ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה היום לישיבה מיוחדת שעסקה ברפורמה הדרושה במשק החשמל. היו"ר כבל, שיזם את כינוס הדיון, ביקש דיווח על התקדמות המגעים לרפורמה במשק החשמל ואמר: "התכנסנו לדון בעניין שכולם מחכים לו, אבל כנראה שמשיח צדקנו יגיע לפני שנזכה לראות את אותה רפורמה הידועה בכינוי 'הרפורמה'". הוא הוסיף ואמר כי הוא מקווה שהפעם תקבל הוועדה התייחסות רצינית לעניין. כמו כן דרש היו"ר כבל תשובות באשר לבקשת הממשלה לדחות פעם נוספת את מועד פקיעת תוקף רישיונות חברת החשמל.
בישיבה מיוחדת שיזם יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כבל בעניין הרפורמה אמר ח"כ כבל:: כל יום שעובר ללא רפורמה במשק החשמל זה הפסד לציבור – מבזים את הכנסת והופכים אותנו ללעג ולקלס
כמו כן הזהיר ח"כ כבל: אם תהייה ועדת החקירה הממלכתית הבאה היא תעסוק בעניין הזה וכולם ידרשו לתת הסברים; סגן הממונה על התקציבים אדירי שנכח בדיון אמר: מקווים לסיים את תהליך ההיוועצות תוך שבועות ספורים; הוועדה אישרה להאריך את רישיונות חברת החשמל בשנה, אך מנעה משרי האוצר והאנרגיה את האפשרות לבקש הארכה נוספת בצו
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה היום לישיבה מיוחדת שעסקה ברפורמה הדרושה במשק החשמל. היו"ר כבל, שיזם את כינוס הדיון, ביקש דיווח על התקדמות המגעים לרפורמה במשק החשמל ואמר: "התכנסנו לדון בעניין שכולם מחכים לו, אבל כנראה שמשיח צדקנו יגיע לפני שנזכה לראות את אותה רפורמה הידועה בכינוי 'הרפורמה'". הוא הוסיף ואמר כי הוא מקווה שהפעם תקבל הוועדה התייחסות רצינית לעניין. כמו כן דרש היו"ר כבל תשובות באשר לבקשת הממשלה לדחות פעם נוספת את מועד פקיעת תוקף רישיונות חברת החשמל.
ח"כ יעקב פרי אמר כי במגעים לרפורמה לא משתפים את יצרני החשמל הפרטיים, שמהווים כבר 40% מכושר הייצור, וביקש התייחסות לכך. ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא אמר כי כל שנה הממשלה שמה את הוועדה עם הגב לקיר, ומבקשת ברגע האחרון את הארכת הרישיונות. הוא ביקש לדעת מדוע הממשלה חושבת שיספיקו לה 9 חודשים. ח"כ יעל כהן פארן סיפרה כי עוד בשנת 2009 אמרו לה שהרפורמה זה עניין של שלושה חודשים, וגם 8 שנים אחרי שום דבר לא קרה. היא הוסיפה כי ייצור החשמל מפחם חייב להיפסק, וזה לא יקרה אם חברת החשמל תישאר בעלת אינטרס לייצר חשמל מפחם.
היועצת המשפטית של משרד האנרגיה, עו"ד דרורה ליפשיץ, אמרה: "הפעם אנחנו מקווים שההארכה תהייה האחרונה". בעקבות זאת הציע היו"ר כבל למחוק את הסעיף המאפשר לשרי האוצר והאנרגיה לבצע הארכה של עד שנה נוספת באמצעות צו, באישור ועדת הכלכלה. אולם עו"ד ליפשיץ ביקשה להשאיר את הסעיף. היו"ר כבל שאל בתגובה האם הממשלה מתכוונת לעשות מה שנדרש כדי לסיים את הסאגה הזו או שהיא מדברת בקריצה. "אנחנו צוחקים אבל ליבי נחמץ, אני מרגיש שמבזים את הבית הזה והופכים אותו ללעג ולקלס", אמר.
סגן הממונה על אגף התקציבים שצפוי להתמנות בקרוב למנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, אמר כי הממשלה נכנסה להליך גיבוש מדיניות חדש. התהליך נמשך כבר תקופה ארוכה וידע עליות ומורדות, אך הוא מתקדם יפה ואנחנו מקווים לסיים אותו תוך שבועות ספורים. היו"ר כבל דרש לדעת כמה תעלה הרפורמה לציבור וביקש מאדירי שלא לכדרר את חברי הכנסת, כלשונו. אדירי השיב כי להערכתו המדינה לא תצטרך לשלם כסף עבור הרפורמה. היו"ר כבל אמר בתגובה: "אמרת לנו הרבה אבל לא אמרת כלום".
