יו"ר הועדה ח"כ איתן כבל: עשינו צעד גדול לטובת העסקים הקטנים והבינוניים
איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה - צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת
יוזם ההצעה ח"כ פולקמן: ההצעה תסיר חסמים בתנאי סף ותוודא שהמכרזים יותאמו לעסקים קטנים ובינוניים – ביטול דמי ההשתתפות יחסכו להם 15 מיליון שקל
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה לקריאה ראשונה את ההצעה לתקן את חוק חובת המכרזים, של ח"כ רועי פולקמן, להעדפת עסקים זעירים, קטנים ובינוניים במכרזים של המדינה ותאגידיה. היו"ר כבל אמר בתחילת הדיון כי הכוונה היא לאשר את ההצעה כדי לעשות צעד קטן נוסף בכיוון של עידוד עסקים קטנים ובינוניים. הוא הוסיף כי "ההצעה אמנם עושה צעד קטן לאנושות, אבל מדובר בצעד גדול לעסקים הקטנים והבינוניים".
לפי ההצעה עסקים קטנים ובינוניים המעסיקים פחות מ-100 עובדים והמחזור השנתי שלהם נמוך מ-100 מיליון שקל יוכלו להשתתף במכרזים ששווי ההתקשרות בהם נמוך מ-50 מיליון שקל ללא תשלום דמי השתתפות. עוד אושר לחייב את עורכי המכרזים לבחון התאמתם לעסקים קטנים ובינוניים ולפרסם אחת לשנה נתונים על שילוב עסקים קטנים ובינוניים בהתקשרויות. הצעת החוק תחול על משרדי הממשלה, תאגידים ממשלתיים, מועצות דתיות, קופות החולים והמוסדות להשכלה גבוהה.
ח"כ יעקב פרי אמר כי הוא לא רואה בהצעה בשורה גדולה לעסקים הקטנים, והוסיף כי צריך לתת יותר כלים לעסקים הקטנים והבינוניים. הוא הוסיף כי לא יתנגד להצעה, כי היא בכיוון הנכון, אך שב וקרא לחייב משרדי ממשלה ברכש מעסקים קטנים. ח"כ פולקמן אמר כי הייתה מחלוקת בשאלה האם לתת העדפה במכסות של מכרזים לעסקים קטנים ובינוניים. לדבריו, העמדה הנחרצת של החשבת הכללית של משרד האוצר היא שמתן מכסות של מכרזים לעסקים קטנים ובינוניים מייצרת חוסר יעילות. לכן הצעת החוק נועדה להסיר חסמים בתנאי הסף ולוודא שהמכרזים יותאמו לעסקים קטנים ובינוניים, כאשר בעתיד הכוונה היא שהרשות לעסקים קטנים ובינוניים תקבל סמכות לאכוף זאת.
ח"כ איילת נחמיאס ורבין התייחסה להגדרת עסקים קטנים ובינוניים ככאלה שמעסיקים עד 100 עובדים או בעלי מחזור של עד 100 מיליון שקל, ואמרה כי במציאות מדובר בעסקים קטנים הרבה יותר. גם היא התייחסה לסוגיית המכסות ואמרה כי צריך לבחון זאת ברצינות. היא הוסיפה כי אמנם חשוב שיהיה יבוא תחרותי, אבל חשוב לא פחות לשמוע על היצרנים הישראלים. היו"ר כבל הבהיר כי בכוונת הוועדה לקיים דיון מעמיק גם בנושא הגדרת העסקים הקטנים וגם בנושא המכסות, במסגרת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית.
עוד ציין היו"ר כבל כי בכוונת הוועדה לשקול להחיל את ההצעה גם על הרשויות המקומיות. ח"כ פולקמן אמר כי שר הפנים יכול לתקן זאת בתקנות וכי הוא סבור שבתי המשפט יחילו את החוק גם על הרשויות המקומיות בפסיקה. נציג המרכז לשלטון מקומי התייחס לדברים ואמר כי דמי ההשתתפות שהרשויות גובות הן הכנסה. פולקמן הגיב ואמר כי האמירה הזו היא מקוממת והיא מהות הבעיה. "המדינה גובה 10 עד 15 מיליון שקל באגרות עודפות מעסקים קטנים ובינוניים ואנחנו נחסוך מהם את זה ונפעל שזה יתוקן גם בשלטון המקומי", אמר. היו"ר כבל אף הזכיר כי שר הפנים אריה דרעי השתתף בישיבת הוועדה עוד בהיותו שר הכלכלה, אז הודיע על מחויבותו לפעול למען העסקים הקטנים. "נזמן אותו לישיבה בעניין במסגרת הכנת ההצעה לקריאה השנייה והשלישית", אמר.
