מדור ראש בראש, מאת: ארנון מעוז
איך את מסכמת את העשור האחרון מאז הקמת המנהלת?
ב 2008 התחילו בארץ לראות את ההזדמנות הכלכלית בעיקר, הנושא עורר הרבה מאד עניין כאשר שיא ההתעניינות והפעילות הכלכלית סביב פתיחת חברות והתרוצצות אחר קרקעות ועסקאות. התעריפים היו גבוהים, היות והנושא היה חדש ממש לרגולטור ותנודות מטורפות של שוק הפאנלים יצרו כאוס ותנודות חריפות, מה שהגביל מאד את כמות המכסות מצד אחד, קצב שחרורן וויכוחים אין סופיים על התעריפים בשל הפער בין מועד מתן התעריף ומועד הקמת התחנות בשל חוסר משילות קשה בארץ.
במקביל חברת החשמל נכנסה לפחד גדול מאד מהקונספט של אנרגיה סולארית לא יציבה מצד אחד לבין התערבות של גורמים פרטיים במשק ייצור החשמל. במקביל להייפ הגדול ניסו יזמים להיכנס גם לחדשנות ולפרוץ כמו בשאר תחומי החדשנות, רק שאלו נתקלו במכשול לא פשוט של משק רגולטורי מצד אחד שלא כל כך פתוח לחדשנות.. קרנות ההשקעות וחברות ממשלתיות שראו בתחילת 2011 הזדמנות להשקעה, אט אט נסוגות מהתחום ומחפשות רווחים במקומות קלים יותר.
לפני שלוש שנים הגיע הגז הטבעי לפתחינו וטרף את כל הקלפים. והממשלה במשך שלוש השנים האחרונות בחרה לעסוק בגז וזנחה את האנרגיות המתחדשות מה שיצר מדבר עסקי גדול, עשרות חברות נסגרו ונשאר גרעין יחסית קטן של חברות שמכסת הייצור שלהם יחד כ- 800 מגה ואט סולארי מותקנים בארץ ומחוברים לרשת החשמל.
לסיכום – שוק שהתקדם צעד קדימה ושלושה צעדים אחורה. אני מאוד רוצה לקוות שאכן 1000 המגה וואט שיצאו לשוק יחיו את השוק. שחברת חשמל ורשות החשמל יפתחו לתפיסת הביזוריות בשוק וינסו ליצור שוק חשמל חופשי.
ספרי לנו על הטכנולוגיות הקיימות במרכז המחקר והפיתוח בערבה
דרך החממה הטכנולוגית שהוקמה בערבה בשנת 2011 Capital Nature עברו בערבה ואילת 13 חברות סטארט-אפ שלדעתי ש להתמקד בדגימה של רעיונות מעניינים:
חברת אלקרורוד – מפתחת כביש אלקטרומגני שישדר חשמל אלחוטי לתחבורה ציבורית. הפלטפורמה זולה, קלה לתפעול והשקעה. אם המיזם יצליח ונראה שכך… אזי זו תהיה מהפכה בחשמול הרכבים המייתר את הצורך המצבר ומוריד עלויות בצור משמעתית.
חברת אוגווינד – פתחה מכלים תת קרקעיים לאגירת אוויר דחוס המפחיתה באופן חד משמעי עלויות ואנרגיה. החברה השלימה 2 התקנות מסחריות ראשונות של מיכלים לאגירת אויר דחוס (במפעל בבית שאן ובמפעל פלסטיק בקיסריה). מערכות אלו מספקות חיסכון ניכר – הפחתה של 35-42% בצריכת החשמל לפעילות המדחסים. החברה החלה באספקת 5 מיכלים נוספים וכן 2 מיכלי לחץ גבוה לאותו לקוח.
חברת צ'קרהטק – שפיתחה מצברים הפועלים על מנגנון "גלגל תנופה". מצברים ראשונים אלו הותקנו ופועלים באתר חח"י בגזר, וכעת מבוצעת אינטגרציה עם מערכות אחרות במיקרו-גריד של חח"י. החברה ממשיכה בפיתוח הטכנולוגיה ומערכת האלפא הופעלה גם במתאר "טעינת רכבים" (טעינה בזרמי ביניים ופריקה בזרמים מקסימליים). המערכת פועלת רצוף כבר יותר מחודש ועשתה מאות מחזורים ללא תקלות.
