הבוקר, (ד') העבירה קבוצה של כעשרים ארגוני חברה וסביבה נייר עמדה משותף לוועדת ששינסקי, לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז טבעי בישראל.
ארגוני חברה וסביבה לועדת ששינסקי "שתפו את הציבור בתמלוגי הגז"
הבוקר, (ד') העבירה קבוצה של כעשרים ארגוני חברה וסביבה נייר עמדה משותף לוועדת ששינסקי, לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז טבעי בישראל. בין הארגונים החתומים על המכתב: הפורום הישראלי לאנרגיה, האגודה לצדק חלוקתי, מגמה ירוקה, שקיפות בינלאומית ישראל (שבי"ל), סינגור קהילתי והקשת הדמוקרטית המזרחית. היוזמה מרוכזת על ידי ארגון שתיל.
המכתב קורא לוועדה להניח תשתית ליצירת מדיניות מקיפה בכל הנוגע לשימוש הציבורי במשאבי טבע בכלל, והנהנים ממנו בפרט, תהליך אשר ישקף את האינטרס הציבורי הרחב. הארגונים קוראים לייצר תהליך משמעותי יותר באמצעות הארכת תקופת הזמן להערות, הוספת נציגי ציבור לוועדה (נשים, סביבה ומיעוטים), ופרסום כלל החומרים והמפגשים, עליהם תבסס הוועדה את חוות דעתה.
שיעור התמלוגים הנוכחי נמוך מדי
בין העקרונות אשר הוצגו בנייר העמדה ע"י הארגונים: קבלת תמורה הולמת לקופה הציבורית עבור שימוש במשאבי הנפט והגז- שיעור התמלוגים הנוכחי למדינה – % 12.5 מההכנסות – נמוך מדי ומעורר חשש כי אזרחי ישראל היום ובעתיד, לא יזכו לתגמול הולם בגין משאב ציבורי נדיר זה. הגז הינו משאב המצוי במחסור ויש לו פוטנציאל כלכלי עצום. מן הראוי כי ינוצל לטובת הכלל ולא לטובתם של מעטים בלבד, זאת ברוח עקרונות הצדק החלוקתי.
עקרון נוסף אשר הובא בנייר הוא עקרון ניצול משאבי טבע: משאבי הטבע בישראל שייכים למדינת ישראל ולכלל אזרחי ישראל, לרבות הדורות הבאים. כל כלל עתידי חייב להביא בחשבון תפיסה זו ולאפשר שימוש מיטבי במשאבים אלה לטובת אזרחי ישראל בהווה ובעתיד.יש להביא בחשבון את סופיות ומיעוט המשאבים, ואת הצורך להבטיח את עתיד המערכת האקולוגית החיונית כל-כך לבריאות הציבור ורווחתו."
קריאת כיוון ערכית להתחשבות בציבור הרחב
אבי דבוש, מנהל תחום סביבה בשתיל, מרכז המהלך: "מדובר בקריאת כיוון ערכית, הקוראת לוועדה, להטמיע שיקולים ציבוריים רחבים ומחויבות לתהליך הוגן ותוצאה אחראית לתושבי ישראל ולדורות הבאים"
ערב הגשת המכתב נפגשו הארגונים, ביוזמת חברת "ים תטיס", עם מנכ"ל החברה, גדעון תדמור, נציגי הארגונים הציגו בפני מנכ"ל החברה את עמדותיהם בנוגע לעבודת הוועדה ומנכ"ל החברה הציג את עמדות "ים תטיס".
כמו כן, נציגי הארגונים העלו דרישה כי חב' ים תטיס תסכים באופן וולנטרי, וללא קשר לקביעת הוועדה, ש- 50% מההכנסות מהקידוחים הנוכחיים, יועברו למדינה לטובת קרן ייעודית אשר תשקיע בפיתוח תשתיות חברתיות וסביבתיות בהווה ובעתיד. נציגי חב' ים תטיס לא דחו את הבקשה ואמרו כי ישקלו את הנושא.
"קרן ייעודית אשר תשקיע בפיתוח תשתיות חברתיות וסביבתיות בהווה ובעתיד."… מאד מעניין, לתומי חשבתי שהאוצר מנהל כבר קרן כזו 🙂 שמחולקת לציבור באמצעות תקציב המדינה. "קרן יעודית" וביחוד בהיקפים כאלה זה קופה ב', בדיוק כמו לק"מ (מוסד ב', עאלק), שזכורה לרע מפרשת פולארד.
ועוד משהו – "היוזמה מרוכזת על ידי ארגון שתיל.", מובן מאליו שכפי שמתואר כאן מושקע מאמץ לא קטן שלא על מנת לקבל פרס :-). גם זה מעניין.