לכבוד כנס העשור לאנרגיות המתחדשות של תשתיות התכנסו בכירי הענף הסולארי לסכם ולדבר על העתיד של התחום
מאת: אדיר פטל
מנחה הפאנל, ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: רוצה להתחיל בזה שכשהוקם תחום האנרגיות המתחדשות אני לא חושב שמישהו חשב במושגים של עולמים פיננסיים, בורסה והנפקות. והיום יש פה כבר עוד חברה שהונפקה בשבוע שעבר, גלובאלפאוור. אסי אתה היית הראשון שהנפיק, איך היית מסכם כמנכ"ל חלוץ את ענף ההנפקות
https://www.youtube.com/playlist?list=PLkcs0qwTnco_tCiMGdo4AcfxAcLaKWxmA
אסא לוינגר, מנכ"ל מייסד אנרג'יקס: "אצלי ההנפקה הייתה סוג של כורח, היינו צריכים לעשות את זה.
"הרעיון של אנרג'יקס התחיל כשעבדתי באלוני חץ והתחלנו לשים פאנלים סולאריים על הגגות וחברות הגיעו אליי כשרצו לשים פאנלים סולאריים אז אמרתי בוא נעשה את זה לבד. המנכ"ל אמר לי שאני בחיים לא אקבל צ'ק מחברת החשמל אבל בכל זאת נתן לי צ'ק של עשר מיליון שקל ועם זה הקמנו מספר גגות בתעריף חלומי וקיבלנו צ'ק מחברת החשמל.
"זיהינו מבעוד מועד שהעולם הולך למהפיכה ירוקה וזיהינו את הרצון שלנו לצמוח ולהיות חברה גדולה. היום אנחנו נסחרים ב-1.3 מיליארד שקל ואנחנו שמחים מהמקום אליו הגענו".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: כשאתה פוגש את החתמים, טיפוסים עם חולצה מגוהצת שמסתכלים עליך, איך אתה מסתכל על ההנפקה?
אסא לוינגר, מנכ"ל מייסד אנרג'יקס: "השכנוע צריך לבוא מבית. הייתי צריך להיות קצת הוזה כדי להגיד שנקים חברה של מיליארד שקל. ידעתי שאלוני חץ זאת קבוצה גדולה ושאם לא נגיע למיליארד שקל אין לנו זכות קיום בחברה. היה לי זכות גדולה שהבעלים של החברה האמין בתחום ואז אתה מגיע לחתמים וצריך לשכנע אותם ואת השוק. לקח זמן ולקח לבורסה בערך 4 שנים לעכל אותנו עד שהבינו שיש פה חברה שמייצרת תזרים יציב".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: מזל טוב גם לברנמילר על הגיוס, כמה גייסתם?
אבי ברנמילר, יו"ר ומנכ"ל ברנמילר אנרגיה: "גייסנו בשני סיבובים כ-65 מיליון שקלים על פי שווי של מעל 200 מיליון שקלים. אתה בא לקהל שונה מהקהל שקנה את סולל בזמנו. זה לא היה פשוט וזה לא היה קל. כי בנוסף ל"מה זה סולארי" שאסי דיבר עליו אתה מביא גם את "מה זה אגירה" ואנחנו מודים לציבור שהאמין בנו".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: אנלייט היא חברה שהתמחתה בגיוס, איך אתם עושים את זה?
מאיה לחמן, מנהלת פיתוח עסקי ישראל אנלייט: "מדובר בפרויקטים אמינים לתקופה ארוכה, אנחנו יודעים לחשב מה יהיו ההוצאות וההכנסות לתקופה ארוכה והגופים הפיננסיים אוהבים את זה. יש לנו אנשי ידע בתוך החברה שיודעים לקדם את המימון וזה יוצר הזדמנויות לכל השוק כי הגופים המממנים מבינים שהם יצטרכו לתת תנאים טובים מבעבר".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: יקי אתם חזקים בענף הקיבוצי. מכרתם גם לכלל. איך אתם מתמודדים עם ההחלטה האם לצאת לבורסה, אתם חושבים על זה?
יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיות מתחדשות: "בגלל שמדובר בענף הקיבוצי קל לשלב את מקורות האנרגיה המתאימים ביותר ולקדם מהלכים נרחבים בתחום האנרגיה וזה מה שאנחנו עושים. התעריפים הנמוכים הם החיים שלנו בשנה האחרונה. המכסות של 18 אגורות הביאו אותנו לתפיסה אחרת שבה אנחנו פורסים את ההלוואה והגופים הפיננסיים נותנים תנאים יותר טובים ואנחנו מתמקדים בתזרים של השנים האחרונות. השוני מהעבר הוא שאז המימון היה קצר טווח וההתמקדות הייתה לשלם את החוב בשנים הראשונות ואז להרוויח. היום פורסים ונהנים לשנים ארוכות".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: EDF- EN ישראל היא חברה שמממנת בעצמה. איך היית מסכם את ההשקעות שלכם בהקשר של מימון בעשור האחרון
תומר צוקר, ראש מחלקת פיתוח עסקי, EDF- EN ישראל: "אנחנו לא מתכננים ללכת לבורסה כי אנחנו כבר בבורסה, חברה גדולה צרפתית שמגייסת שנים רבות. נכנסנו לישראל לפני תשע שנים ומאז השקענו מיליארדים רבים של שקלים בעיקר בהון עצמי כשגם אנחנו מתממנים לטווח ארוך ויש לנו 12 פרויקטים כאלה, רוב הפרויקטים שלנו ממומנים היום על ידי גופים מוסדיים. היום ניתן לראות את השכלול של השוק המשני של מכירת וקניית פרויקטים".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: מה הצבר שלכם מבחינתם מגוואטים?
תומר צוקר, ראש מחלקת פיתוח עסקי, EDF- EN ישראל: כיום מחזיקים כ-200 מגה-וואט ויש לנו עוד כמה מאות בפיתוח של סולארי וגם של רוח. בתחום הרוח ראינו פיתוח מואץ בשנים האחרונות, יש לנו פיתוח בוועדה המחוזית צפון וזה יהיה סנונית לשנים הבאות לנו ולמתחרים שלנו שיממשו את הפוטנציאל של אנרגיית הרוח בישראל והיינו רוצים לראות עוד הרחבה שלו, בפתיחה של עוד קרקעות שכרגע חסומות.
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: דורית, אני פונה אלייך כי אני חושב שאת חלוצה במה שעשית ב-12 השנים האחרונות. אני רוצה סיכום ספונטני שלך
דורית בנט, מנכלי"ת החברה לאנרגיה מתחדשת אילת – אילות: "אני בניגוד לכולם פה באתי מהענף הציבורי ולא מהעסקי. היה איזור שכולו מבוסס על חקלאות ואנחנו הוספנו לו את ענף האנרגיה והתחלנו מסע שלא ידענו איפה נסיים אותו. בעשר השנים האחרונות עשינו הרבה אבל לא מספיק. היינו הראשונים שהקימו שדות סולאריים ואנחנו נגיע ל-180 מגה-וואט מוקמים אצלנו ונספק 100% מהאנרגיה של האיזור כולל בתי המלון מאנרגיה סולארית. היינו כבר צריכים להיות שם מזמן ואנחנו תקועים בבעיה הרגולטורית".
"לא הגיוני שלתמנע לקח 12 שנים לקום. אתה יכול להסתכל על זה כהישג ועל מה יכולנו להשיג ולא השגנו מספיק. לקח המון זמן מאז שישבנו אצל פואד ושכנענו אותו. עשינו הרבה, הקמנו חממה טכנולוגית והקמנו את קפיטל נייצ'ר. אנחנו רצינו להוביל חדשנות. השוק של המתחדשות הוא מקומי, ארצי ועולמי ואנחנו יכולים להיות שחקנים עולמיים ועוד לא עברנו את המכשול הזה. מתקדמים לאט".
"יש עולם חדש שאנחנו נכנסים אליו של אנרגיות מנותקות רשת והוא שוק של מיליארדים והחדשנות שלנו יכולה להגיע אליו. חתמנו עם ארגון פאוור אפריקה. ההזדמנויות הן רבות. אנחנו צריכים להיות בגישה שאנחנו רוצים לפתח חדשנות בתחום האנרגיה, צריך להיות פתוח לכל היזמים והחדשנות תגיע".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: אסי סיכום עשור
אסא לוינגר, מנכ"ל מייסד אנרג'יקס: "התחלנו עם תעריפים גבוהים כמו 2.20 ש"ח ואז באו כל המתנגדים ואמרו לנו שזה יקר מדי ולא יעבוד. אנחנו עובדים כל כך הרבה זמן שכיום יש לנו פרויקטים שעובדים על כל התעריפים. קם שוק טוב מאוד שמתאגר אותנו בתעריפים כדי שנוכל להתייעל. את התעריפים הורדנו מהשולחן ועכשיו כולם מדברים על אגירה ולדעתי זה המעוז האחרון של המתנגדים למתחדשות, זה הטיעון האחרון שנשאר, שאנחנו לא יכולים לאגור חשמל. אנחנו בארה"ב כבר נכנסים למכרזים עם אגירה. מחיר הבטריה של האגירה יורד בדיוק כמו שהפאנלים הסולאריים ירדו אז. היום אני יודע לייצר חשמל יותר בזול מחברת החשמל אז כל הטיעונים ירדו".
