מדיניות ייצוא הגז הטבעי מישראל צפויה להגדיל את שריפת הפחם לצורך ייצור חשמל, מה שצפוי לגרום לזיהום אוויר ולהתייקרות במחיר לצרכן
מדיניות ייצוא הגז הטבעי מישראל צפויה להגדיל את שריפת הפחם לצורך ייצור חשמל, מה שצפוי לגרום לזיהום אוויר ולהתייקרות במחיר לצרכן
מומחים בתחום האנרגיה מזהירים שבקיץ הקרוב מדינת ישראל תסבול ממחסור בגז לייצור של חשמל, זאת למרות שלמדינה יש את כל הגז שדרוש לה לשם כך.
הסיבה למחסור המדומה היא בשל העובדה שחלק מהגז הטבעי מיוצא למדינות אחרות (מצרים, ירדן, תורכיה, פקיסטן וצרפת), כך שלחברת החשמל לא תהיה ברירה אלא להשתמש בפחם לייצור חשמל, חומר גלם שנחשב יקר יותר ומסוכן יותר מבחינת הסביבה ובריאות הציבור.
בנוסף, המלחמה באוקראינה הביאה לעלייה דרמטית של מחירי הגז ברחבי העולם – מה שגורם לחברות הגז הישראליות לייצא עודפי גז ולמכור אותם לכל המרבה במחיר.
מנגד, עקב ההתחממות הגלובלית צפויים בקיץ הקרוב אירועי מזג אוויר קיצוני שצפויים להגדיל את צריכת החשמל המקומית, אך מאגר "כריש" שהיה אמור לספק את הביקושים טרם החל להפיק גז. המשמעות היא שתרחיש של מחסור בגז (מדומה או אמיתי) כנראה יהפוך למציאות בקרוב.
זאת לא הפעם הראשונה שמדינת ישראל מגיעה למצב זה. בחורף האחרון שרר מזג אוויר קיצוני שהעלה את הביקושים לחשמל. מכיוון שמאגרי הגז התחייבו לייצא את הגז שברשותם בפני יצרני החשמל הפרטיים עמדו שתי אפשרויות: לייצר חשמל מסולר או לרכוש גז במחירי ייצוא שנחשבים ליקרים במיוחד. הם בחרו באפשרות הראשונה.
על פי החוק הישראלי, הגז שבמאגרי הגז מוגדר כנכס לאומי והוא שייך לציבור. חברות הגז קיבלו מהמדינה אישור להפיק את הגז, כך שיש הרואים בעייתיות בנכונות הממשלתית לקדם ייצוא של גז. כלומר, העדפה של האינטרסים של חברות הגז על פני האינטרס הציבורי, פגיעה בבריאות הסביבה והציבור ובעיקר – עלייה נוספת ביוקר המחייה ועלייה במחיר החשמל.
יתרה מזאת, הסכמי ארוכי-טווח שייחתמו מעתה בין המדינה לחברת החשמל ישקפו את עליית מחירי הגז בעולם. מי שישלם את המחיר בסופו של דבר כנראה יהיה הציבור באמצעות חשבון החשמל שיעלה.
המסקנה המתבקשת היא להטיל מגבלות על הייצוא של הגז, כך שלמשק הישראלי יובטחו כמויות מספקות של גז שיאפשרו לו לעמוד בתקופות של ביקושי שיא, תהיה תחרות אמיתי במשק הגז והאינטרס הציבורי יישמר. בינתיים זה לא קורה.
ייצוא הגז הטיבעי למדינות שכנות אינו גורם להפחתה בכושר אספקת הגז לשוק המקומי!
הגז הטיבעי המופק ממעמקי האדמה אינו רכוש הציבור! מי שהשקיעו מיליארדים בחיפושים ואיתורים של הגז ובעלויות ההפקה הכוללים לא רק ממון אלא גם סיכונים – הם מי שזכאים למכור ולהרוויח את הגז.
מתווה הגז מסדיר את הקצאת חלק מהרווחים לטובת הציבור אך זאת בקרן שאינה נזילה והכספים שמצטברים בה מיועדים למטרות מוגדרות מסויימות ולא לחלוקת כסף לציבור.
במקביל, הציבור הרחב מרוויח אוויר נקי יותר, עלויות חשמל זול יותר – כן גם אלו שהפגינו ונופפו באיומי מחלות איומות שהוכחו כהבלים, שטויות וטיעוני נגד מטעמים פוליטיים, שקריים וצרי עין.