שני שליש מהדיירים9 יצטרכו לאשר הקמה על בתים משותפים ופטור מהיטל השבחה גם לבריכות דגים.
ועדה משותפת לוועדת חוקה ולוועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה לקריאה שניה ושלישית שתאפשר להתקין מערכות לייצור חשמל מאנרגיית שמש בבתים משותפים, גם אם רק שני שליש מהדיירים מסכימים
*ביוזמת יו"ר ועדת הפנים מיקי חיימוביץ' יוחל פטור מהיטל השבחה על התקנת מערכות סולריות על מאגרי מים ובריכות דגים*
הוועדה המשותפת לוועדת חוקה חוק ומשפט וועדת הפנים והגנת הסביבה, אישרה לקריאה שניה ושלישית את הצ"ח המקרקעין – התקנת מערכת לייצור חשמל מאנרגיית השמש, או מתקן אגירה, בבית משותף. הצעת החוק תאפשר להקים מתקנים פוטו וולטאיים על גג בית משותף, גם אם רק שני שליש מדיירי הבניין הסכימו לכך. בנוסף, בעל דירה, בכפוף לכמה תנאים, יוכל להתקין על גג הבניין המשותף מתקן אגירה ומתקן פוטו וולטאי, בלא הסכמת שאר הדיירים. מטרת החוק לעודד הקמת מערכות אלה בבתים משותפים, ולהסיר חסמים על בניית פאנלים סולריים בגגות של בתים משותפים. ההסדר דומה להסדר החל היום לגבי התקנת דוד שמש.
ביוזמת יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ *מיקי חיימוביץ'* , התווסף סעיף לפיו: יוחל פטור מהיטל השבחה על התקנת מערכות סולאריות על מאגרי מים, בריכות דגים ומאגר קולחים. ח"כ *חיימוביץ'* : "הוספתי את הסעיף הזה כי אנחנו חייבים לעשות הכל כדי לקדם מערכות לייצור חשמל מאנרגיית שמש. חשוב לעודד דו-שימוש בקרקע ולחסוך פגיעה בשטחים פתוחים. בעידן של משבר אקלים שבו אנו נמצאים, השמירה על הטבע, הסביבה, ומעבר לאנרגיות מתחדשות זו משימה לאומית מרכזית. לא יהיה חיסון ממשבר האקלים ולכן עלינו לפעול מיד ולעשות הכל כדי למנוע אותו ולהיערך מראש".
החוק קובע, כי בעל הדירה המתקין ימסור הודעה מוקדמת לנציגות הבית המשותף לגבי כוונתו להתקין את המתקנים המיועדים לשמשו. כל בעל דירה אחר, שסבור, לאחר התקנת המתקן, שיש נסיבות המצדיקות את הסרתו, כגון מטעמי בטיחות, יוכל לפנות למפקח על הבתים המשותפים במשרד המשפטים, שרשאי להורות על הסרת המתקן. עלויות ההסרה יושתו על בעל הדירה המתקין.
במקרה ששני שליש מבעלי הדירות רוצים להתקין מתקן פוטו וולטאי או מתקן אגירת אנרגיה, יהיה עליהם לעמוד בתנאים שמבטיחים בטיחות המערכת, עמידה בדרישות חוק התכנון והבניה, חוק הקרינה הבלתי מייננת וחוק החשמל. וכן יהיה עליהם להבטיח שהתקנת המתקן לא תמנע הקמת מתקנים אחרים נחוצים על גג הבניין המשותף, ושההתקנה תיעשה בדרך שתצמצם פגיעה בחזות הבניין. אם יעמדו בכל התנאים האלה, יוכלו להתקין את המתקנים, למרות התנגדות שליש מדיירי הבניין.
הוצאות התפעול והתחזוקה של המתקנים יחולו על כל בעלי הדירות בבית המשותף, אלא אם כן הם החליטו אחרת.
ארנון מעוז מנכ"ל תשתיות : " זוהי השלמה של המהפיכה ושל חזון הגגות הירוקים שאנו עובדים עליו כבר מעל עשור וזהו המשך של מגמת ההצלחה להוביל את ישראל ל100% אנרגיות מתחדשות"