יו"ר רשות החשמל, אסף אילת, אמר כי המשק לא יכול להמשיך להתקיים כמו שהוא וכי חייבת להיות רפורמה. היו"ר כבל התעקש וביקש לדעת איזה נזק נגרם למשק עקב זה שאין רפורמה, ואילת השיב כי מערכת ההולכה והחלוקה היא בתת השקעה ויצרנים פרטיים ויצרני חשמל מאנרגיה ירוקה לא יכולים להתחבר אליה. הוא הוסיף כי ניהול המערכת צריך לצאת מידי חברת החשמל, כדי להפסיק את ניגוד העניינים ובנוסף לכך יש בעיות באיתנות הפיננסית של חברת החשמל. היו"ר כבל שב ומתח ביקורת על הדברים ואמר כי נציגי הממשלה לא שמים את הדברים במלא חומרתם על השולחן. "אנשים לא מזדעזעים כי הם לא מבינים את המשמעות של העניין", אמר. אדירי הגיב: "אנחנו לא רוצים לזעזע, נכון שלא הייתה רפורמה אבל המדינה אחראית לכך שתהייה אספקת חשמל תקינה, וגם העובדים השכילו ללכת להתייעלות למרות העיכוב.
היו"ר כבל דרש מרשות החשמל התייחסות גם לפרסום בגלובס לפיו רשות החשמל מוותרת על מיליארד שקל שחברת החשמל הייתה צריכה להחזיר לצרכנים משנת 2012. יו"ר רשות החשמל אילת אמר כי שיטת החישוב של התעריף השתנתה מאז וכי אין אפשרות להחיל את המתודולוגיה אחורנית. "הרשות אמרה שככל שתהייה מתודולוגיה שאפשר לחשב לאחור נעשה זאת", אמר. היו"ר כבל התעקש ושאל האם הציבור יראה את הכסף חזרה, ואילת השיב כי אין שום התחייבות של הרשות להוריד את המחיר וכי הפרסום לא היה נכון. לדבריו, "תיכף תבוא חברת החשמל ותגיד שאני חייב לה מיליארד שקלים וחצי. מה שחשוב הוא לא מי חייב למי אלא שנצא לדרך חדשה. אנחנו לא מסכימים עם המספרים שפורסמו בעיתון ולא עם המספרים ההפוכים של חברת החשמל". בתגובה לכך ביקש היו"ר כבל ממרכז המחקר והמידע של הכנסת לבדוק את הנושא.
מנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך, אמר כי ישנה התקדמות במגעים, שיכולה להוביל להסכמות רחבות. הוא הוסיף: "חברת החשמל לא מתנגדת לתחרות היא בעד התחרות. אני רק לא רוצה שהתחרות תהייה לכאורה, ורק תעביר ייצור לגורמים פרטיים בלי להביא תועלות אחרות למשק". עמוס לסקר, לשעבר מנכ"ל חברת החשמל מנכל חברת החשמל והיום יו"ר איגוד יצרני החשמל הפרטיים, אמר כי היצרנים הפרטיים מבקשים לאשר את ההארכה אך להוציא בתוך שנה את ניהול המערכת מידי חברת החשמל.
מנכ"ל המשמר החברתי, יוסי צרפתי, השיק בדיון מיזם חדש בשיתוף היו"ר כבל המאפשר גם לציבור שלא נוכח בישיבה להעביר שאלות באמצעות נציג המשמר. השאלה שביקש צרפתי לשאול בשם הציבור היא איזה תמריצים נותנת המדינה לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת והאם היא תעמוד ביעדים. יו"ר רשות החשמל אילת השיב כי עד סוף החודש תוציא הרשות תוכנית שתפרט את כמות החשמל שצריך להוסיף לייצור באנרגיה מתחדשת כדי לעמוד ביעד, ובדצמבר תצא לשימועים לקידום תהליכים של מתקני סולאריים על גגות הבתים. הוא הוסיף כי הרפורמה תסייע לחבר למערכת חשמל שמקורו באנרגיה ירוקה.
בתום הדיון אישרה הוועדה את הארכת רישיונות חברת החשמל, בהתאם להצעה החדשה שהעלה היו"ר כבל. לפי ההצעה הרישיונות הוארכו בשנה, עד 15 בנובמבר 2018, ולא ב-9 חודשים כפי שביקשה הממשלה. עם זאת נמחק הסעיף המאפשר לשרי האוצר והאנרגיה להגיש לאישור הוועדה צו המבקש הארכה של שנה נוספת. "אני מתייחס לנושא הזה בחרדת קודש ומבקש שתכבדו את הכנסת ואת הוועדה. הפעם אני רוצה שתעשו עבודה למען השם, יש גבול כמה מדינה יכולה לבוא פעם אחר פעם לרשות המחוקקת ולא לעמוד בהתחייבויותיה שלה. זה מטורף לגמרי. כל יום שאין רפורמה הציבור מפסיד וזאת עובדה, אם תהייה ועדת החקירה הממלכתית הבאה היא תעסוק בעניין הזה וכולם ידרשו לתת הסברים", סיכם היו"ר כבל.