היקף החשמל המיוצר מאנרגיה מתחדשת בישראל עומד כיום על כ 6 אחוזים
על מנת להגדיל את ההיקף, שני המשרדים יצאו במיזם שמטרתו להטמיע פאנלים סולאריים בשטחים חקלאיים על מנת לבצע מחקרים בכדי לבחון את ההשפעה של הפאנלים הסולרים על הגידולים
היקף החשמל המיוצר מאנרגיה מתחדשת בישראל עומד על 6% בלבד, והיעד של משרד האנרגיה הוא להגדיל את ההיקף פי 5 בתוך פחות מעשור (יעד של כ-30 אחוז אנרגיות מתחדשות ב-2030). כדי לנסות לעמוד ביעד זה, משתפים פעולה משרד האנרגיה ומשרד החקלאות במיזם שמטרתו הטמעת פאנלים סולאריים לייצור חשמל בשטחים חקלאיים, במקביל להמשך השימוש בקרקע לחקלאות.
המיזם ימומן במשותף על ידי שני המשרדים, ובמסגרתו פורסמה בימים האחרונים פנייה ליזמים (שהם גם חקלאיים) על מנת לקבל הצעות לבחינת היתכנות של דו-שימוש בקרקע החקלאית לייצור חשמל מאנרגיה סולארית, תוך שמירה על חקלאות מניבה באותם השטחים.
לפני כמה חודשים קידמו שני המשרדים תוכנית מחקר אקדמי ל-3 שנים ובמסגרתה יוצבו פאנלים סולאריים בחממות. תכנית זו כוללת תמיכה בהיקף של כ-3.5 מיליון שקל שניתנת ל-6 מחקרים ייחודיים, שבהם תיבחן הצבת יריעות לייצור חשמל סולארי על גבי חממות לגידול ירקות. המחקרים הללו מתקיימים בהובלת מנהל המחקר החקלאי.
כעת מדובר בשלב נוסף בניסיון להרחיב הטמעת פאנלים סולאריים. המתקנים שמוגדרים "מתקני חלוץ", יוקמו על ידי יזמים וגופים חקלאיים, יקבלו את אישור המדענים הראשיים של משרדי האנרגיה והחקלאות, תוך הסדרת המסגרות התכנוניות ובליווי הצעת מחקר לבחינת קיום חקלאות מניבה באופן מיטבי.
על מנת לקדם את הפרויקט, ההצעות שייבחרו על ידי שני המשרדים יטופלו רגולטורית באופן מרוכז מול הרשויות השונות כגון רשות החשמל, מנהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל. במשרדי האנרגיה והחקלאות מצפים לקבל הצעות מיזמים רבים, במגוון של אזורים גיאוגרפיים בארץ וכן במגוון רב של גידולים חקלאיים.
היתרון בשימוש בפאנלים סולאריים בשטחי חקלאות הוא שעל ידי כך החשמל מיוצר מבלי לגזול שטחים פתוחים נוספים, וכמו כן, נוצרת הצללה שייתכן שתתרום לשיפור התנובה החקלאית ואיכותה, או אולי אפילו תתרום לפיתוח גידולים באזורים שקודם לכן לא התאימו לגידולם.
בפנייה שפורסמה לציבור בימים האחרונים נכתב כי למדען הראשי של משרד האנרגיה ד"ר גדעון פרידמן יש סמכות לסווג מתקנים לייצור חשמל כמתקני חלוץ של טכנולוגיות חדשניות לצורך השתלבות באסדרות מתאימות שמפורסמות על ידי רשות החשמל. ההצעות שייבחרו יקודמו מול הרשויות השונות. לאחר הפנייה יפורסם קול קורא למחקרים, ומתן האישורים למתקן מותנה בקיומו של מחקר מלווה לכל יזם.