חיישן רגיש במיוחד לזיהוי כמות זעירה של מים פותח במחלקה למדעי הכימיה באוניברסיטת אריאל
חיישן רגיש במיוחד לזיהוי כמות זעירה של מים פותח במחלקה למדעי הכימיה באוניברסיטת אריאל
החיישן שמבוסס על הרכב מולקולרי ששולח אות בצורת אור פלורסנטי מסוגל לזהות מים בכמות זעירה, מה שמאפשר מניעה של תאונות בתעשיות הביו-רפואיות והכימיות בלי צורך בציוד יקר. המחקר שדיווח על המצאת החיישן פורסם בכתב העת Chemical Communications
החיישן שולח אות בצורה של אור פלורסנטי גם כאשר מתגלים עקבות מים או ריכוזי מים נמוכים – מה שמשפיע בצורה דרמטית על הצלחה של תהליכים שונים שרגישים למים ומונע יצירה של תוצרי לוואי עקב כך (למשל תוצרי לוואי מסוכנים, רעילים או סתם לא רצויים) שנוצרים עקב כך.
בנוסף, איתור עקבות וריכוזי המים מאפשר בטיחות רבה יותר בתהליך כי המים יכולים ליצור ריאקציה עם החומרים המעורבים בתהליך (ריאגנטים) ולהביא לעיתים לתוצאות מזיקות שונות כמו פיצוצים, פציעות או חלילה מוות.
פרופסור פלביו גרינשפן מהמחלקה לכימיה באוניברסיטת אריאל טוען שלשיטות הקיימות לזיהוי עקבות וריכוזי מים יש חסרונות. למשל: שיטות קולורימטריות (שיטות שעושות שימוש בצבע לצורך זיהוי עקבות וריכוזי מים) מספקות אמנם תוצאות במהירות, אבל הן לא מזהות עקבות וריכוזי מים בצורה רגישה מספיק.
שיטות אחרות לדבריו אמנם נחשבות לרגישות מבחינת יכולתן לזהות עקבות וריכוזי מים, אבל מצריכות שימוש בציוד יקר (למשל אלקטרוכימיה, תהודה מגנטית גרעינית ועוד) ודורשות זמן רב.
פרופסור מינדי לוין, חוקרת במחלקה לכימיה באריאל, טוענת שרגישות הזיהוי של החיישן שהם פיתחו לזיהוי עקבות וריכוזי מים היא פי 10 יותר טובה מהשיטות הקיימות, כך שהוא מאפשר נוחות שימוש בעיקר בבדיקות של ממיסים וחומרים אורגניים שיכולים להשפיע על תהליכי הייצור.
לדבריה, צוות החוקרים במחלקה לכימיה באוניברסיטת אריאל מתכנן חיישנים נוספים המבוססים על מולקולות bimane (מולקולות אורגניות קטנות של צבענים פלורסנטיים) – מה שיאפשר יישומים שונים בעתיד לאתר חומרים אחרים (ולא רק מים) בצורה בטוחה, יעילה ולא מסוכנת.