפשר לה למקסם את התועלת הציבורית מניצול משאב הנפט. לעמדתנו, מחדל זה של המדינה הוביל לתוצאה העגומה, במסגרתה היזם הוא שקובע את אופי השטחים העומדים להקצאה ואת עיתוי פיתוחם. מצב זה חייב להשתנות".
המוקד למחקר יישומי למשאבי סביבה ימית הינו פרי שיתוף פעולה בין ביה"ס למדעי הים, החוג לניהול משאבי טבע וסביבה והפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. המוקד פועל לניטור ולניתוח המדיניות הקיימת ולהתוויית מדיניות אחראית לניהול של משאבי סביבה ימית בישראל, ובכלל זה המדיניות להקצאת זכויות נפט.