סקאלה אנרגיה לוקחת עם דיגיטל לומנס את תחום ההתייעלות האנרגטית לעולם האינטרנט של הדברים
מימין לשמאל: רע זר ואורי פייגין, בעלי סקאלה אנרגיה. קולין פיפגראס, מייסד וסמנכ"ל ההנדסה בחברת דיגיטל לומנס, ולוקה ראגאגילה מנהל מכירות בינלאומי בחברה
כבר כמה שנים שגיקים יודעי דבר מדברים על מהפכה שתשנה את חיינו בעזרת ה"אינטרנט של הדברים" חיישנים חכמים שיקשרו הכל עם הכל וידעו לפנינו מתי נגמר החלב במקרר ושצריך להכניס את הרכב למוסך. אך מעבר לחיי היום יום שלנו יש עולם שלם של יישומים עסקיים ותעשייתים שהולכים לעבר עתיד שנמצא כבר מעבר לפינה.
החברה האמריקאית דיגיטל לומנס שפיתחה את מערכת תאורת הלד החכם לחיסכון אנרגטי, גילתה כי דווקא בתחום התייעלות אנרגטית בתאורה, בנוסף לחסכון הדרמטי של כ-90% בעלויות האנרגיה, נמצא פוטנציאל עצום להפקת מידע תפעולי ייחודי אודות הארגון, מידע שיכול לשמש להתייעלות תפעולית כוללת במרחבים שונים ברצפת הייצור כגון: תפעול ושינוע, אבטחה ובטיחות, ייעול מערך העבודה והייצור, שליטה בקרה ותפעול של צרכני אנרגיה אחרים, או אפילו ארגון מחדש של מפעל או מחסן לוגיסטי גדול.
"רצינו לעשות משהו שונה בעל השפעה משמעותית יותר על עולם התאורה"
קולין פיפגראס, ממייסדי החברה ומנהל ההנדסה שלה חי את תחום תאורת הלדים יותר מ-20 שנה, בביקור ראשון שלו בארץ הוא מספר על הדרך הארוכה בה התפתח עם התחום. "דיגיטל לומנס הוקמה לפני כשמונה שנים, לפני כן הייתי חלק מקבוצת פיתוח הנדסית בחברה בשם קולור קינטיקס, שעסקה בפיתוח תאורת לד צבעונית ברמת המערכת הכוללת חומרה ותוכנה ייעודיות להפקת כל ספקטרום צבעי הקשת ומערכת בקרה לניהול. החברה נמכרה לפיליפס ולאחר מכן מייסד החברה ואני רצינו לעשות משהו שונה בעל השפעה משמעותית יותר על עולם התאורה."
התפתחות תחום תאורת הלד הגיעה בתקופה זו לרמה בה ניתן לעשות שימוש באפליקציות אלקטרוניות תעשייתיות מורכבות, יוצאי קולור קינטיקס הבינו שיש חברות התייעלות אנרגטית שמגיעות לאתרים ובוחנות את הדרכים בהם ניתן לחסוך באנרגיה כאשר אחד מצרכני האנרגיה הכבדים ביותר הוא תאורה. ההתמקדות הראשונית של החברה היתה לספק פתרון מתקדם של תאורת לד לתחום האחסון בקירור.
תאורה קונבנציונאלית בנוסף לחוסר יעילותה האנרגטית מחממת את החלל שאמור להיות קר, כאשר החלופה היא תאורה פלורוסנטית שמתפקדת גרוע בתנאי קור. כך התגלו חדרי הקירור כאתר המושלם לתאורת לד והחברה הצליחה מאוד בחדירה לשוק הקירור בארה"ב. בהמשך התרחבה החברה לאתרי אחסון ולוגיסטיקה ולאחר מכן לתחום התעשייתי, וכעת נבחנת פעילות התרחבות החברה לתחום המזון.
מה ייחודי במערכת שלכם לעומת חברות אחרות בתחום?
