הכנס התקיים במעמד שר האנרגיה, בכירי רשות החשמל וחברת החשמל, רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון
צילום: ארנון מעוז
הכנס התקיים היום במלון יהודה בירושלים, לאחר שמליאת רשות החשמל, בראשות ד"ר אסף אילת, אישרה לאחרונה את העקרונות למכרז המחיר הראשון בישראל לייצור אנרגיה סולארית. בעקבות מכרז זה צפויים להתפרסם מכרזים נוספים בשנים 2017-2018 בהיקף כולל של מעל 1000 MW. היקפי המכרזים הם חסרי תקדים במשק הישראלי – מעל להספק כל התחנות הסולאריות שקמו עד היום גם יחד.
הזוכים במכרזים יהיו המציעים אשר יספקו חשמל סולארי בתעריפים הנמוכים ביותר. כהפקת לקחים ממכרזים קודמים, הם יבוצעו במתכונת פשוטה במיוחד: ראשית, המכרזים מבוססים אך ורק על תחרות במחירי האנרגיה. שנית, צומצמה מאוד הרגולציה, ובפרט הצורך בבדיקות של סגירות פיננסיות, היתרי בניה, תוכניות עסקיות ושאר משתנים אשר אמורים להימצא באחריות היזמים. שלישית, ניתנה גמישות לזוכים בכל הקשור להוצאה לפועל של הפרוייקט, אופיו ומיקומו. דרישות אלה הוחלפו בלוחות זמנים ברורים וקשיחים (18 חודשים), תוך הסתמכות על ערבות ביצוע.
הגשת ההצעות בהליך התחרותי: ההצעה תכלול – הספק מבוקש, תעריף מבוקש, ערבות הצעה. להליך התחרותי במתח נמוך וגבוה אין עוד תנאי סף וההצעה איננה כוללת התייחסות לפרויקטים ספציפיים. ניתן להציע יותר מהצעה אחת במעטפה, ובלבד שההספק הכולל לא יעלה על הרף המותר. הרשות מבטיחה לא "לחתוך" הצעה זוכה, גם אם המשמעות היא חריגה מההספק שהוקצה להליך התחרותי.
תהליכים מקדימים שמומלץ לבצע טרם הגשת ההצעה: אישור תוכניות וקבלת היתרים – מנהל התכנון, הסכמי קרקע – רמ"י, סקרי היתכנות– חח"י. תהליכים אלו אינם מהווים תנאי להגשת ההצעה, אולם הטיפול בהם מוקדם ככל האפשר יסייע לזוכים להבטיח עמידה בלוחות הזמנים.
שיטת קביעת התעריף ובחירת הזוכים: ההצעות ידורגו לפי גובה התעריף המבוקש (ללא הצמדה), כל הזוכים מקבלים תעריף אחיד, התעריף יקבע לפי ההצעה הנמוכה ביותר שלא זכתה כך שבשיטה זו – אין תמריץ ל"משחק אסטרטגי". הצעות גבוהות מהאומדן שתיקבע הרשות, יפסלו. זאת, גם אם כתוצאה מכך הספק שיוקם יהיה קטן מ-MW 150. התעריף האחיד לא ישתנה במקרה שבו אחד מהמציעים לא יעמיד את ערבות ההקמה והצעתו תיפסל.
מידע נוסף ניתן למצוא במצגת הרשות להלן ובאתר רשות החשמל
מה קורה עם התייחסות רצינית יותר לאנרגיה חלופית ירוקה ( אמתית ) ?