המשרד להגנת הסביבה מפרסם טיוטה לתיקון תקנות למניעת מפגעי אסבסט ומבקש את הערות הציבור
המשרד להגנת הסביבה מפרסם טיוטה לתיקון תקנות למניעת מפגעי אסבסט ומבקש את הערות הציבור
במשרד להגנת הסביבה מאמינים שתיקון התקנות שנחקקו בשנת 2011 (שהם עיגון של תקנות הבטיחות בעבודה מ-1984) יוביל לחסכון של 125 מיליון ש"ח בשנה (בעיקר הודות להפחתת ימי ההמתנה לקבלת ההיתר), כסף שבו הם מתעדים להשתמש לצורך טיוב הרגולציה, הגברת הבקרה ופיקוח על אופן ביצוע כדי לשפר את ההגנה על הציבור מפני אסבסט.
התיקון שמציע המשרד להגנת הסביבה מרחיב את הפטור מהיתר שניתן לקבלני אסבסט מורשים, כך שהם יוכלו לבצע עבודות בסיכון נמוך ועבודות אסבסט מצומצמות בתנאי עבודה מסוימים בכפוף לבקרה.
התנאים הנדרשים לביצוע עבודות אלו נחשבים לסטנדרטיים, אך ההערכה היא שהיקפן של עבודות אלה מהוות יותר ממחצית מעבודות מכל עבודות האסבסט שמבוצעות כיום. תיקון התקנות הוא חלק מתהליך רגולוציה שהחל בשנת 2020 והציבור יכול להגיש את הערותיו עד 11.5.2022.
האסבסט אמנם אינו מסוכן כשהוא שלם, אבל פירוק בלתי מקצועי ובלייה שלו משחררים לאוויר סיבי אסבסט מסרטנים. חדירה של סיבי אסבסט (בעיקר סיבים של אסבסט פריך) למערכת הנשימה יכולה לגרום למחלות חשוכות מרפא וקשות המופיעות שנים לאחר החשיפה לאסבסט. עם זאת, לשימושים ולמופעים השונים של האסבסט יש רמות שונות של סיכון.
החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק מסמיך את השרה להגנת הסביבה במסגרת סעיף 14 (ב) (2) לקבוע פטור מהיתר, זאת בהתחשב בהיקף העבודה, במורכבות שלה ובעיקר- ברמת הסיכון לסביבה ולציבור עקב ביצועה.
כיום פטורות מהיתר רק עבודות אסבסט מצומצמות שמבוצעות עבור אנשים פרטיים בנכסים שנמצאים בבעלותם. במשרד להגנת הסביבה מאמינים שתיקון התקנות יפחית את המוטיבציה של הציבור לבצע עבודות אסבסט קטנות שלא באמצעות קבלנים מורשים.
מנהלת אגף אסבסט ורישום כימיקלים במשרד להגנת הסביבה, רעות רבי אמרה שכיום יש בישראל יותר מ-80 מיליון מ"ר של מוצרי אסבסט. לדבריה, תיקון התקנות הוא צעד משמעותי לטיפול יעיל ונכון באסבסט