"מה שמיוחד בתאורה שלנו מעבר לתאורת הלד החסכונית היא מערכת הניהול והבקרה. לכל גוף תאורה יש משדר רדיו אלחוטי הניתן לשליטה מרחוק ומחשב זעיר שיכול לקבל פקודות כמו עמעום התאורה לרמה מינימלית בשעות מסוימות כאשר אין עובדים במתחם, גופי התאורה גמישים וניתנים לכיונון אל האיזור בו נדרשת התאורה לפי הצורך. בנוסף יש לכל גוף חיישן תנועה, חיישן טמפרטורה וחיישן תאורת יום, הגוף מקבל פקודה להאיר לכמה זמן שצריך, לאיזה עוצמה שצריך ומתי שצריך.
מערכת הבקרה מנוהלת דרך אפליקציה אינטרנטית במחשב או בטלפון הנייד, היא יודעת בכל רגע נתון בכמה אנרגיה משתמש כל גוף תאורה בודד ומאפשרת הגדרת לוחות זמנים ייעודית לכל גוף. המערכת מציגה בזמן אמת היכן העובדים נמצאים בכל רגע ובעזרת חיישני תנועה מתאימה את התאורה לעובד. כמו כן ניתן לקבל דוחות שוטפים במייל עם נתונים אודות צריכת האנרגיה ודפוסי התנועה במתקן, מדובר ברמה חדשה של אינפורמציה המאפשרת כיוונון מדויק של ניהול האנרגיה בניגוד למערכת תאורת לד קונבנציונלית.
אפשרות נוספת של המערכת שלנו היא שימוש כתאורת חירום, לפי התקנות צריך לבדוק תקופתית שתאורת החירום עובדת ואצלנו זה מאוד פשוט להוסיף סוללה לכל גוף תאורה ולבדוק בכל רגע נתון את תקינות המערכת ולהוציא דוחות לגופים כמו מכבי האש, יש תיעוד מלא."
כשהמנורות יודעות למדוד דפוסי תנועה במרחב
קולין: "אנשים מדברים הרבה על האינטרנט של הדברים אבל אין הרבה דוגמאות למערכות בהם הוא מיושם בצורה טובה, במקרה של המערכת שלנו מדובר בחלק אינטגרלי מהמערכת כבר שנים ארוכות. מדובר בשילוב של חיסכון באנרגיה, קיצוץ בעלויות ומידע מדויק על מה מתרחש אצלי בארגון, ניתן לדעת כ"כ הרבה יותר ממה שידענו בעבר וזה דבר מדהים.
אנחנו מרשתים את המתקן של הלקוח בחיישנים והוא מקבל מידע יוצא מהכלל שיכול להעלות את רמת הבטיחות והיעילות בארגון משמעותית. מנהלי תפעול ולוגיסטיקה בחברות עושים שימוש יומיומי במידע המתקבל כדי ללמוד ולייעל את פעילות הארגון, להבין מהם דפוסי התנועה במרחב וכיצד ניתן להקל על העומס ולפתור בעיות ואפילו לארגן מחדש את המרחב בצורה יעילה יותר.
דבר מעניין נוסף הוא שאם יש במתקן צרכני אנרגיה גדולים אחרים כמו מזגנים או מאווררים ניתן לחבר להם חיישנים ולקבל גם מהם מידע ואפילו לסנכרן את הפעלתם עם מערכת התאורה, למשל בשעות ובמקומות בהם אין תנועה במתקן ניתן לכבות את המזגן במקביל לכיבוי או עמעום מערכת התאורה. כך אתה מתחיל לקבל תמונה רחבה ומדוייקת על צרכני האנרגיה בכל המתקן."
