אמש – (ערב יום שלישי, לפי שעון ישראל) הכריזה המחלקה למסחר האמריקאית על מס המגן לפאנלים סיניים שהבליט את הפירוד בתעשייה הסולארית האמריקאית. יצרנים סולאריים אמריקאיים קיבלו את הולידציה אותה חיפשו, אבל רבים מהתעשייה קיבלו את ההכרזה באנחת רווחה וחשש מהעתיד.
משרד המסחר האמריקאי הטיל מס מגן על ייבוא פאנלים סולאריים מסין
אמש – (ערב יום שלישי, לפי שעון ישראל) הכריזה המחלקה למסחר האמריקאית על מס המגן לפאנלים סיניים שהבליט את הפירוד בתעשייה הסולארית האמריקאית. יצרנים סולאריים אמריקאיים קיבלו את הולידציה אותה חיפשו, אבל רבים מהתעשייה קיבלו את ההכרזה באנחת רווחה וחשש מהעתיד.
התעריפים שנקבעו אמש נועדו לאזן את תעריפי הסבסוד ותמרוץ ייצוא להם זוכים יצרני פאנלים סיליקוניים סינים מהממשלה הסינית. תעריפים אלה יחולו בנסיבות קריטיות – מה שאומר שהתעריפים עשויים להיות רטרואקטיביים ולהיכנס בפועל מדצמבר 2011. גובה התעריפים שיחרר את אנחת הרווחה הגדולה ביותר. התעריפים ייושמו בשלוש רמות. – 4.73% יוטלו על טרינה סולאר, 2.9% על סאנטק, ו-3.59% על יתר היצרנים. אלה תעריפים נמוכים בצורה מפתיעה, כיוון שמומחים רבים בתעשייה צפו תעריפים של 20-30% ואף יותר.
מחברת סאנטק נמסר לפורטל תשתיות "ההחלטה הראשונית הנ"ל משקפת את המציאות – שהצלחתה הגלובאלית של סאנטק מבוססת על תחרות חופשית והוגנת. עם זאת, חסמי מסחר חד צדדיים, גדולים כקטנים, דוחים את המעבר מאנרגיה פוסאלית לאנרגיה סולארית בזמן שרוב האמריקאים דורשים אנרגיה נקייה יותר ובטוחה יותר כגון אנרגיה סולארית" אמר אנדרו ביבי, מנכ"ל סאנטק. "כחברה גלובאלית בעלת שרשרת אספקה בינלאומית ומתקני ייצור בשלוש מדינות, אנחנו מוכנים לעתיד. בלי קשר אם תעריפים יואצלו על תאים סולאריים סיניים, אנחנו יכולים לספק ללקוחותנו בארה"ב מאות מגה וואטים של מוצרים סולאריים באיכות גבווה ובמחיר תחרותי שאינו כפוף לתעריפים כיצרן מקומי עם מתקן ייצור באריזונה, סאנטק תמשיך להישאר חברה פעילה בתעשיית הסולאר האמריקאית ותמשיך להתמקד בהפיכת אנרגיה סולארית לנגישה לכל אחד בכל מקום."
אולם כעת התעשייה מחכה לתעריף השני – תעריף ה"דאמפינג" (Dumping), כלומר – מכירת מוצרי ייצוא בפחות ממחירי עלות הייצור. על פי ג'ון סמירנו, מומחה לחוקי מסחר באיגוד תעשיות האנרגיה הסולארית (SEIA), החלטת מחלקת המסחר וגובה התעריף המאזן אינו אינדיקציה לתוצאות אפשריות לתיק הדאמפינג.
במהלך דיון בפאנל בתביעת המסחר בכנס PV במערב אמריקה ביום שלישי בבוקר, טוני קליפורד מסטנדרט סולאר (Standard Solar) ציין שרבים בתעשייה "עדיין מחכים שהנעל השניה תיפול". אם יימצא שאכן מתבצע דאמפינג ויואצלו תעריפים קשיחים, התהום המתפתחת בין תעשיות הסולאריות האמריקאיות והסיניות רק יתרחב. דבר שעשוי להוביל לתגובה חריפה מצד סין ולמלחמת סחר של ממש בין המדינות.
