התריע שלא יאשר את המשך היתר הרעלים: "לא נאפשר את המשך הסיכון ממיכל האמוניה לתושבי המפרץ"
מיכל האמוניה בחיפה. צילום: מתן נעים
השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין: "אנחנו נחושים להוריד את רמת הסיכון לתושבי חיפה ולסגור את המכל. אנחנו נוקטים בכל הפעולות האפשריות למציאת חלופה מהר ככל האפשר" • סגן השר להגנת הסביבה, ח"כ ירון מזוז: "לא נשלים עם הסכנה לתושבי מפרץ חיפה. כתושב האזור אני מודאג ביותר ואפעל לכך שימצא פתרון"
בשנים האחרונות ניסתה ממשלת ישראל לקדם חלופה למיכל האמוניה בחיפה. במסגרת זו, קודמה החלטת ממשלה וכן הושקעו מאמצים ומשאבים משמעותיים לשם הקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום. אך למרות זאת, המהלך לא צלח ולא הוגשו הצעות במכרז להקמת המפעל.
לאור זאת, ומאחר שאין כיום פתרון ברור ואופרטיבי עם לוחות זמנים ברורים אשר יאפשר את הסרת הסיכון הנשקף ממיכל האמוניה במפרץ חיפה, המשרד להגנת הסביבה הוציא התראה לפי סעיף 15(ד) לחוק חומרים המסוכנים, התשנ"ג – 1993 והזמנה למפעל חיפה כימיקלים להשמיע את טענותיו בטרם הפסקת פעילות מיכל האמוניה במפרץ חיפה. המפעל יידרש להציג למשרד חלופות לסגירת מיכל האמוניה בלוחות זמנים קצרים וברורים.
חיפה כימיקלים פועלת מתוקף היתר הרעלים אשר צפוי לפקוע בתאריך 10.1.2017. בעבר נקבע כי המשרד יאפשר את המשך הפעלת מכל האמוניה במסוף הכימיקלים עד לתאריך 1.3.2017 או עד להקמת מפעל לייצור אמוניה – המוקדם מבין השניים.
מאחר שפתרון הקמת מפעל לייצור אמוניה במתכונת הנוכחית עם התמיכות ורשת הביטחון מהמדינה לא צלח, הרי שהתנאי ל-1.3.17 עומד בעינו. כדי לאפשר את המשך היתר הרעלים מעבר ל-1.3.17 המפעל יידרש להציג למשרד חלופות לסגירת מכל האמוניה במפרץ חיפה בלוחות זמנים ברורים וקצרים. השימוע יתקיים ב-20 בדצמבר במשרדי מחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה.
מחיפה כימיקלים נמסר בתגובה:
"מסוף האמוניה הארצי הוא בבעלות מדינת ישראל ומשרת אלפי לקוחות בישראל ובהם בתי החולים, חדרי קירור, תעשיית המזון, וגופים בטחוניים. הגופים האחראיים על ביטחון הציבור ובהם פיקוד העורף והמל״ל מבצעים תדיר בדיקות סיכון למסוף וקובעים במפורש שהסיכון הנובע ממסוף האמוניה אינו חריג ואינו דומה לזה שנאמר על ידי גורמים פוליטיים שמטרתם לגרוף הון פוליטי מזריעת פחד בציבור. לצערינו נכשלה המכרז למציאת גוף עסקי אשר יסכים להקים מפעל אמוניה וזאת בשל מחירי הגז הגבוהים שאינם מאפשרים היתכנות כלכלית למפעל מסוג זה. חיפה כימיקלים תסייע לממשלה ככל יכולתה על מנת למצוא פיתרון ראוי לאספקת אמוניה בישראל ובלבד שזה לא יפגע בפרנסתם של למעלה מעשרת אלפים המשפחות המתפרנסות מפעילות החברה, ולא יפגע באלפי צרכני האמוניה בישראל."
"הבשורה האמיתית לתושבי המפרץ תגיע רק כאשר יבטל המשרד את היתרי הרעלים"
בתגובה לזימון חיפה כימיקלים לשימוע בנושא היתר הרעלים של מיכל האמוניה, אמרה מאיה יעקבס, מנכ״ל עמותת צלול: ״אנו מצפים שהמשרד להגנת הסביבה לא יחדש את היתר הרעלים של חיפה כימיקלים לאור העובדה שמלכתחילה הוא ניתן לחברה למרות שמיכל האמוניה פג תוקף ופועל בלי היתר בניה ורשיון עסק. אנו מקווים שהזימון לשימוע לא יתחיל סיבוב מחודש של סחבת וגרירת רגליים. על המשרד להגנת הסביבה לקבוע מפורשות תאריך לסגירת המיכל, ובכך להסיר את האיום מעל ראשי התושבים אחת ולתמיד״.
עו״ד ג׳מילה הרדל ואכים, מנהלת עמותת אזרחים למען הסביבה. "תיקון להודעה של חיפה כימיקלים: חיפה כימיקלים לא תסייע לממשלה כדי למצוא פתרון למיכל האמונה שעובד ללא רישוי כבר עשרות שנים ומסכן את כל האזור- חיפה כימיקלים סוף סוף התבקשה על ידי המשרד להגנת הסביבה להציג חלופות לסגירת מיכל האמוניה בהזמנה לשימוע שהם קיבלו היום. מזכירה לכם שאותה חיפה כימיקלים שרוצה בטובת המשק והעובדים היא בעצמה לא ניגשה למכרז להקמת מפעל לייצור אמוניה על אף כל ההטבות והסבסוד שהמדינה היתה מוכנה לתת, מכספי הציבור, לטובת המיכל שחיפה כימיקלים צורכת, יחד עם דשנים שבבעלות כי״ל כ 95% מהתכולה שלו, ורק 5% לטובת שאר התעשיות."
חברת הכנסת יעל כהן פארן (המחנה הציוני) "ההחלטה של המשרד להגנת הסביבה מוכיחה מעל לכל ספק שאין צורך בפעילות מיכל האמוניה וכי ניתן להפסיק את עבודתו באופן מיידי. אולם הבשורה האמיתית לתושבי המפרץ תגיע רק כאשר יבטל המשרד את היתרי הרעלים וכאן המקום להדגיש שזה עדיין לא קרה ועל כן חובת ההוכחה על המשרד. אני אמשיך במאבקי לסגירת מיכל האמוניה יחד עם התושבים ובכך להבטיח מעל לכל ספק את השמירה על בריאותם וצמצום הסיכון לחייהם"