"מערכת התאורה שלנו מאירה את העובד במקום להאיר את החלל הריק"
לוקה ראגאגילה, מנהל מכירות בינלאומי בחברה שהגיע לביקור בישראל יחד עם קולין, אומר שלמעשה תחום המידע חשוב ללקוחות בכל העולם לא פחות מאשר החיסכון האנרגטי "השוק הבינלאומי דינמי מאוד, לפני כמה שנים תאורת לד נחשבה לדבר חדש והיום אנחנו מדברים בעיקר על יכולות בקרה מתקדמות וכל הדברים שאפשר לעשות דרך מערכת התאורה במתקן. כולם רוצים להרוויח כמה שיותר ולהוציא כמה שפחות, זה בסדר, אבל מה שמעניין אצלנו זו היכולת להפיק בנוסף לכך ובאותה השקעה שכבר נעשית במילא מידע שימושי רלוונטי ליישום עבור הארגון וזה הפידבק החיובי שאני מקבל מארגונים גדולים במדינות שונות.
בישראל אנחנו רואים הרבה חברות גדולות במשק שמשתמשות במערכת שלנו כמו גם חברות גדולות באירופה, ארה"ב, אסיה ואפריקה. עם המערכת שלנו האחראי על תחום האנרגיה בחברה גלובלית יכול לראות במקביל את נתוני הצריכה במתקני החברה הממוקמים באתרים שונים ובמדינות שונות במקביל.
מבחינת שווקי היעד דיגיטל לומנס מתמקדת במבנים גדולים עם תקרות גבוהות שעובדים יחסית הרבה שעות ביום, מה שאנו מכנים 'הקופסאות הגדולות' היות ושם בזבוז האנרגיה הוא פשוט מסיבי. אני משווה את זה לברזיות בתקופת ילדותי אז פשוט המים זרמו החוצה ללא הפסקה ולא חשבו על הבזבוז. אותו הדבר במבנים האלו התאורה דולקת מסביב לשעון גם כשאין אף אחד עד ששמים לב שמדובר בבזבוז עצום. אתה צריך את התאורה רק כשאתה בנקודה מסוימת, מערכת התאורה שלנו מכוונת את התאורה לעובד במקום להאיר את החלל הריק."
Feature Spotlight: Progressive Dimming from Digital Lumens on Vimeo.
לוקחים את ההתייעלות לקצה: חיסכון של 90% בעלויות התאורה בתעשייה
את המערכת של דיגיטל לומנס משווקת ומתקינה חברת סקאלה אנרגיה (בעבר אנרקפיטל ניהול אנרגיה) המייצגת את חברת דיגיטל לומנס בישראל. בעלי החברה אורי פייגין ורע זר ייסדו את החברה לפני 4 שנים ועד היום החברה התקינה את מערכת התאורה של דיגיטל לומנס ביותר מ-300 אלף מ"ר באתרים תעשייתיים, מרלוגים, בתי קירור, מחסנים. סקאלה ביצעה בישראל עשרות פרויקטים לחיסכון אנרגטי בתאורה אצל החברות מהגדולות במשק כמו: שופרסל, קוקה קולה, בז"ן, אל על, UPS , מ.מ.ן, אליאנס, טבעול, ישקר ועוד.
למה בחרתם לעבוד עם המערכת של דיגיטל לומנס?
אורי: כשחיפשנו טכנולוגיות לעבוד איתם גילינו שתחום ההתייעלות מעט מבלבל. הפוטנציאל גדול, ויש הרבה טכנולוגיות מעניינות, אבל תמיד קיים ברקע החשש שמא ההשקעה לא נכונה, לא תחסוך כפי שמצפים או שהטכנולוגיה תמשיך להתקדם וזו לא נקודת הזמן הנכונה להשקיע.
