ו"ר ועד עובדי חברת החשמל "הדיון היום מתקיים ממש בדקה ה-90 כצלצול האחרון בפעמון לפני הקריסה"
צילום: ועדת הכלכלה
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה היום לישיבת מעקב אחר מצב משק החשמל בישראל, במסגרת המעקב אחר ההתקדמות בגיבוש הרפורמה במשק החשמל ובחברת החשמל. כבל הודיע כבר בפתח הדיון כי בכוונתו לקיים סדרת ישיבות שיעסקו במצבה של חברת החשמל וברפורמה הדרושה במשק החשמל. הוא הזכיר כי החוב של החברה עומד על 70 מיליארד שקל ואמר: "מי שלא ייתן כתף להצלתה של חברת החשמל והוצאתה של הרפורמה לדרך לאלתר הוא שותף לפשע – 70 מיליארד שקל זה מספר שגם בממשלה לא יודעים איך להתמודד איתו והמשמעות הכלכלית שעלולה לנבוע מקריסת חברת החשמל יש לה אפקט מטורף – גלי ההדף של הקריסה ישפיעו על כל תחומי חיינו".
כבל התייחס גם לעובדי החברה ואמר כי אי הוודאות שבה הם חיים יכולה למוטט אנשים. "על ודאות הרבה יותר קטנה ראש הממשלה פרק ממשלות והלך לבחירות", אמר. לדבריו, ראש הממשלה הוא שצריך להוביל את הנושא. הוא הוסיף כי במקום להתעסק במהות כולם מתעסקים בפיקנטריה של חשמל חינם ואמר: "מוציאה אותי מדעתי השאננות הנבזית הפושעת של מקבלי ההחלטות, הממשלה הייתה צריכה להניח מזמן את הרפורמה לאישור הוועדה ולשגע אותנו ולדרוש שנקדם את זה. המצב הזה מביך ומשפיל, אם הייתי יכול הייתי זורק את כולם לאי בודד כדי שאולי שם יגיעו להסכמות, אבל במקום זה כל אחד מנסה לזרוק את תפוח האדמה הלוהט הזה אל השני".
יו"ר רשות החשמל, ד"ר אסף אילת, שהופיע לראשונה בפני הוועדה אמר כי הוא נכנס לתפקיד לפני כחודש ומזדהה עם דברי היו"ר כבל. לדבריו, לרשות החשמל יש שלושה תפקידים – קביעת מדיניות על, אסדרת כללי המשחק והתעריפים כדי ליצור משק תחרותי שמשרת את צרכני החשמל והבעלות על חברת החשמל. הוא הסביר כי הרשות רוצה את חברת החשמל חסונה ויעילה, אך מצד שני רוצה שהציבור ישלם את המחיר הראוי על השירות שהוא מקבל.
אילת ציין כי בשנים האחרונות גדל חלקם של היצרנים הפרטיים מ-8% מכושר הייצור של המשק ב-2012 ל-30% כיום, אך המטרה היא ליצור איזון ולדאוג לחברת החשמל באמצעות תעריף הרשת. הוא הוסיף כי היעדים המרכזיים שהציב הם גיבוש תוכנית אב למשק החשמל, עדכון בסיס התעריפים כך שישקפו את העלות בצורה הוגנת וראויה, קידום אנרגיות מתחדשות, קביעת כללי סחר והגברת אחידות רגולטורים והגברת אמון במשק החשמל. כבל ביקש את התייחסות אילת למקומה של הרשות בגיבוש הרפורמה, ואילת השיב כי מי שמנהל את הנושא הם מנכ"ל משרד האוצר, שי באבד, ומנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור, והוא לא מתכוון לדבר בשמם. עם זאת הוסיף כי הרשות היא חלק אינטגרלי מהתהליך.
ח"כ מיכל בירן אמרה כי בסוף אף אחד לא רוצה להיות חתום על הרפורמה ומגלגלים את זה על הוועד. "רשלנות בחשמל תוביל לקטסטרופה, בטח במדינה מוקפת אויבים. בינתיים דברים שמאפשרים לחברת החשמל להתחרות לא קורים, אבל דברים שלוקחים ממנה את האפשרות להתחרות כן קורים", אמרה. היא הוסיפה כי תיהרג על זה שלא יפריטו את הייצור.
ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא אמר כי זה נדמה שעד היום לא היו תוכניות ומשק החשמל התנהל בלי תכלול, יו"ר ועד עובדי חברת החשמל צרפתי העיר כי זה היה בדיוק ככה. ח"כ חאג' יחיא הוסיף כי היעדים שהציג אילת הם רק הצהרת כוונות ולא תוכנית.
