ח"כ ביטן למנהל רשות המים הנכנס: "מצא את הדרך להחזיר את אמון הציבור בתאגידים"
ח"כ ביטן אמר את הדברים בישיבת הוועדה המשותפת להצעת החוק לצמצום מספר התאגידים בראשותו, והודיע כי ישהה את הליכי החקיקה לשבועיים כדי לאפשר למנהל הנכנס לגבש תוכנית; המנהל הנכנס שחם: כבר שנים אני עוסק בניסיון לשפר את הגישה הציבורית למשק המים; ח"כ כבל: החוק הולך להשתנות – מה שהיה עד עכשיו לא ימשך
הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה וועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ דוד ביטן, המשיכה היום לדון בשתי ההצעות לתקן את חוק תאגידי המים והביוב, על מנת לצמצם את מספרם, של חברי הכנסת איציק שמולי ואורן חזן. הישיבה היום התקיימה לאחר שבשבוע שעבר שמעה הוועדה את עמדת את עמדת נציגי תאגידי המים וכן את עמדת הציבור ורשות המים. היו"ר ביטן פתח את הדיון בברכות לראש רשות המים החדש, גיורא שחם, והודיע כי יענה לבקשתו לדחות בשבועיים את המשך קידום ההצעה וביטל את ישיבת הוועדה שתוכננה למחר. עם זאת הוא הוסיף: "אחת הבעיות היא משבר האמון העמוק בין הציבור, חברי הכנסת וראשי רשויות לבין התאגידים". ח"כ ביטן קרא לשחם למצוא את הדרך להחזיר את אמון הציבור בתאגידים. "אם תביאו לנו תוכנית כזו נוכל ללכת אתכם", אמר. הוא הוסיף כי בשל הדחייה הישיבה שתוכננה למחר מבוטלת.
מנהל הרשות הנכנס שחם סיפר כי כבר שנים הוא עוסק בניסיון לשפר את הגישה הציבורית למשק המים בישראל, והודה לח"כ ביטן על הזמן שניתן לו ללמוד את הנושא. ראש מועצת עומר, פיני בדש, דרש להמשיך לאפשר לראשי רשויות לנהל בעצמם את משק המים, כל עוד הם עושים זאת בהתאם לכללים, ואמר כי לא יקים תאגיד גם אם ילך לבית סוהר. יו"ר דירקטוריון עין אפק אמר מנגד כי מנהלי התאגידים הם נציגי ציבור ורגישים לבעיותיו. הוא הוסיף כי מחיר המים לא קשור לתאגידים וכי עשו להם רצח אופי שאסור היה שייעשה וקרא להפסיק את ההתלהמות. ח"כ שמולי אמר בתגובה כי "אנחנו נפסיק את ההתלהמות אם אתם תפסיקו את הניתוקים", וסיפר כי הבוקר קיבל שתי פניות על ניתוק מים בקריית שמונה למרות שכבר אסור לתאגידים לעשות זאת.
סמנכ"ל משאבי טבע במשרד להגנת הסביבה, אלון זסק, אמר כי הטיפול בהיבטים סביבתיים קפץ מדרגה מאז הקמת התאגידים. ראש עיריית יהוד מונוסון, יעלה מקליס, אמרה כי ראשי הרשויות מספיק אחראיים לקבל החלטות לניהול משק המים. היא סיפרה כי כשנכנסה לתפקיד קיבלה משק מים גרעוני ביותר, עם פחת של מעל 20%, בניגוד למגמה היא בחרה להצטרף לתאגיד מי אונו והמחיר דווקא ירד. היא קראה להמשיך לאפשר לראשי רשויות שרוצים להצטרף לתאגידים לעשות זאת, ולתת להם את חופש הבחירה בניהול משק המים העירוני.
היו"ר ביטן ציין כי רוב ראשי הרשויות לא רוצים את התאגידים, כי הם אלה העומדים מול הציבור וכי התאגידים המאיסו עצמם גם עליהם. יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, אמר כי מנהלי התאגידים לא נבחרו על ידי הציבור אלא ראשי הרשויות, ואם יש בעיות במשק המים הם שמקבלים את התלונות. הוא הודה כי התאגידים הוקמו בגלל שמשק המים בשלטון המקומי לא התנהל כראוי, אך אמר כי אי אפשר לעבור בבת אחת מקצה לקצה. ח"כ שמולי אמר בקשת מקליס מקובלת עליו, אולם היא בעמדת מיעוט קיצונית בקרב ראשי הרשויות.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, אמר כי השורה התחתונה היא האם הקמת תאגידי המים השיגה תכלית ראויה, והוסיף כי התאגידים ניתקו מים רק בגלל שיכלו. "בשורה התחתונה החוק הולך להשתנות ויש על כך הסכמה רחבה בכנסת, אופוזיציה וקואליציה", אמר. הוא קרא לראשי התאגידים ולרשות המים להירתם למהלך כדי להוציא את התוצאה הטובה ביותר והבהיר: "אני לא יודע מה יהיה, אבל מה שבטוח הוא שמה שקורה עכשיו לא יהיה יותר". ח"כ עבדאללה אבו מערוף אמר כי לא ברור מדוע תאגידי המים עומדים על רגליהם האחוריות ומתעקשים להתנגד להצעה, שתוביל גם בסוף להורדת מחיר המים.
כאמור, היו"ר ביטן הודיע כי הישיבה שתוכננה למחר, להמשך הדיון בהצעה, נדחית ועל מועד הישיבה הבאה תצא הודעה בקרוב.