מליאת רשות החשמל אישרה אתמול ברוב קולות בישיבתה את הצעת ההחלטה לפיה הניסיון המקצועי בתכנון והקמה של מתקנים חשמליים המתחברים לרשת המתח הגבוה, בכל טכנולוגיה שהיא, תהווה תנאי מספיק לצורך קיום דרישת הצגת הניסיון בתחום.
רשות החשמל: בוטלה הדרישה לצירוף חברות זרות למקימי מתקנים סולאריים בינוניים
מליאת רשות החשמל אישרה אתמול ברוב קולות בישיבתה את הצעת ההחלטה לפיה הניסיון המקצועי בתכנון והקמה של מתקנים חשמליים המתחברים לרשת המתח הגבוה, בכל טכנולוגיה שהיא, תהווה תנאי מספיק לצורך קיום דרישת הצגת הניסיון בתחום. החלטה זו מבטלת את הדרישה הקודמת לצירוף חברת תכנון והקמה (E.P.C) זרה בעלת ניסיון בהקמת מתקנים בסדר גודל דומה. דרישתה של רשות החשמל לצירוף חברות הוצגה היות ועדיין לא הוקמו מתקנים סולאריים בינוניים בישראל ולכאורה לחברות הישראליות אין את הידע והנסיון בהקמת המתקנים.
כפועל יוצא מדרישה זו, כל חברת התקנות או יזמות שהתכוונה להתקין מתקן סולארי בהספק מעל 630KW הייתה חייבת לקחת שותפה מעבר לים שיש לה את הניסיון וההוכחה להקמה או תכנון של מתקן בהספק המבוקש. כמובן שאף חברה זרה לא הסכימה לעשות זאת בהתנדבות ועלות משוער לכל 1 מגה וואט של אישור כזה עומד על כ-70,000$. בנוסף, חברות ה-EPC הזרות לא נהנות לתת חותמת גומי לפרויקטים ומצידם דרשו שאת הרכש הגדול לפרוייקט (פנאלים +ממירים) יעשו דרכם בתמורה לשרות זה.
החובה לצרף חברות זרות לכל פרויקט סולארי גדול גרמה לעלייה משמעותית במחירי הקמת הפרויקטים ולחוסר דרישה לחברות ההתקנה הישראליות. בנוסף לבעיה הכספית נוצרו בעיות במימוש דרישת המחוקק גם בתחום ההנדסה שם התגלו פערים גדולים כגון חוסר יכולת של מהנדסי החשמל והקונסטרוקציה הזרים לחתום על התוכניות שלהם מכיוון שהם לא רשומים בפנקס המהנדסים ועל פי החוק הם לא רשאים לחתום על המתקן.
חברת דור מערכות המספקת ציוד ופתרונות הנדסיים לתעשיית האנרגיה המתחדשת הייתה הראשונה לפנות לרשות החשמל ולבקש לתקן את הדרישה לצירוף חברה זרה לכל פרוייקט סולארי בינוני ומעלה. לדברי זהר דותן, מנהל תחום מערכות אנרגיה בחברה "אנו מברכים על החלטת הרשות הפועלת לפתרון הבעיות בענף הסולארית במטרה לקדם את התעשייה הסולארית הישראלית. בדצמבר 2009 קיימה חברת דור מערכות פגישה דחופה עם רשות החשמל . בפגישה ביקשנו לבטל את הדרישה ל-EPC זר, הצגנו את הבעייתיות בדרישה זו ואת השלכותיה הכספיות וההנדסיות לפרויקטים בהסדרה הבינונית. הצענו לרשות החשמל לשנות את הדרישה מניסיון מוכח בתקנה ותכנון של מערכות בהספק המבוקש לניסיון בהתקנה ותכנון של מערכות חשמליות במתח גבוה. החלטה זו תשאיר את כספי התמריצים של אזרחי המדינה בישראל ותתרום לפיתוח הענף הסולארי הכחול לבן"
מוטי אבני, מנכ"ל חברת גרינטופס מערכות מברך על החלטת הרשות "אנחנו תמיד בעד עבודה מקומית ולא זרה. יש בארץ חברות שעשו פרויקטים גדולים ומורכבים בהרבה ממערכות סולאריות ואין שום הגיון לייבא כוח עבודה זר. מה שגם לאותו E.P.C זר אין רשיונות לעבודה בארץ ויכולת לאשר פרוייקטים לפי הוראות רשם המהנדסים."
לדברי אלון תמרי, מנכ"ל סולארפאוור, החברות הישראליות עדיין יאלצו להתמודד עם הדרישה לשותף זר מצד הבנקים "החלטת רשות החשמל מהווה הקלה אך ורק לשלב הגשת הרשיונות לייצור חשמל, אך בפועל, חברות זרות תהיינה מעורבות בפרויקטים בגלל דרישות הבנקים. מבחינת סולארפאוור ההחלטה נוחה היות ואנחנו בעלי ניסיון משמעותי ביותר כ- E.P.C ונוכל להמשיך להוביל כחברה המנוסה ביותר"
חברות ההתקנה שפנו לרשות החשמל בבקשה לתיקון דרישה זו טענו כי מלבד התייקרות עלויות הפרוייקטים בעקבות צירוף החברות הזרות, בישראל חברות הנדסה גדולות המקימות פרויקטים מורכבים בכל העולם ולהן הידע והניסיון הנדרשים. בעקבות התיקון, מתאפשר מתן רישיונות מותנים למתקני ייצור חשמל סולאריים הגדולים מ-50 קילוואט המתחברים לרשת החלוקה למתח גבוה. לרשות החשמל הוגשו עד כה 420 בקשות עבור מערכות סולאריות בינוניות, שכ-140 מהן מתוכננות להתחבר לרשת המתח הגבוה.