במעמד שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ, החשב הכללי במשרד האוצר, מר רוני חזקיהו, יו"ר חברת החשמל, מר יפתח רון-טל, ראשי רשויות מקומיות, נציגי משרדי האוצר והאנרגיה, חברת החשמל ובכירי משק האנרגיה בישראל חנכו היום 25.1.2018 החברות כלל סאן ו- EDF-EN ישראל את פרויקט "אשלים סאן פי וי". לראשונה בישראל: פרויקט סולארי שמייצר חשמל במחיר נמוך ממחיר החשמל של חברת החשמל לצרכן ביתי
בשנת 2012 זכו החברות כלל סאן ו- SunEdison (דרך חברת "אשלים סאן פי וי") במכרז BOT (ל 25 שנים) של החשב הכללי במשרד האוצר לתכנון, הקמה, תפעול והעברה למדינה (בתום תקופת הזיכיון) של מתקן סולארי פוטו וולטאי בסמוך לישוב אשלים שבנגב. ההספק המותקן של הפרויקט עומד על 30 מגה וואט שיסופק ישירות לרשת ההולכה הארצית. בשנת 2016 רכשה חברת EDF-EN ישראל את זכויותיה של חברת סאן אדיסון האמריקאית והפכה לשותף שווה בפרויקט יחד עם חברת כלל סאן.
מכרז אשלים מהווה אבן דרך משמעותית בהתפתחות משק האנרגיות המתחדשות בישראל, בין היתר, מכיוון שהתעריף בו זכתה החברה מהווה את הבסיס להוכחה כבר בשנת 2012 להיתכנות הכלכלית של התעשייה הסולארית בישראל (תעריף פרויקט אשלים עומד על 43 אגורות לקווט"ש).
למעשה, פרויקט אשלים הינו הפרויקט הסולארי הראשון בישראל בו נמכר החשמל המיוצר במתקן לחברת החשמל בתעריף נמוך מהתעריף בו מוכרת חברת החשמל את החשמל לצרכנים הביתיים. התעריף הזוכה במכרז פתח בפועל את הדרך להוזלות נוספות בהמשך. משמעות הדבר היא הפסקת הסבסוד של החשמל הסולארי בפרויקטים החדשים בישראל, כאשר חברת החשמל תרכוש את החשמל במחיר נמוך מזה שהיא גובה מלקוחותיה.
הפרויקט לווה על ידי מנהלת בין משרדית מטעם המדינה הכוללת נציגים ממשרדי האוצר, האנרגיה ורשות החשמל. הקמת המתקן ארכה כשנה מקבלת האישורים, במהלכה הותקנו באתר כ- 101,000 לוחות סולאריים, על פני שטח של כ-750 דונם. החשמל המיוצר בלוחות פוטו וולטיים מוזרם אל 17 עמדות המבצעות המרה והשנאה למתח גבוה, ומתנקז לתחנת משנה המאפשרת את הזרמתו לרשת החשמל הארצית במתח עליון (161,000 וולט).
אופיר גומא, מנכ"ל חברת כלל סאן, מסר כי הוא חש סיפוק רב עם חיבור הפרויקט לרשת החשמל הארצית, שכן זהו פרויקט הדגל של החברה, והוא גאה שלאחר הזכייה פורצת הדרך של החברה במכרז ובסיומן של מספר שנות עבודה אינטנסיבית הגיעה החברה אל היעד. עוד הוסיף אופיר שהוא מרגיש שותף ליישום חזונו של דוד בן גוריון להפרחת הנגב והוספת עשרות מקומות עבודה חדשים באזור.
אילון וניש, מנכ"ל חברת EDF-EN ישראל, מסר כי חיבור הפרויקט הינו אבן דרך נוספת בביסוס פעילותה של החברה בישראל, שהחלה בשנת 2009. וניש הוסיף כי בכוונת החברה להמשיך ולהעמיק את השקעותיה בתחום האנרגיות הנקיות בישראל, לרבות בפרויקטים סולאריים, רוח ואגירת חשמל, וכי עד לסוף שנת 2018 תסיים החברה את בנייתם של מספר פרויקטים סולאריים נוספים שיחוברו לרשת החשמל בהיקף של כ-100 מגה וואט נוספים.
חברת כלל סאן הינה מהחברות הוותיקות בתחום בישראל. במסגרת פעילותה החברה משמשת כיזמית מפתחת, מממנת, בונה ומתפעלת מתקני אנרגיה סולארית בישראל החל משנת 2009. במהלך פעילותה הקימה החברה פרויקטים בהיקף כולל של כ 60 מגה וואט בכל רחבי הארץ, בניהם מערכות קטנות על גגות מבני משק ומפעלים ומערכות קרקעיות במתח גבוה.
חברת EDF-EN ישראל הינה חברת בת של EDF Energies Nouvelles S.A, זרוע האנרגיות המתחדשות של חברת החשמל הלאומית הצרפתית – EDF. EDF-ENישראל החלה לפעול בישראל בשנת 2009 לצורך פיתוח, הקמה והפעלה של מתקנים לייצור חשמל בהיקף משמעותי באמצעות אנרגיה סולארית ורוח. ברשות החברה כיום 12 פרויקטים ברחבי הארץ בהספק מותקן כולל של כ 200 מגה וואט. בימים אלה בונה החברה כ 100 מגה וואט נוספים בתחום הסולארי, ונמצאת בשלבי פיתוח של כ 500 מגה וואט נוספים בפרויקטים בתחום הסולארי, רוח
ואגירת חשמל.
להלן פירוט 12 הפרויקטים של החברה בישראל:
גבולות (8.5 מגה וואט), להב (3.2), נחל עוז (6.0), כרם שלום (6.4) משמר הנגב (7.8), תלמי אליהו
(10.0), מצפה רמון (7.0), ברור חיל (8.8), סמר (10.8) קטורה (40.0) זמורות (50.1), אשלים (30).