המשרד להגנת הסביבה פירסם את נתוני חברת סטורנקסט שמראה על ירידה של 50% ברכישת כלים חד-פעמיים
המשרד להגנת הסביבה פירסם את נתוני חברת סטורנקסט שמראה על ירידה של 50% ברכישת כלים חד פעמיים
מס הקנייה על ייצור וייבוא של כלים חד פעמיים מפלסטיק נכנס לתוקפו ב-1.11.2021. השוואה שנעשתה בין חודש פברואר 2022 (לאחר החלת המס שנכנס לתוקפו ב-1.11.2021) לחודש יולי 2021 (לפני החלת המס) הראתה ירידה של 50% ברכישה של כלים חד פעמיים בשוק המבורקד (רשתות שיווק, מינימרקטים, מכולות וחנויות נוחות).
בחודש יולי 2021 היקף המכר של כלים חד פעמיים עמד על 486,000 ואילו בפברואר 2022 על 232,000 בלבד. יתרה מזאת – הנתונים של חברת סטורקנט מראים שמגמת הירידה בשימוש בכלים חד-פעמיים נשמרת, אך במשרד להגנת הסביבה מאמינים שיידרש עוד זמן לקבוע זאת משני טעמים:
- כדי להבין שהמגמה נמשכת לאורך של טווח ארוך
- כדי לבחון את כל השוק ולא רק את השוק המבורקד
המשרד להגנת הסביבה מבצע תכניות נוספות כדי לצמצם את השימוש בכלים חד פעמיים. למשל, הוא מעניק תמיכה תקציבית ברשויות מקומיות בגובה 45 מיליון ש"ח לצורך רכישה של מדיחי כלים בגני ילדים, פעולה שאמורה לעודד את הוצאת הכלים החד-פעמיים מגני הילדים ולחנך את הדור הצעיר לשימוש רב פעמי
המשרד להגנת הסביבה גם ערך סקר בנושא ניקיון המרחב הציבורי ב-80 רשויות מקומיות ברחבי הארץ. ממצאי הסקר העלו שיותר מ-50% מהפריטים שמלכלכים את המרחב הציבורי הם מוצרים חד פעמיים מפלסטיק, כך שמניעת השימוש בהם צפויה להשפיע בצורה מהותית על הניקיון בארץ.
בנוסף, המשרד להגנת הסביבה יצא בקמפיין הסברה שמיועד לעודד את השימוש בכלים רב פעמיים ולצמצם את השימוש בכלים חד פעמיים, זאת לאור הנזק הסביבתיים שגורמים הכלים החד פעמיים בעיקר זיהום של הים, של השטחים הפתוחים ושל המרחב הציבור.
הקמפיין בכיכובה של ניב סולטן עלה באמצעי התקשורת השונים (רדיו, טלוויזיה, דיגיטל ורשתות חברתיות) ובשילוט חוצות וכולל גם התייחסות מיוחדות למגזר החרדי והערבי.
תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה אמרה שפעילות משרדה בשנה האחרונה מתחילה לשאת תוצאות, שנתוני הצריכה של כלים חד פעמיים ברשתות השיווק מעודדים ואף מצביעים על שינוי מגמה.