מה שאנחנו אוהבים במערכת הזאת, הוא שקודם כל אנו מספקים ללקוח את החסכון המקסימלי שהוא יכול להגיע אליו כ-90% חיסכון בהוצאות התאורה, אל מול לד רגיל שמביא לכדי 60% חיסכון. אבל בנוסף, מה שמאד מעניין וייחודי אצל דיגיטל לומנס, הוא שהמערכת משלבת גם מדידה מתמשכת הנותנת ללקוח את תחושת הביטחון בכדאיות ההשקעה, וגם הוא יכול להתקדם עם הטכנולוגיה כל הזמן.
מכיוון שהחיישנים, התקשורת והתוכנה מסופקים כחלק מהפתרון, אנחנו נותנים לו וודאות שהוא מתקדם ביחד עם התפתחות הטכנולוגיה רק ע"י עדכון תוכנה. אנחנו רואים למשל מקומות שעברו הליך התייעלות לשימוש בתאורה פלורוסנטית וכעבור שנתיים הם מגלים שאכן החזירו את ההשקעה אך נשארו מאחור בכל הקשור להתפתחות הטכנולוגית, אצלנו הלקוח ממשיך להתקדם עם הטכנולוגיה.
המעבר לתאורת לד בתעשייה הינה השקעה משמעותית ל-15 שנים ויותר, צרכי המפעל והמחסן משתנים ולעיתים קרובות נדרש ארגון שונה של ריצפת הייצור בהתאם לצרכים לוגיסטיים משתנים. כיוון שניתן לשלוט אלחוטית בכל גוף תאורה בודד, יש לנו בפועל מערכת תאורה גמישה שניתנת לשינויים פונקציונאליים בלחיצת כפתור במחשב ללא כל השקעה תשתיתית נוספת בעתיד.
להתקין היום לד רגיל "טיפש" זה פספוס גדול במציאות של היום, היות ומעבר להחזר ההשקעה של התאורה המשתמש חוסם את עצמו מהאפשרות של שיפור הטכנולוגיה עם הזמן וקבלת ערכים מוספים של אתר חכם.
כמה אנרגיה ניתן לחסוך בפרויקט התייעלות?
אורי: "בכל פרויקט אנו חוסכים כ-90% בעלויות האנרגיה – חשמל לתאורה ואחזקה בניגוד ל- 60% של תאורת לד רגילה. בארץ חסכנו במרלוגים של שופרסל בראשון ושוהם 91%. בחברת מ.מ.ן – המרכז הלוגיסטי של שדה התעופה חסכנו 87%, במפעל הייצור של קוקה קולה בבני ברק חסכנו 95%. בחברת UPS, אליאנס, בז"ן, ישקר בתפן חסכנו סביב ה-90%." החזר ההשקעה הממוצע תלוי כמובן במבנה והגדרות הפרוייקט, בטווח שבין שנה וחצי לשלוש שנים. תקופת האחריות היא לרוב למשך עשר שנים."
אילו שימושים ניתן יהיה לקבל בעתיד בעזרת המידע המתקבל מהמערכת?
רע: "אנחנו משווים את זה לסמארטפונים, אף אחד לא חשב על וויז ואפליקציות נוספות כשהניידים החכמים יצאו לשוק והיום זה נראה מגוחך לקנות טלפון נייד רגיל. ללא אפשרות של התקנת אפליקציות חדשות שיוצאות לשוק כל יום.
הרישות של החיישנים עם התקשורת בכל מקום מאפשר לנו שימושים ברמת האבטחה לדוגמא שניתן יהיה לנהל את מסלולי השומר בלילות, בטיחות וניהול תאורת חירום, ניהול ואופטימיזציה של תנועות מלגזות, תנועות אנשים (בחנויות לדוגמא) , חיישנים נוספים שרלוונטיים לאתר כגון טמפ', לחות, CO ועוד, השפעה על מערכות אחרות בארגון (מיזוג, אוורור וכו), אינטגרציה עם מערכות התכנון והפיקוח על היצור וכל מה שיהיה ל-IOT להציע בעתיד.
לעניין מאוד ומשכנע משוכנעים
כל הכבוד ++++