נשיא לה"ב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, עו"ד רועי כהן, אמר כי צריך לתת כלים נוספים לעסקים קטנים ובינוניים. "התרשמתי שח"כ פולקמן מנהל קרב אמיתי להעביר את הצעת החוק. יש שעת כושר ולדעתי החשבת הכללית תסכים להקצות מכסות מהמכרזים לעסקים קטנים, כמו בכל המדינות המתקדמות בעולם", אמר. מנהלת ההסברה וההדרכה בהתאחדות המלאכה והתעשייה, ליאת גור, אמרה כי צריך לאפשר למספר עסקים קטנים ובינוניים להתאגד ולהגיש הצעה משותפת למכרז, כדי להתמודד עם תנאי הסף. לדבריה, אם זה לא יתאפשר בהצעה הנוכחית לא תהייה בשורה משמעותית לעסקים הקטנים.
במהלך הדיון התברר עוד כי כל גוף או רשות גובים סכומים שונים עבור מסמכי המכרז. נציג האוצר, ירון גולן, התייחס לכך ואמר כי עבור קבלת מסמכי המכרז ניתן לדרוש רק את עלות ההדפסה. לדבריו, יש סוג אחר של עלות שמושתת על מי שמבקש להשתתף במכרז, והיא כוללת את עלות הפקת המכרז. לדבריו, לפי ההצעה אפשר יהיה לגבות סכום זה מעסקים קטנים ובינוניים רק אם ההתקשרות במכרז תעלה על 50 מיליון שקל. סמנכ"ל התאחדות בוני הארץ, דוד שחף, אמר כי זה פתח לתרגילים וכל גוף לוקח מחיר אחר עבור הדפסה או השתתפות, שלעיתים כוללת גם את עלות ההדפסה. ח"כ נחמיאס ורבין אמרה כי "זו המצאה של הבירוקרטיה הישראלית, שבסוף הורגת עסקים קטנים ובינוניים". היו"ר כבל אמר בעניין זה כי כל אחד יהיה ראשי לקבל עותק דיגיטלי של מסמכי המכרז ללא תשלום, ורק אם תידרש הדפסה תשולם עלותה בלבד.
עוד אושר סעיף הקובע כי ועדת המכרזים תבחן בכל התקשרות האם נכון לבצעה באמצעות עסקים קטנים ובינוניים, ואם כן תפעל להתרים את תנאי המכרז או ההתקשרות עבורם. מנכ"ל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, רן קיוויתי, אמר כי הסעיף יאפשר לפצל מכרזים לטובת עסקים קטנים ובינוניים. לדבריו, היום זה חל רק על הממשלה והצעת החוק מרחיבה זאת לגופים נוספים. כמו כן אישרה הוועדה סעיף נוסף הקובע כי הגופים שהצעת החוק חלה עליהם, משרדי הממשלה, תאגידים ממשלתיים, מועצות דתיות, קופות החולים והמוסדות להשכלה גבוהה, יפרסמו אחת לשנה דוח על שילובם של עסקים קטנים ובינוניים בהתקשרויותיהם. לפי ההצעה הסעיף יכנס לתוקף רק 3 שנים לאחר פרסום ההצעה ברשומות, והיו"ר כבל הבהיר כי בהכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית תבחן הוועדה את קיצור התקופה באופן משמעותי.
עוד ציין היו"ר כבל כי בכוונת הוועדה לבחון שוב סוגיות רבות בהצעה, ובכללן ההצעה לחייב מכסה של מכרזים לעסקים קטנים ובינוניים, החלת ההצעה גם על השלטון המקומי, והקדמת הדיווח השנתי הראשון על יישום ההצעה. "אנחנו מתכוונים לעשות הכל כדי להוציא מתחת ידי הוועדה חוק שייתן לעסקים הקטנים והבינוניים כלים מעשיים להתמודד ולזכות במכרזים, כדי להביא לשינוי אמיתי לטובה במצבם", אמר.