מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל יוזם כנס ראשוני וייחודי בשיתוף "יד ושם" ו"מכון שלום הרטמן", שיעסוק כל כולו באחת הסוגיות המסעירות רבים כל כך בארץ ובעולם בתקופה האחרונה – זיכרון השואה והאופן שבו יש להטמיע את הזיכרון לדורות הבאים.
יש לציין, שעוד בטרם הוגשה בפולין הצעת החוק המעוררת מחלוקת, שאוסרות להטיל אחריות על המדינה הפולנית והעם הפולני לפשעי הגרמנים-הנאצים, ולאור ניסיונות כאלה ואחרים לשכתב את ההיסטוריה מחדש,
מצא מרכז הארגונים – המשמש כארגון גג ל-56 ארגונים המייצגים את הקהילות אשר סבלו מרדיפות הנאצים במלחמת העולם השנייה – ליזום ולערוך כנס בהשתתפות הקולות המרכזיים העוסקים בתחום זה ובהם גם מפגש מרתק עם פרופ' יאן גרבובסקי, שמחקריו על השואה ועמדותיו ביחס למדיניות הפולנית הנוכחית מעמתים אותו עם צמרת הממשל הפולני ופרופסורים פולנים. ספרו, "ציד היהודים", על בגידה ורצח של הפולנים בזמן השואה שראה אור בעברית בהוצאת יד ושם בשנת 2016 וגרר אף הוא מהומה רבה.
מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל יוזם כנס ראשוני וייחודי בשיתוף "יד ושם" ו"מכון שלום הרטמן", שיעסוק כל כולו באחת הסוגיות המסעירות רבים כל כך בארץ ובעולם בתקופה האחרונה – זיכרון השואה והאופן שבו יש להטמיע את הזיכרון לדורות הבאים. מוסר דובר המרכז לארגוני ניצולי השואה בישראל , ארנון מעוז
" יש לציין, שעוד בטרם הוגשה בפולין הצעת החוק המעוררת מחלוקת, שאוסרות להטיל אחריות על המדינה הפולנית והעם הפולני לפשעי הגרמנים-הנאצים, ולאור ניסיונות כאלה ואחרים לשכתב את ההיסטוריה מחדש,מצא מרכז הארגונים – המשמש כארגון גג ל-56 ארגונים המייצגים את הקהילות אשר סבלו מרדיפות הנאצים במלחמת העולם השנייה – ליזום ולערוך כנס בהשתתפות הקולות המרכזיים העוסקים בתחום זה"
ובהם גם מפגש מרתק עם פרופ' יאן גרבובסקי, שמחקריו על השואה ועמדותיו ביחס למדיניות הפולנית הנוכחית מעמתים אותו עם צמרת הממשל הפולני ופרופסורים פולנים. ספרו, "ציד היהודים", על בגידה ורצח של הפולנים בזמן השואה שראה אור בעברית בהוצאת יד ושם בשנת 2016 וגרר אף הוא מהומה רבה.
בכנס, שיארח בין היתר את היועץ האקדמי של יד ושם, פרופ' יהודה באואר, יו"ר יד ושם, אבנר שלו, פרופ' מיכל גוברין, הרב ד"ר דניאל הרטמן, ד"ר גלי תיבון ואת הסופר ישי שריד, יערכו גם סדנאות מיוחדות, שיעלו וילבנו מגוון אספקטים רלוונטיים לנושא זה, כמו דרכים וערכים בהוראת השואה, דילמות חינוכיות בהוראת השואה או זיכרון השואה בחברה רב תרבותית.
"אנו נמצאים בתקופה קריטית, כאשר מחד אנו עדים לשימוש מניפולטיבי בסמלי השואה שמוביל בהכרח לזילות השואה ומאידך להכחשתה" מוסיפה יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה, קולט אביטל. "התיעוד, ההנצחה וצורת התיעוד חשובה לאין ערוך במיוחד כשאנו רואים תופעות של חקיקה שנויה במחלוקת, המנסה לשכתב את ההיסטוריה בעקיפין ובמישרין. "הכנס הקרוב מעלה שאלות מוסריות ומהותיות כמו איך אנו רוצים לזכור את השואה ואיך אנו רוצים להטמיע את המסרים הללו לדורות הבאים" מוסיפה אביטל.
מרכז הארגונים, שהוכר על ידי הממשלה בשנת 2010 כמרכז היציג של כל ניצולי השואה בישראל, נאבק למען זכויות הניצולים בארץ ובחו"ל ועוסק בהנצחת זיכרון השואה והתקומה והנחלתו לדורות הבאים.
הכנס " עיצוב זיכרון השואה – זוכרים באחריות " יתקיים ב-20-21/2/2018 בשלוחת בית הספר הבין-לאומי להוראת השואה של יד ושם – בית ווהלין בגבעתיים.
תגובת יו"ר המרכז לארגונים לניצולי השואה, קולט אביטל.
" שכתוב ההיסטוריה על ידי הפולנים עלתה לשיאים חדשים, עת יצאה בקמפיין מתוזמן, בו מנסה ממשלת פולין לטעון שהגורל היהודי והגורל הפולני היו זהים הטענה שממשלת פולין – שלא הייתה קיימת באותם ימים הצילה יהודים היא דוגמא לסוג זה של המצאת עובדות.
אנו מציעים לממשלת פולין לקחת פסק זמן מהעיסוק ההסיטרי בהיסטוריה היהודית בפולין, לערוך חשבון נפש ולהחיל לדורות הבאים את האמת הכואבת : אמנם היו פולנים שהצילו יהודים, ואנו אסירי תודה
אבל היו גם רבים שמסרו יהודים ואף רצחו אותם בדם קר, וגם את זאת צריך לזכור אם ממשלת פולין חפצה בכנות למנוע טרגדיות כאלה בעתיד" .
להרשמה לאירוע
https://content.vp4.me/tmedia/Content/invite-v5.pdf תוכנית הכנס
שמי טליה. אני מארצות הברית. אני מתעניינת בהיסטוריה שבעל-פה, בהיסטוריה המשפחתית, בהיסטוריה היהודית במרכז ומזרח אירופה.
שלום טליה, שמי פאולינה , מוצאי מפולין, אני סוציולוגית ומפי הורי למדתי לראשונה על ארועי השואה ועל הקורות אותם בזמן ההוא.
לפני ארבע שנים כתבתי ספר בנושא העשוי לעניין אותך "העם הבלתי נבחר".
אשמח לשוחח אתך.
פאולינה