'אדם טבע ודין' יחד עם מגמה ירוקה והקואליציה לבריאות הציבור עתרו הבוקר (א') לבית המשפט המחוזי בחיפה במטרה לבטל את החלטת המועצה הארצית לאשר את הרחבת בתי הזיקוק בחיפה
העתירה הוגשה לאחר שבחודש יוני האחרון אישרה המועצה הארצית את התכנית שתאפשר לבתי הזיקוק בחיפה להרחיב את פעילותם, זאת לאחר שלפי העתירה לא התבצע תכנון מפורט ומבלי שיודעים מה רמת פליטות זיהום האוויר מהמתחם.
בעתירה נכתב: "מקומו, עוצמת הזיהום במתחם והיקפו, וכן המשך הבנייה הצפויה בשטחו בהמשך לאישור התכנית, המלווה בהשלכות הבריאותיות והסביבתיות, גורמים לכך שלתכנית חפאג/1200ב השלכות משמעותיות, כולל חשיפה לסכנות בריאותיות ניכרות, על מאות אלפי אנשים המתגוררים במטרופולין חיפה ועל אלה העתידים להתגורר בתחומו. בהרחבת המתחם, וכך הפעילות התעשייתית בתוכו, טמון פוטנציאל בלתי מבוטל ליצירת מפגעים סביבתיים, בריאותיים, נופיים ותכנוניים נוספים. אי לכך, ראוי היה כי ההחלטות הקשורות בתכנית ייעשו בזהירות, בכובד ראש ותוך שמירה על בריאות הציבור והאינטרס הציבורי תוך כדי עמידה בעיקרון הזהירות המונעת".
עו"ד לי-היא גולדנברג, ראש תחום כלכלה וסביבה ב'אדם טבע ודין' שכתבה את העתירה מסבירה: "התכנית שאושרה זנחה את מטרתה המקורית והראויה של הסדרת מתחם בז"ן על כל ליקויו, ובמקום זה היא מעניקה זכויות בניה משמעותיות לתעשייה פטרוכימית במפרץ להרחיב את פעילותה, כמעט ככל העולה על דעתה. חשוב להבין, מדובר בתכנית שהופקדה לתקופה של כעשרים שנה, אשר כוללת זכויות בנייה נרחבות ולא ברורות ומבלי שקיים מידע כלשהו על מה יבנה, איפה ומתי. תכנית ללא מידע, שוללת מן הציבור את זכותו הבסיסית להביע עמדה בצורה מושכלת, להתנגד לתכנית ואף לדרוש שינויים בתנאי התכנית".
בעתירה מבקשת 'אדם טבע ודין' להפקיד מחדש את תכנית בז"ן רק לאחר שתכלול תכנון מפורט כתנאי לכל מתקן או מבנה שיוקמו בעתיד מכוח התכנית, לאחר שיוגש למוסד התכנון פירוט מלא של כל מבנה שכבר קיים במתחם והשימוש בו, לאחר שתוכן עבודה מקצועית המסכמת את סך פליטות המזהמים במתחם בז"ן ולאחר שתיקבע מכסת פליטות מירבית לכל שטח מתחם בז"ן (בהתאם לגישת הבועה).
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': הרחבת בז"ן מסוכנת פעמיים. פעם אחת משום שמדובר באפשרות לתת לאחד המפעלים הכי מזהמים בישראל צ'ק פתוח להמשיך ולזהם את האוויר שנושמים תושבי מפרץ חיפה ובפעם השניה משום שמדובר בתקדים מסוכן שבו מערכת התכנון עוקפת את החוק ומונעת מהציבור להשתתף בהליך התכנוני ולהשפיע עליו. לכל אורך הליכי אישור התכנית התרענו בפני מוסדות התכנון כי נפנה לביהמ"ש אם תמשיך ההתנהלות המיטבה אך ורק עם המפעל ולצערנו נאלצנו להגיע לכדי כך. אנו מאמינים כי בית המשפט יפסוק לטובת האינטרס הציבורי".
