אגירת אנרגיה: אגירת אנרגיה תרמית, כתבה ראשונה בסדרה
"שוק האגירה בהתהוות. רצנו מהר מהר להתקין פאנלים ולא התייחסו למצב שאין שמש. על כל קילו וואט מותקן סולארי, מתקינים 0.8 קילו וואט של גז טבעי בתור גיבוי. עכשיו כשהיעדים של המתחדשות עולים, הגענו למצב שבצהרים בגלל הסולאר או בלילה בגלל אנרגיית רוח, מנתקים תחנות הכוח בגלל עומס שהמתחדשות מייצרות, אבל צריך עדיין גיבוי." כך פותח אבי ברנמילר, יו"ר ומנכ"ל ברנמילר אנרג'י את השיחה שלנו על אגירת אנרגיה.
ברנמילר, אחת הדמויות הוותיקות בתחום האנרגיה המתחדשת בישראל, מאמין כבר שנים באגירה תרמית, על אף הטלטלות שברנמילר אנרג'י חוותה בשנתיים האחרונות וחצי מאז ההנפקה הציבורית. טלטלות שכללו קיצוץ בשכר בכירים וביקורת ציבורית נוקבת לאחר שהמנייה איבדה בשלב מסויים מעל 75% מערכה. אבל ממש בימים אלה הושלם הסכם עם חברת המרכזים המסחריים של רני צים כשותפה, במסגרת עסקה לקבלת הלוואה בהיקף של כ-47 מיליון שקל, שעיקרה מיועד לפיתוח הפרויקט המרכזי שלה – תחנת הכוח רותם 1. מניית החברה הגיבה בהתאם עם זינוק של מעל 30%.
הפתרון של ברנמילר אנרג'י מבוסס על אגירה תרמית. האנרגיה הנאגרת היא אנרגיית חום, בין אם היא מומרת מחשמל או בין אם היא נוצרת ישירות (כמו מפליטות). האנרגיה משמשת לייצור קיטור בין אם לאספקת קיטור לתעשייה או לחימום או להפעלת טורבינת חשמל. מודול אגירת חשמל הוא לנצל את הקיטור להניע טורבינה ובכך לחסוך בשימוש בגז בשעות השיא. יחסי ההמרה בין האנרגיה הנאגרת למנוצלת לייצור חשמל עומדים על 40%. "40% זה נשמע נמוך, אבל זו רק ההתחלה. ברגע שהטכנולוגיה תתחיל להיות מיושמת תהיה עלייה משמעותית ביעילות כי, כמו בכל טכנולוגיה, יש עקומת למידה."
התחרות של ברנמילר היא מצברים אולם הוא מציין שני יתרונות גדולים שיש לטכנולוגיה של ברנמילר אנרג'י על פני מצברים. הראשון הוא נושא המחזור. לדבריו, מצברים, בסוף חייהם הופכים לפסולת אלקטרונית, ובמקרה של ליתיום איון, לפסולת של מתכות כבדות. "בלי מחזור, זה לא יכול להיות הפתרון הראשי. בנוסף, צריך לזכור, אנחנו מדברים על אגירה של אנרגיה. לא רק חשמל. 70% מצריכת האנרגיה היא לחימום ולקיטור, וזה פתרון שאף מצבר לא מספק".
אבי ברנמילר ישתתף בפאנל אגירת אנרגיה בכנס תשתיות ה- 12 לענף האנרגיה בישראל. מהפיכת האנרגיה בצמיחה!