"אין כל הצדקה לכך שיעלו את תעריף הגז הטבעי למפעלים כתוצאה מהחלטות תמוהות"
גבי ביטון,יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים. צילום: אדיר פטל, תשתיות
יו"ר ועדת האנרגיה של התאחדות התעשיינים, התעשיין גבי ביטון, פנה הבוקר (א') בועדת הכלכלה לשר האנרגיה, יובל שטייניץ וליו"ר הועדה, ח"כ איתן כבל, ותקף את כוונת רשות הגז, להעלות את תעריפי חלוקת הגז הטבעי למפעלים.
יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל התייחס בדיון לעיכוב המתמשך בחיבור המפעלים לרשת החלוקה "הוועדה יוצאת מגדרה כדי לטפל בבירוקרטיה, ואפילו ישבה לילות כימים, לתוך השעות הקטנות של הלילה, כדי שזה יתקדם, אבל בפועל המפעלים לא מחוברים וזה הופך כמו לסיפורים של אפרים קישון". הוא אף מתח ביקורת על כך שלא מורגשת כל השפעה של הגז הטבעי על הורדה ביותר המחייה.
"עד מתי נהיה החמור שנושא על גבו את העלאת תעריפי חלוקת הגז? נמשיך לחטוף כל הזמן מכל הצדדים" תקף ביטון, "דנים כעת על העלאת תעריף החשמל, אבל לא ייתכן שיעלו עכשיו גם תעריפי הגז הטבעי כתוצאה מעיכובים בהקמת מערכת החלוקה. הלו"ז של חברות החלוקה התעכב, כתוצאה מכך העלויות שלהן עלו עכשיו מגישים לנו את החשבון וההעלאה תהיה על הגב של המפעלים. אבל איך אנחנו אמורים לממן את העלייה הזו בעלויות האנרגיה למפעלים ולהישאר תחרותיים? ככה לא מורידים את יוקר המחייה בישראל.אישור ההעלאה הוא מהלך שגוי, שיצטרף לאינסוף בירוקרטיה ורגולציה שמונעת פיתוח וצמיחה של התעשייה בישראל".
ביטון הוסיף ואמר כי מרבית המפעלים שיפגעו מההחלטה, הם המפעלים שהיו מהראשונים להתחבר לגז טבעי בישראל. "דווקא המפעלים שביקשו להיות 'חוד החנית' בתחום האנרגיה בישראל, ונאלצו להתמודד עם קשיים רבים לרבות רגולציה שהשתנתה תדיר, עיכובים משמעותיים בלוחות הזמנים ועלויות בלתי צפויות בהיקפן, ייאלצו כעת 'להיקנס פעמיים' ולספוג את העלייה בתעריפים. על כן על רשות הגז למצוא דרך לעזור לחברות החלוקה של הגז הטבעי לעמוד בתחזיות הכלכליות ולהמשיך להתקדם עם הפריסה, מבלי לפגוע במפעלים. זאת בניגוד להצעה המשיתה כברירת מחדל את המחסור בהכנסות על לקוחות חברת החלוקה".
לטענת ההתאחדות מרבית השינויים אותם פירטה רשות הגז בעבר, לא מהווים "שינוי בדין", כהגדרת מונח זה ברישיון, ולפיכך – על הרשות להימנע להורות מהעלאת התעריפים המוצעת במסמך השימוע. כמו כן, משנת 2014 ועד היום, חתמו צרכנים נוספים על הסכמי חלוקה אל מול הזכיין. צרכנים אלו לא עודכנו בזמן אמת על ידי רשות על הכוונה לעדכן את התעריפים, ובכך נפגעת זכות הטיעון שלהם. כמו כן, על הרשות, בבואה להחליט על פעולה מנהלית, להתחשב באינטרס ההסתמכות של הפרטים אשר עלולים להיפגע מפעולה זו, ועליה לתת לו את משקלו היחסי הראוי.