יונה יהב ראש עיריית חיפה: "כבר למעלה מחצי שנה שאנו יושבים בשולחן עגול עם ארגוני הסביבה והרשויות מסביב בכוונה לייצר אגרוף ציבורי לתכנית ההרסנית של בז"ן להתרחב והעירייה תגיש את עתירתה בהקדם. כולם כבר יודעים מי המפעל הכי מזהם, כעת נותר לעצור בעדו מלהתרחב ולאפשר לו להרחיב את הטיפול בזיהום שהוא מייצר. הציבור בישראל כבר הפנים כי חיפה אינה החצר האחורית של תעשיית המזהמים ונמשיך בכל מאבקינו יחד עם ארגוני הסביבה עד שנבטיח את את ביטחונם ואיכות חייהם של תושבי חיפה ומפרץ החל מסילוק מיכל האמוניה דרך עצירת הרחבת בזן ועד לכל מפגע בריאותי שיעמוד בדרכנו".
רוית שטוסל, ועד מנהל הקואליציה לבריאות הציבור: "רק בתחילת החודש נתבשרנו שוב כי בתי זיקוק חיפה ומפעלים נוספים מקבוצת בז"ן נמצאים בצמרת מדד המפעלים המזהמים ביותר בארץ עם עלייה תלולה בניקוד משנה שעברה. מפרץ חיפה הינו האיזור החולה בישראל. עודף תחלואה בסרטן, במחלות דרכי הנשימה ובמחלות לב וכלי דם ועל כן יש לפעול באחריות מוגברת בנוגע למתחם הפטרוכימי הנמצא בצמידות לכמיליון תושבים ובמרכז המטרופולין השלישי בגודלו בישראל. התחייבנו לא להתפשר אל מול החלטות מקלות של ועדות התכנון והיום אנחנו ממשיכים לערכאות משפטיות ובציפייה שגם כאן וכפי שקרה בהליך המשפטי בעניין פינוי מיכל האמוניה, תתקבלנה הכרעות אמיצות ונכונות".
מור גלבוע, מנכ"ל "מגמה ירוקה": "לא יעלה על הדעת שבמטרופולין חיפה, מוכה זיהום האוויר והתחלואה, בתי הזיקוק יקבלו מהמדינה אור ירוק, שאינו ירוק כלל וכלל, להרחיב את מתקני הייצור ואת זיהום האויר. את תיאטרון האבסורד הזה בו בתי הזיקוק מקבלים צ'ק פתוח מהמדינה להקים עוד מתקני ייצור על שטח של 43,000 מ"ר, חייבים לעצור. שבועיים לוהטים ומיוזעים שעשרות ומאות חיפאים פוקדים את מאהל המחאה שהקמנו מול ביתו של השר כחלון, הממונה על מנהל התכנון במדינה. לכחלון יש את האפשרות לעצור את התכנית להרחבת הייצור והזיהום ובינתיים הוא לא עושה זאת. כצעד נוסף אנחנו פונים למערכת המשפט ובטוחים שבית המשפט לא יוכל להישאר אדיש לממדי הזיהום, התחלואה והתמותה שמחייבים אותנו לצמצם את התעשייה הפטרוכימית במפרץ ובטח שלא להרחיבה".
ליהי שחר ברמן, מובילת המאבק בתעשייה המזהמת מטעם "מגמה ירוקה", חיפה: "לא ייתכן שלמפעל עברייני, מזהם ומסוכן יינתן צ'ק פתוח לגדול ולהתפתח על חשבון בריאות תושבי מפרץ חיפה. נבחרי הציבור, בראשם משה כחלון, הפקירו את תושבי מפרץ חיפה וחרצו עתיד שחור לילדינו. אנחנו לא מוותרים ונושאים עיננו למערכת המשפט שתגן על בריאותינו ובריאות ילדינו"