חברת סול ויו – יודעת מתוך אפליקציה העובדת על תמונות גוגל לתת נתונים מדויקים להקמת מערכות סולאריות על גגות וכן לנתר אותן. הם עובדים עם פרויקט "סולאר סיטי" בארה"ב יחד עם חברת סאן פאוור השולטת בכ 40% מהשוק האמריקאי ויוצאת לפרויקט 30 מגה על גגות העיר באילת, מה שידגים עבודה מול רשות מוניציפאלית.
חברת בליד ראנג'ר – בונה תוכנת ניהול רחפן בודד שיכולך לעלות ולנקות פאנלים סולאריים על גגות ומתקנים בודדים, בפיתוח.
איך לדעתך ישפיעו המכסות החדשות על הענף?
קשה מאד לדעת, מה שבטוח שבטווח של שלושת השנים הקרובות תוכפל כמות ההתקנות של פאנלים סולאריים (מקווה) ונומינאלית אולי תביא אותנו ב-2020 ל-5% מתחדשות (היינו אמורים להיות ב 10% לפי הצהרת משרד האנרגיה). החברות הקיימות כ-10 במספר (בעיקר הגדולות) ייקחו את רוב השוק.
אני מקווה שנראה יותר פרויקטים של מונה נטו וההסדרה מול התשלום לחברת חשמל בגין שימוש בקווי החלוקה תוסדר. הפיתוח הטכנולוגי יהיה קטן, כמות ההשקעות הפרטיות לא תהיה תפרח כתוצאה מכל ההתקנות שתהיינה, עדיין יתייחסו לשוק הזה כשוק מאד מסוכן להשקעה.
חברת החשמל תאלץ להתמודד עם כמויות גדולות יותר של חשמל נקי ברשת ותדע למצוא את כל הפתרונות, כי הפחדים גדולים מהקשיים בשטח.
אולי תהייה כבר הבנה והסדרה של עלויות הקרקע, כך שלא יצטרכו לפני כל מכרז להתווכח ולהגיע להסכמות עם רשות מקרקעי ישראל. אולי יהיה שוק ברור יותר? בכל מקרה, אנרגיה מתחדשת עדיין תהיה שולית בשיח הציבורי, אלא אם כן באמת ישוחררו עוד הרבה מכסות שיביאו לפריחה של אחוזים ניכרים ברשת.
מה הולך להיות גולת הכותרת והחידושים בכנס אילת אילות 2016 ?
כמו תמיד ניתן את הבמה ככל שניתן לחברות הסטארט-אפ שיש בארץ בתקווה להשקעות וחיבורים מעניינים עם משקיעים מהארץ ומהעולם. דרך אגב, בכנס הקודם, חברת סטארט-אפ ישראלית הצליחה לקבל 15 מיליון $ מ-opic לאחר שפגשו בכנס את מנכ"ל קרן ההשקעות שלהם…
נחשוף לראשונה שחקנים עסקיים גדולים של העולם המתפתח, קרנות גדולות ומודלים עסקיים לעולם מתפתח. נדבר על תשתיות שלא מחוברות לרשת אחת אלא מארג רשתות, נציג הזדמנויות ואבני דרך לחברות ישראליות לפרוץ בעולם הגדול , לא רק בישראל.
נציג אפשרויות מהעולם איך מגיעים ל 100% אנרגיות מתחדשות, נדבר על מודלים של מימון ועוד…. השנה גם IRENA ארגון האנרגיות המתחדשות הגדול בעולם היושב באבו דאבי, מגיע לכנס ומציג מפת דרכים שהוא הוזמן לכתוב למדינת ישראל. הרבה משתתפים בינלאומיים שפסחו עלינו בכנסים הקודמים בשל קשיים ביטחוניים שהיו צמודים לכנס יגיעו השנה.