ירון בן נון בכנס פורטל תשתיות ה-12 לאנרגיה מתחדשת: יזמים! חשבו טוב את תעריף האגירה
ירון בן נון, מנכ"ל חברת נוסטרומו המתמחה באגירת אנרגיה, נתן הקדמה על התחום לפני פאנל האגירה אותו הנחה, והציג את מודל קליפורניה שחוקקה חוק אנרגיות מתחדשות וייסדה תעשייה של אגירה.
ירון בן נון, מנכ"ל נוסטרומו הנחה את פאנל אגירת האנרגיה בכנס פורטל תשתיות ה-12 לאנרגיה מתחדשת. בן נון התחיל בסקירת השוק העולמי. קליפורניה מובילה את העולם במעבר לאנרגיות מחתדשות. קליפורניה הכלכלה החמישית בגודלה בעולם מתמודדת עם אתגרים דומים לשוק הישראלי. אין להם הידרו, אין להם מת'נול, אלא בעיקר סולארי, רוח ואגירה. במדינה יש 12,000 מגה וואט סולארי מותקן.
בספטמבר, ניתן לראות ששיא הביקוש הוא ב-19:00. בצהריים יש ירידה בצריכה ובערב יש עלייה – ramp up, עקב האכילס של כל רשת. בקליפורניה יש עלייה של 10,400 מגה וואט בשלוש שעות. שקיעת השמש מביאה איתה צניחה בייצור הסולארי ורשת החשמל צריכה להתמודד עם עלייה קיצונית בייצור הפוסילי.
השינוי הזה מייצר שני אתגרים. צריך להיות מוכן להיכנס לפעולה כל ערב. אי אפשר להיפטר מתחנות מזהמות ולא יעילות. הדבר השני הוא ייצוב התדר. השינויים הללו הם למעשה מצב חירום לאומי כל ערב. קליפורניה נמצאת כיום במצב של רוויה, כלומר אי אפשר לשלב עוד מתחדשות בלי לזהם את התדר, ובלי לפגוע ביכולת ייצוב החשמל. מכשירי חשמל נפגעים מחוסר יציבות בתדר ונוצר עניין של איכות החשמל, לא רק הזמינות.
חוק SB100 שעבר בקליפורניה בספטמבר 2018 קובע מפתח דרכים לכך שקליפורניה תהיה 100% מתחדשות -0 פליטות ב-2045. כלומר, יעדים אלה הם כיום בקליפורניה חוק. במקביל נקבעה תכנית כימד מגיעים ליעדים הללו ונקבע בין השאר, שקליפורניה ב-2030 היא תהיה 50% סולארי.
חברת סאות' קליפורניה אדיסון מיד הצהירה, שהתכנית מעולה, אך המדינה תהיה חייבת להתחמש ב-9600 מגה וואט של אגירה. כיום קליפורניה 27% סולארי, וצריך להוסיף עוד 12,000 מגה וואט כדי להגיע ל-50% ב-2030 כך שצריך כמעט מגה וואט אגירה על כל מגה וואט סולארי. כשמדברים על מגה וואט אגירה מדברים על חוק ה-4 שעות. כלומר לכל מגה וואט אגירה צריך 4 מגה וואט שעה של מערכת. כלומר 9600 מגה וואט, מבטאת למעשה 48,000 מגה וואט של אגירה.
בקליפורניה מותקנים כיום 717 מגה וואט אגירה מתוך היעד של 9600 מגה וואט המצריכים כמעט פי 4 אנרגיה כדי לאגור. ה-CEC – California Energy Commission פרסם לפני קצת יותר מחודש מכרז של 11 מיליון דולר לפתרונות אגירה לפתרונות ללא ליתיום. המדינה מכירה בכך שהליתיום לא יכול לספק את כל הדרישות של קליפורניה. כיום, ק"ו מותקן מכניס למתקין 75$ בשנה כשהוואי מובילה עם 90$ ק"ו מותקן. השחיקה המקובלת בשוק לסוללות ליתיום קובלט היא 40% שחיקה לאורך 3000 מחזורים בהנחה שמחזור הפריקה עומד על 50% ועומק הפריקה הוא מרכיב חשוב.
לקראת המכרז הקרוב של סולארי + אגירה, בן נון, לו חברה שמתמחה באגירה שלא באמצעות מצברים חישב 80% ניצולת כך שעלות ההתקנה היא 1000$ לק"ו שעה וההחזר היא 0.33$ דולר לק"ו. בן נון, שהתייחס למכרז ביקש מהיזמים שניגשים למכרז לעשות חשבון רווחי נכון, כיוון שלפי תנאי המכרז, התעריף הנמוך ביותר יזכה וכמובן יקבע כתקן למכרזים הבאים, מה שעשוי בתמחור לא נכון לעקב את השוק.