סמירנו גם דיבר על הכרה גוברת שהתעשייה בכללותה צריכה לפעול לכיוונים של פעילות משותפת באמצעות הבנות ומו"מ מאשר באמצעות ליטיגציה משפטית. אפיק אחד לכך עשוי להיווצר באמצעות תאגיד הכלכלה האסייתי פאסיפי (Asian-Pacific Economic Cooperative), גוף בעל השפעה שיאמץ יוזמה סולארית ויספק מסגרת עבודה שיאיץ דיאלוג בינלאומי.
מחלוקת בתעשייה הסולארית האמריקאית
כזכור, הסכסוך שהביא לתעריף שהואצל אתמול החל בתלונה שהוגשה באוקטובר על ידי חברת בת אמריקאית של סולארוורלד הגרמנית ושש יצרניות פאנלים סולאריים נוספים, שטענו שיצרניות פאנלים סולאריים סיניות זוכות לסובסידיות לא הוגנות של ממשלת סין ושהן עושות דאמפינג למוצריהן בשוק האמריקאי במחיר נמוך ממחיר הייצור שלהם. מהלך זה, טענו שבע החברות (שבינתיים הקימו ארגון הנקרא CASM), מקשה על תעשיית ייצור הפאנלים בארה"ב. התביעה שהפכה לנרטיב פוליטי בארה"ב כשהפך לדגל הקריאה לארה"ב לחזור ולהיות מובילה עולמית בחדשנות וייצור.
מהצד השני, קם ארגון הפוך – הקואליציה לאנרגיה סולארית נגישה (CASE) הטוען שהמטרה העיקרית היא להפוך אנרגיה סולארית לתחרותית ככל הניתן. פאנלים סולאריים סינים זולים מסייעים לתחרות של האנרגיה הסולארית מול תעשיית האנרגיה הקונבנציונאלית. מחירי פאנלים צנחו בכמעט 50%, בשנה האחרונה והביאו לגידול בהתקנות שרבים בתעשייה מרגישים שתיפסק אם המחירים יאמירו שוב.
ארגון CASM הודיע באמצעות סטיב אוסטרנגה, מנכ"ל הליוס סולאר וורקס ממילוואקי ארה"ב "ההצרה של היום מחזקת את מה שיצרנים אמריקאיים יודעים זה זמן רב, ליצרנים סיניים יתרון לא הוגן וסובסידיות לא הוגנות. אנחנו מעריכים את עבודתה הקשה של מחלקת המסחר האמריקאית להביא לאור את הסובסידיות המדוברות ואנחנו מצפים למענה לכלל הפעילות הלא חוקית של התעשייה הסולארית הסינית".
לעומת זאת, ארגון CASE הודיע "הקביעה הראשונית של מחלקת המסחר בהאצלת תעריפים נמוכים על תאים ומודולים סולאריים מיובאים היא תוצאה יחסית חיובית לתעשייה הסולארית האמריקאית ו100,000 עובדיה. אולם כל סוג של תעריף פוגעת במקומות עבודה אמריקאיים וממשיך את התלות של העולם באנרגיה פוסאלית. לשמחתנו, ההחלטה על התעריף המדובר לא תעלה משמעותית את מחירי הסולאר בארה"ב, בניגוד לכוונתה של סולארוורלד. ההחלטה הנ"ל מצביעה באופן ברור שמחלקת המסחר לא מצאה אינדיקציה לסובסידיות מאסיוויות של הממשלה הסינית כפי שסולארוורלד ו-CASM טענו".
בנוסף התעשייה הסולארית פעולת להחיות את מענק פופולארי של מחלקת האוצר, שעל פי מומחים, היוותה את אחד הגורמים לעלייה הגדולה בפעילות הסולארית בארה"ב. כעת, התעשייה נאבקת בלחץ פוליטי גובר לבטל את כל התמריצים הפדראליים לתעשייה הסולארית.
שלום רב
שמי דוד ואני רוצאה לדעת מי יכול להביא פנלים סולים מסין מחרי זול