מאת: הראל פיננסים
מה עושים השבוע?
1. מניות – העדפה לארה"ב וישראל משיקולי הקטנת תנודתיות
זה היה עוד שבוע של עליות בשוקי המניות, כאשר השווקים שרשמו בתקופה האחרונה את הירידות החדות ביותר תיקנו השבוע בעליות החדות ביותר. הבולט ביותר היה הניקיי ביפן שזינק בתוך שבוע ב-9%, בעקבות התחדשות היחלשות הין. מנגד, S&P500 עלה "רק" 1.5% בשבוע האחרון, אבל מתחילת השנה עלה ב-6%. יורוסטוקס 50 עלה ב-4.25% בשבוע החולף, אך הוא עדיין בתשואה שלילית של מעל 9% מתחילת 2016. בביצועים חזקים בולטות גם מניות שווקים מתעוררים, בעיקר בדרום אמריקה.
על רקע הצפי להמשך ריביות נמוכות ותשואות ארוכות נמוכות, תשואות הדיבידנד כמעט בכל מדדי מניות הדיבידנד גבוהות משמעותית מתשואות האג"ח – מה שממשיך למשוך אליהן משקיעים.
בשבוע החולף נפתחה עונת הדו"חות הכספיים לרבעון השני בארה"ב. עד עתה פרסמו רק 36 חברות, מדגם קטן מכדי שניתן יהיה לייחס לו תובנות נרחבות מדי. כשני שלישים מהחברות שפרסמו עד עתה היכו תחזיות. המקום היחיד שלגביו ניתן לומר כמה תובנות כלליות הוא סקטור הבנקים, שבו בלטה עלייה ניכרת בהכנסות משוק ההון (גם ממסחר וגם מחיתום) וזאת לאחר רבעונים רבים של ירידה מתמשכת. מרווחי האשראי המשיכו אמנם לרדת, אבל היקפי האשראי גדלו באופן סביר. הדו"חות האלה משקפים את העובדה שהבנקים האמריקאים נראים מאוד חזקים.
מנגד, אחד האיומים המרכזיים בעת הנוכחית הולך ומצטייר כבנקים האירופאים ובעיקר האיטלקיים. לאור הערכתנו כי החששות סביב סקטור זה עשויים לזרוע לא מעט תנודתיות, אנו מעדיפים לשמור על חשיפה נמוכה יחסית לאירופה ולהפנות את רוב החלק המנייתי לשוק המקומי ולארה"ב בעיקר כדי לקבל תשואה בפחות סטיית תקן. כמו שאמרנו כאן לא מעט פעמים, לשוק הישראלי פוטנציאל להפתיע – כמו שראינו בשבוע האחרון כשהשוק חזר לעלות והמניות הכבדות עקפו את הקלות, בהובלת מניות הבנקים שעלו כמעט 5%.
2. אג"ח קונצרני – המרווחים יורדים לשפל של שנה
מרווחי האג"ח הקונצרני בעולם המשיכו לרדת בעקבות עליית תשואות קלה בממשלתי. המרווחים בקונצרני המדורג בדולר נמצאים כעת בשפל של כשנה בכל רמות הדירוג, כאשר גם החששות במערכת הבנקאות העולמית ובמיוחד האירופית לא מחלחלות בשלב זה לשוק האג"ח האמריקאי. גם המרווחים ב-HY ירדו ולא רחוקים משיא של שנה.
מרווחי הקונצרני בשוק המקומי ממשיכים לרדת כחלק מהמגמה העולמית וכל עוד אין קטסטרופות נראה שהטרנד הזה יימשך. באפיק הקונצרני המקומי אנו ממשיכים לטייב לכיוון דירוגי A ומעלה, שכן גם כאן הרציונל הוא תנודתיות נמוכה יותר.
התשואות בדירוגים הנמוכים אמנם נמוכות מאוד, אבל כמו בעולם גם הן יכולות להמשיך לרדת. חשוב לומר כי הפוטנציאל הגלום בדירוגים אלה בהסתכלות קדימה הוא מוגבל יותר. עם זאת, יש מקומות שבהם נהיה מוכנים לקחת סיכון בחשיפה לדירוגים נמוכים, כמו במקרה של דסק"ש שבו האג"ח עלה היום בחדות לאחר שכימצ'יינה הודיעה על רכישת השליטה המלאה בחברת אדמה שבבעלות דסק"ש. ראינו בשבועות האחרונים גם מקרים כמו אלה של קרדן שהודיעה על פירעון מוקדם של סדרות אג"ח בעקבות מימושים.
3. תיק השקעות – אם הנתונים כל כך חיוביים, למה הזהירות?
אוסף הגורמים העולמיים (בהם הברקזיט והחשש ממשבר בבנקים באירופה) ימנעו להערכתנו עליית ריבית קרובה בארה"ב, אך באופן פרדוקסלי החששות שמעלים את התשואות הארוכות הם דווקא נתוני המקרו הטובים, כולל גיאות במחירי הנדל"ן, עלייה באינפלציה, שוק המניות העולה המתדלק את הצריכה הפרטית ועוד. הדבר מחזק את עמדתנו כי ראוי להיזהר ממח"מ ארוך ויש להעדיף מח"מ בינוני של 3-4 שנים.
קוראי הסקירה יכולים להתרשם שהסכנות חלפו להן והתנודתיות בשווקים במגמת ירידה. זה לא המצב. תרחישי הקיצון שעלו בעקבות הברקזיט התמתנו בזכות נתוני מאקרו טובים בארה"ב ובסין; נתונים אלה מכניסים רציונליזציה לאמוציות מאוד פעילות. אבל, השוק עדיין עצבני ויכול להגיב באגרסיביות לידיעות כלכליות או פוליטיות מגוונות. לפיכך, התפיסה הזהירה של ניהול ההשקעות ממשיכה ללוות אותנו.
רוב תיק האג"ח ממשיך להיות שקלי. למרות שבשוק המקומי אין אינפלציה, אנו ממשיכים לשמור על חשיפה מסוימת גם לצמודים על רקע העובדה שהציפיות הקצרות נמוכות משמעותית מאלה שלנו. את עיקר החשיפה אנו עושים באמצעות אג"ח קונצרני.
החשיפה למניות בתיקי ההשקעות המעורבים היא 70%-80% ומטפסת בהדרגה ככל שהעליות בשווקים נמשכות. מי שמחפש להגדיל בכל זאת סיכונים בתיק המניות לא מומלץ להערכתנו לעשות זאת באמצעות חשיפה לבנקים באירופה – שנראה עדיין כמקום מסוכן מדי.