דורית בנט, מנכלי"ת החברה לאנרגיה מתחדשת אילת – אילות: "חייבת לציין משהו בנושא הכלכלי. הגענו לגריד פאריטי ומאז מציגים את האגירה כמשהו לא כלכלי של מעל ל-30 אגורות, אני רוצה לזרוק אמירה שאני אומרת בכל מקום. היום את האגירה לא צריך למדוד במונחים כלכליים, אלא במונחים של תשתיות".
"תשתיות של הקמת הולכה של חשמל עולות מיליארדי שקלים. להגדיל קווים ותחמ"שים ואת הפיקרים. את האגירה יש למדוד כלכלית מול עלויות התשתיות ולא מול עלויות האנרגיה. אם נמדוד את זה ככה נראה שהאגירה כלכלית יותר. אם נסתכל על זה כלכלית – חברת החשמל אומרת שיש המון התנגדויות של עמודי חשמל באיזורים שחיים בהם אנשים ולכן צריך לשנות את החשיבה. אני מקווה שבכנס אילת אילות נפרסם שימועים של פיילוטים של אגירה בטכנולוגיה זו או אחרת, זה משתלם מול הקמת תשתיות".
יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיות מתחדשות: "אני רוצה גם להרחיב בעניין הזה. מה זה עומס על הרשת? אם היה אפשר לעשות לואד שיפטינג בשעתיים של העומס אז נפתח מקום ברשת. זה המפתח לשילוב הרבה יותר אנרגיות מתחדשות כבר עכשיו. אנחנו רוצים לאפשר לואד שיפטינג לאנרגיה מתחדשת".
"סיכום העשור? שם רגע את הכובע של מהנדס חשמל, לפני עשר שנים חיפשנו ארונות קטנים כדי לחבר פאנל של חמישים קילו-וואט והיום מדברים על כל המדינה ואלפי מגה-וואטים ותחנות חשמל וחברת החשמל ואגירה, לא ייאמן מה האדפטציה שהשוק הזה עשה. הוא בתחילת דרכו מבחינת מהפיכה בשוק אבל הוא מתקדם לשם ואני בטוח שכולם מסכימים ש-17 אחוז זה יעד נמוך. האגירה תהפוך אותנו לאטרקטיביים יותר. חיכינו לגריד פאריטי ופתאום מונה נטו הפכה לאטרקטיבית ואפילו מאתגרים את שאר ספקי החשמל ואפילו נגיע למקומות אטרקטיביים יותר ובטוחים שאנרגיה מתחדשת תהיה מרכזית בייצור חשמל בישראל".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: רוצה להגיב למאיה, פגשתי את ג'ון פסקל והוא אמר לי שזה לא רבולושן אלא אבולושן
מאיה לחמן, מנהלת פיתוח עסקי ישראל אנלייט: "יש לנו הזדמנות למצות את מה שיש עכשיו בצורה יעילה יותר. אם נכניס את הרוח, יש חוות שנמצאות בישורת האחרונה. אם נגיע למצב שבו נוכל להכניס דינמיות ברשת ולהכניס חלוקה לפי שעות. אם יש לי פיק בסולארי ב-1-2 בצהריים וברוח מאוחר יותר אז הרשת תדע לקלוט את הסולארי בשעות שלו ואת הרוח
בשעות שלו".
"לא לתת חיתוך יומי שאומר שבשעות האלה רק יש סולארי, להגיע למצב שבו אנחנו מגיעים לייצור נקי כמה שיותר שעות מהיום ואני חושבת שהרשות יכולה להטמיע את זה די בקלות. דבר נוסף שאני חושבת שאפשר לעשות כמו שהקמנו בסולארי שאנחנו מודדים ברשת להגיע ככה ברוח. להגיע למצב שמודדים כמה הרוח מייצרת לרשת ולהגיע למצב שאנחנו נותנים לאלה שבונים את חוות הרווח לייצר כמה שיותר לרשת החשמל וזה שני צעדים אפשר לעשות אותם בקלות ולהגיע למצב שכבר בשנתיים שלוש הקרובות אנחנו מייצרים כמה שיותר".
