ללא יצוא שירותי ההייטק – ירידה של 1% בכלל יצוא השירותים
במחצית הראשונה של 2016 הסתכם יצוא השירותים (ללא יצוא הזנק) בכ- 18.5 מיליארד דולר, עליה של כ- 10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. כמחצית מיצוא השירותים הינו יצוא שירותי היי-טק. כך עולה מניתוח היחידה הכלכלית של מכון היצוא.
לדברי שאולי כצנלסון, סמנכ"ל כלכלה ושירותים מקצועיים במכון היצוא: "יצוא השירותים בכלל וההיי-טק בפרט הפך בשנים האחרונות להיות מנוע הצמיחה של היצוא הישראלי. לאור הקיפאון המתמשך ביצוא הסחורות יצוא השירותים הינו הגורם העיקרי התומך בהמשך הגידול של היצוא הישראלי ומונע את הירידה ביצוא הכולל"
עיקר הגידול נרשם בזכות יצוא שירותי ההיי-טק שהסתכם בכ-8.8 מיליארד דולר (ללא מכירת חב' הזנק), גידול של כ-25% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. יצוא שירותי היי טק מהווה כמחצית מסך הכנסות היצוא של ישראל משירותים, בנטרולו ירד יצוא כל השירותים האחרים בשיעור של כ-1%. יצוא שירותי ההיי-טק כולל בין היתר שירותי פיתוח תוכנה (כולל מרכזי מו"פ תוכנה הפועלים בישראל), שירותי מחשוב (IT) ושירותי מחקר ופיתוח. מבין ענפים אלו עלה יצוא שירותי מחשוב ותוכנה במהלך המחצית הראשונה בשיעור של כ-18% והסתכם בכ-6.2 מיליארד דולר, יצוא שירותי המו"פ [1] גדל בשיעור של כ-45%, לכ-2.5 מיליארד דולר.
יצוא השירותים כולל יצוא הנרשם בגין מכירת חברות ההזנק, גדל בכ- 13% בזכות עליה של כ-200% בסעיף זה שהסתכם בכמיליארד דולר. (ראוי לציין כי חישוב היצוא בגין מכירת חברות הזנק מחושב על ידי הלמ"ס ונזקף כיצוא במקרים בהם מכירת החברה לרוכש הזר כרוכה בהעברת המוצר/הקניין (נכס) אשר פותח בחברה הנרכשת, לחו"ל. במקרים אלה נרשמת העסקה, או חלק ממנה, כיצוא שירותים).
עוד עולה מהניתוח כי יצוא שירותי התיירות ממשיך לסבול מביקושים חלשים ומירידת ערכם של האירו והרובל מול השקל אשר פגעו משמעותית בתיירות הנכנסת מרוסיה ומהאיחוד האירופי. סך יצוא שירותי התיירות הסתכם במחצית הראשונה של 2016 בכ- 2.6 מיליארד דולר, המהווים ירידה בשיעור של כ-3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וזאת לאחר שבשנת 2015 כולה ירד יצוא התיירות בשיעור של כ-5%.
יצוא שירותי התחבורה הושפע גם השנה לשלילה מהחולשה הכללית בהיקף הסחר העולמי, וירד בשיעור של כ-14% להיקף של כ-1.75 מיליארד דולר – זאת לאחר ירידה של כ-8% בשנת 2015.