שר האנרגיה, ח"כ ד"ר יובל שטייניץ, השיק היום, יום ג' 17/4 את השדה הסולארי השני בעולם שנפרס על גדה של מאגר מים – במאגר בחן שבעמק חפר. השדה הסולארי הוא הראשון מסוגו בעולם שמבוסס על טכנולוגיה פורצת דרך שפותחה בישראל על ידי חברת סולאטיקס והוקם על-ידי חברת ענבר אנרגיה סולרית בעבור אגודות המים בעמק חפר.
טכנולוגיה סולארית פורצת דרך שפותחה בישראל תוזיל בעשרות אחוזים את עלויות החשמל והמים לחקלאות
המערכת תחסוך 1.6 מיליון ₪ בשנה. הטכנולוגיה מעוררת הדים בעולם ובקרוב יבנה מתקן דומה גם באטלנטה, ארה"ב
שר האנרגיה, ח"כ ד"ר יובל שטייניץ, השיק היום, יום ג' 17/4 את השדה הסולארי השני בעולם שנפרס על גדה של מאגר מים – במאגר בחן שבעמק חפר. השדה הסולארי הוא הראשון מסוגו בעולם שמבוסס על טכנולוגיה פורצת דרך שפותחה בישראל על ידי חברת סולאטיקס והוקם על-ידי חברת ענבר אנרגיה סולרית בעבור אגודות המים בעמק חפר. קדם לו שדה קטן יותר שחובר גם הוא בעמק חפר בשנה שעברה ותהליך הפיתוח כולו נמשך שש שנים שבמהלכן הוגשו מעל 10 בקשות לרישום פטנט בישראל ובארה"ב. משרד המדענית הראשית של משרד האנרגיה הכיר בפיתוח זה כ-'טכנולוגיית חלוץ'.
הטכנולוגיה הישראלית פותרת את הבעיות הקונסטרוקטיביות הכבדות שכרוכות בבינוי מערכות סולאריות על גדות של מאגרי מים שמנעו עד עתה ביצוע פרויקטים במגזר זה. האתגרים כוללים הבטחת יציבות סוללת העפר שתוחמת את המאגר, האיסור המוחלט לקדוח ולהניח יסודות בטון ועוד.
הטכנולוגיה שאומצה לראשונה על-ידי אגודת המים של עמק חפר, שגם השקיעה כמה מיליוני שקלים במיזם, משלבת פריסת פאנלים סולאריים על יריעות פלסטיק שמבטיחות את יציבות הסוללה, עיגון מכני לקרקע וחיבור בין העיגון לפנלים. כל זאת באופן יציב ואמין, ללא כל קידוחים ויציקות – במהירות רבה ובעלויות שמאפשרות את הכדאיות הכלכלית שבפרויקטים.
גודלה של המערכת שנפרסה במאגר בחן הוא 2.4 מגה וואט והייצור השנתי שלה צפוי להגיע לכ-4.1 מיליון קוט"ש (קילו וואט שעה) לשנה. הפרויקט יניב חיסכון שנתי ממוצע של כ-1.6 מיליון ₪ והמערכת צפויה לספק את החשמל במשך 25 שנים לפחות.
שר האנרגיה, ח"כ ד"ר יובל שטייניץ ציין כי "משרד האנרגיה מכיר את היתרונות הגלומים בניצול שטחי המאגרים לייצור חשמל סולרי נקי וזול ומסדיר נושא זה גם על הגגות. הטכנולוגיה הישראלית שפותחה לצורך התקנה זו, נתמכת על-ידי תכנית פרויקטי חלוץ שיזם משרד האנרגיה ואשר מסייעת בידי חברות ישראליות לעבור משלב הפיתוח לשלב ההתקנות המסחריות. השר שטייניץ הוסיף כי "משרד האנרגיה מוביל את המאמץ לעמידה ביעדי הממשלה להגדלת היקף השימוש באנרגיות מתחדשות ופרויקטים מעין אלו יסיעו לנו להצליח במשימה".
צביקה גרבר, מנכ"ל אפיקי עמק חפר: "משק המים בישראל צורך כ-10% מצריכת החשמל בישראל ואנרגיה מהווה כ-60% מעלות משק המים, שכן נדרש לשאוב את המים (או להתפיל), להוביל, לסנן ולבצע פעולות נוספות זוללות אנרגיה. שדה סולארי על גדת מאגר ייעל את צריכת האנרגיה ויוזיל את המחיר לחקלאים בשיעור של עשרות אחוזים. יש לציין כי ההתקנה בבחן התבצעה תוך שלושה חודשים ללא הפרעה לתפעול השוטף של מפעל המים. הצלחנו להקים מתקן סולארי גדול ללא פגיעה באדמות חקלאיות יקרות, ולמעשה הפכנו את גדת המאגר לשטח בשימוש דואלי (גדה של מאגר ושדה סולארי). אני מאמין כי אנרגיה זולה תיתן זריקת מרץ לחקלאות הישראלית ולחקלאים ותהפוך אותה לתחרותית ויעילה יותר בתחרות עם הייבוא, לתועלת מיליוני משקי הבית בישראל".
שי פורת, מנכ"ל ענבר אנרגיה סולארית: "הטכנולוגיה שהיינו שותפים בפיתוחה מעוררת הדים בכל העולם שכן יש בה פוטנציאל לשנות את המבנה התמחירי של ענף החקלאות ותשתיות החשמל והמים בעשרות מדינות. בקרוב יותקן מתקן נוסף באטלנטה, ראשון בארצות הברית, ואני צופה, כי נבצע עסקאות ייצוא רבות בשנים הקרובות על בסיס הפיתוח הייחודי. בישראל יש מאות מאגרי מים שניתן לייעל את הצריכה האנרגטית שלהם ואנו כבר נערכים לביצוע חמישה פרויקטים נוספים. התעשייה הסולארית מוכיחה את הרלבנטיות שלה לכלכלה הישראלית וחידושים מסוג זה יתנו לה תנופה שתניב גם ייצוא בהיקף גדול".
נטע ריף, מנכ"ל חברת סולאטיקס: "אנו מודים לשותפים באגודות המים עמק חפר שבחרו בפתרון שפיתחנו והשקיעו ממון רב בפרויקט. לשיטה שפותחה פוטנציאל התקנה של מאות מגה וואט בישראל ומאות ג'יגה וואט בעולם. פנלים סולאריים הופכים כיום לסטנדרט במתקני תשתית, ואנו שואפים להוביל תחום זה בארץ ובעולם".
צפו בסרטו הקמת המערכת