"אני רוצה להגיד עוד מילה מהשוחות על העשור האחרון. עשינו עבודה מדהימה מבחינת הרגולטור שבא לדבר עם היזמים ונותן לנו לפתוח חוות. צריך להגיע למצב שהרגולטור הזה משפיע גם על הגופים הגדולים שתוקעים אותנו בדרך. אחד זה מנהל מקרקעי ישראל שמעכב אותנו כדי לקבל עוד כסף מהישובים. והשני זה לגבי העתיד. בנק התב"אות המאושרות מתחיל להיגמר וחייבים להגיע לפתרון לגבי התב"אות של העתיד. אם לא נוכל לעשות חילופי שטחים מסה גדולה של פרויקטים לא תצא לפועל וחבל. יש ישובים חלשים כלכלית שזה ייתן להם חמצן. יש ישובים שלא יכולים לגדל חקלאות אבל יכולים לגדל חשמל".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: אבי מילה שלך
אבי ברנמילר, יו"ר ומנכ"ל ברנמילר אנרגיה: "הייתי אומר שעשינו בעשר השנים האחרונות אבל לא יותר מדי. אני חושב שאגירה זה הדבר העיקרי, השאלה אם יש פתרון שעושה את זה בזול. אני חושב שאנחנו במירוץ של לוזרים אחרי המטרות שהקצבנו לעצמנו. מה זה 10 אחוז? ועכשיו חברת הכנסת כהן-פארן אומרת שגם בזה לא נעמוד ואני מאמין לה. שמעתי אמירה שב-2040 נגיע ל-80 אחוז ואני חושב שצריך לשאוף לשם ואפשר להגיע לשם בלי בעיה. אפשר להגיע למיקס הזה כבר היום".
"הרשות צריכה להגיד שבאיכות שאני רוצה נא להציע פתרונות, והשוק ייתן פתרונות. היום רק אומרים לשוק תנו מה שיש לכם ואז עסוקים כל היום כדי לנסות לארגן את הכל ביחד כדי שייצא זול. קחו את הספקים העולמיים לדוגמה: היום אומרים בעולם שבכל מכרז צריך 20 עד 30 אחוז אגירה במכרז וזה הנתיב שצריך לקחת. אפשר להגיע ל-80 אחוז בדרום הארץ ובצפון ל-70 אחוז ואת השאר נמלא מגז. היום אנחנו מסתכלים על זה ככאב ראש וצריך להסתכל על זה כדבר שבו המחירים כבר שם והטכנולוגיה כבר שם, רק צריך לעקוב אחרי הלקוח ולא אחרי השוק".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: תומר פרספקטיבה שלכם ושל EDF- EN ישראל
תומר צוקר, ראש מחלקת פיתוח עסקי, EDF- EN ישראל: "גם אנחנו מברכים על השינוי, אנחנו חושבים שמכרזי תעריף עושים טוב לשוק, הם עוזרים לשוק להקים במהירות ועוזרים ליזם לפגוש את הרגולטור רק פעמיים בכל התעריף. גם אנחנו בתחום האגירה. בכל העולם רואים שהכיוון הולך לשם עם הגידול בכניסה של אנרגיות מתחדשות לרשת החשמל צריך גיבוי לחשמל. אנחנו נכנסים לפרויקטים כאלה בכל העולם".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: יקי סיכום שלך
יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיות מתחדשות: "נסכם את זה בעצם שעברנו עשור שבו התחלנו בקטן במתקנים קטנים המשכנו למתקנים גדולים יותר, ראינו את התעריפים יורדים ממצב של סבסוד מלא למצב שאנחנו מהווים תחרות גם מבחינה ירוקה וגם מבחינת יוקר המחייה. כולנו ערוכים לאתגרים ונשחק את המשחק הזה. נבקש שהרגולטור יתמוך בנו ומורגשת צמיחה. כולנו עם הפנים לעשור הבא".
שאלה מהקהל- עופר שטייינברג, יזם: איך אתם רואים את השוק מבחינת המחיר של הקונים מתקדם בשנים הקרובות
יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיות מתחדשות: "התכנסנו לנקודת שיווי משקל שיכול לזוז קצת למעלה וקצת למטה. לא סוד שהעלייה של עלויות המחירים הפתיעה אותנו ואנחנו מתמודדים איתה אבל המתקנים יכולים להכיל את זה והמחירים שראינו בתקופה האחרונה מייצגים שיווי משקל. המתקנים הסולאריים ישלבו אגירה מתוכם ויכול להיות שבמכרזים הבאים זה ישתלב ויהיה חלק מהמציאות שלנו. לדעתנו שילוב של אנרגיה מתחדשת יוביל ירידה של מחיר החשמל וזו בשורה ליוקר המחייה. ככל שהשוק ישכיל לתת לנו לחבר יותר מתקנים בסופו של דבר זה יוביל לתמהיל הדלקים ועל יוקר המחייה".
ארנון מעוז, מנכ"ל תשתיות: כולם מדברים על הרגולטור, פעם דיברו על הרגולטור רק בתלונות ואני חושב שמגיע שאפו גדול לשינוי שעשה משרד האנרגיה עם זה שאנשים כמו יובל זהר נכנסו לתפקידים ועשו שינוי חיובי ומרגישים שיש שינוי בשטח. אני מקבל הרבה פחות תלונות על רשות החשמל ויש יותר הסדרות ויותר אופטימיות.