ח"כ יעל כהן פארן התייחסה להיעדר תכנית האב במשק החשמל כמקור לבעיות רבות "לצערנו, נושא משק החשמל לא באמת מעניין את השרים. יש לעשות תהליך אמיתי של שיתוף ציבור בנושא תוכנית האב למשק החשמל, להפסיק לבצע הכל במחשכים. הדבר נכון גם לרפורמה בחברת החשמל שתקועה שנים רבות, לרפורמה יש השפעה לגבי כל התוכניות של מדינת ישראל, הן בתחום שריפת הפחם, קידום האנרגיות המתחדשות, המעבר לשימוש בגז. התוצאה של חוסר השקיפות מביאה לכך שעכשיו מאשרים את השימוש ביחידות המזהמות 1-4 בחדרה. משרד האוצר והאנרגיה גורמים לעיוות במשק החשמל, צריך לעדכן את התפיסות כך שיתאימו לעתיד, יש לנו הזדמנות פז להחליף את מפלצות הענק באמצעים שונים של ייצור מבוזר בגז ובאנרגיה מתחדשת"
יו"ר ועד העובדים צרפתי בירך על קיום הדיון, אך אמר כי הוא מתקיים "ממש בדקה ה-90 כצלצול האחרון בפעמון לפני הקריסה". הוא התייחס לנושא החשמל חינם ואף התלוצץ ואמר כי העיצומים הבאים, אם ירגיזו אותו עוד קצת, יהיו מתן חשמל חינם לכל המדינה. לדבריו, הבעיה העיקרית היא היעדר תוכנית אב. הוא הוסיף כי הרזרבה הקיימת היא בזבוז אדיר למשק שהמדינה משלמת עליה. "מי שמוביל בסופו של דבר זה אגף התקציבים באוצר, ששולט בכל מה שקורה במדינה, וחס וחלילה שיבוא שר שיבקר אותם. אין שום אינדיקציה שתחרות טובה למשק הישראלי, אבל זה מה שהחליטו. אני לא שמעתי את שר האנרגיה אף פעם מדבר על זה שהוא רוצה את כל הייצור בידיים פרטיות, אבל בישיבות אומרים לי את זה. מעבר לזה שאני אינטרסנט שמגן על העובדים, אפילו יו"ר החברה שהוא אלוף במילואים קורא לעובדים שלה 'צבא החשמל לישראל'. גם אם אני מאיים ומתרגז, בסוף אפילו בסופה לא היו עיצומים, אבל היכולת של החברה לתת מענה הולכת ונשחקת. איך עשו רפורמה? לקחו מצב קיים, הרסו אותו ומההריסות בנו רפורמה אבל בחשמל עם 70 מיליארד שקל חוב אסור לעשות את זה – זה לא יהיה הידרדרות אלא נפילה למטה בבת אחת", אמר.
יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, אמר כי זה מזמן לא עניין רק של רווחת תושבי מדינת ישראל או ביטחון אנרגטי, זה עניין של ביטחון לאומי ברמה של דיון משותף עם ועדת החוץ והביטחון. הוא הוסיף כי כבר כיום אין מספיק גז וכל תקלה בצינור מתחת למים ייקחו 3-5 חודשים לתקן. "אם תהייה תקלה בצינור מתמר יהיו הפסקות חשמל", אמר. הוא הוסיף: "אני משווה את המצב שלנו לטיטניק, הניהול השמרני מאפשר חשמל באיכות טובה אבל אסור להסתיר את הבעיה ואת זה שאנחנו בעיצומו של משבר. לחברת החשמל אין את הכלים להתמודד עם ירידה של 6-8 אחוז בשנה בהכנסות ואנחנו לא רוצים להגיע למצב שחברת החשמל לא תתפקד, ואם החברה תתמוטט הבעיה היא הביטחון הלאומי של מדינת ישראל".
כבל סיכם כי הנושא נראה כמו כאוס מוחלט ועמימות שלמישהו יש אינטרס לייצר. "כולם, ממבקר המדינה ועד פקידי האוצר, מבינים שהעסק הזה על פי תהום ואף אחד לא רוצה שהאצבע המאשימה על קריסת משק האנרגיה תופנה אליו. לכן אנחנו נתבע לקבל תשובות ונזמן את שרי האוצר והאנרגיה עם מנכ"לי המשרדים", הוא אף ציין כי יש גם מועד לפקיעת הרישיונות, ה-1 בינואר 2017 והדבר הראשון שהוועדה תתבע זה לוח זמנים לרפורמה. רכזת האנרגיה באגף התקציבים באוצר, עדי חכמון, העירה כי "אנחנו רציניים ויש מתווה שכל הממשלה התכנסה סביבו", וכבל אמר בתגובה כי "הדברים הללו כבר נאמרו בעבר כל כך הרבה פעמים ורפורמה עדיין אין".