שטייניץ "במשך עשור שלם ישראל לא הצליחה, בלשון המעטה, בסוגיית חיבור המפעלים לגז"
סמנכ"ל נגב מטבחים, רון שגב, אמר כי מחיר החשמל עולה בקרוב ב-3.7%, תעריף החלוקה עולה ב-40% וזה קנס כפול. לדבריו, הגידול בהוצאות מקשה דווקא על המפעלים הקטנים והבינוניים, שכן הוחלט שהמפעלים הגדולים לא ישלמו את העלייה בתעריף. הוא הוסיף כי מדובר בשימוע משנת 2014 וקרא לצאת לשימוע חדש ועדכני.
היו"ר כבל ביקש את התייחסותו של השר שטייניץ לעניין ואמר כי רשות הגז היא החוליה החלשה במשרד. הוא הוסיף ושאל "מדוע לא נעשתה הערכה מחודשת של השימוע, האם העלאת המחיר תחול גם על תעריף ההולכה ומדוע המדינה לא מבצעת רכישת גז במרוכז עבור המפעלים". כמו כן דרש היו"ר כבל התייחסות לחיבור המפעלים לגז.
השר שטייניץ אמר בתגובה כי מדובר על עלייה של 2 אחוז בלבד במחיר הגז הסופי למפעלים בנגב, והמחיר בנגב הוא עדיין זול יותר מיתר אזורי הארץ. הוא הוסיף כי ההחלטה לא נכנסה לתוקף מ-2014 בשל היעדר קוורום במועצת הגז ואין לה קשר למתווה הגז.
באשר לחיבור המפעלים הודה השר שטייניץ כי הביקורת מוצדקת ואמר: "במשך עשור שלם ישראל לא הצליחה, בלשון המעטה, בסוגיה הזו. עם זאת הוא הוסיף כי מאז 2004 ועד 2015 חוברו 55 מפעלים שהם 5 מפעלים בשנה בממוצע, בעוד שרק ב-2016 חוברו עוד 20 מפעלים וב-2017 יחוברו עוד 44 מפעלים ו-100 מפעלים נוספים יהיו בתהליכי חיבור. "קיבלנו סכום חסר תקדים מהמדינה של 350 מיליון שקל להרחיב את רשת החלוקה", אמר.
השר שטייניץ הוסיף וציין כי בסוף השבוע אישר באופן תקדימי לחבר שכונת מגורים ראשונה בדימונה לשדה הגז תמר, ובעתיד יעשה דבר דומה בערד ובאופקים. ח"כ אוסאמה סעדי שאל האם יש לכך השפעה על התעריף, והשר שטייניץ השיב כי ברגע שיחוברו מספר שכונות הדבר יוריד את המחיר מתחת למחירי גז הבישול.
היו"ר כבל שב ודרש התייחסות לחיבור המפעלים בדרום, ואמר כי למרות שניתנו כל כך הרבה הקלות לחברות החלוקה נדמה שהמצב הוא כאילו אבנים שחקו מים. המנכ"ל מרידור אמר כי באחריות משרד האנרגיה לשפר את המצב ולהביא לחיבור יותר ויותר מפעלים.
מנכ"ל חברת סופר אן.ג'י, נתי גלבוע, אמר כי השאלה היא לא רק כמה מפעלים חוברו אלא בכמה מהם זורם הגז ופה התמונה קשה יותר. "גם מפעלים שכבר מחוברים לרשת עדיין חסרים להם אישורים וחלקם לא צורכים גז טבעי בגלל מחירי המזוט הנמוכים. אני חושש שאם נשב פה שוב עוד חצי שנה המספרים לא יהיו משמעותיים", הסביר.
השר שטייניץ שב ואמר כי בכוונת המשרד לטפל בכך, גם בשל המחויבות לבריאות הציבור ולקדם גם שימוש בגז טבעי בתחבורה ובייצור חשמל. לדבריו, "כל הדברים הללו לא היו מתאפשרים ללא מתווה הגז".