אתר הפסולת בסדר גודל של 500 דונם, ובו פסולת בנפח של 3.3 מיליון טון וכ-40 מוקדי בעירה
צילום: המשרד להגנת הסביבה
אתר הפסולת רתמים, מצפון לאזור התעשייה של אשדוד, שימש בעבר כאתר להטמנת פסולת מעורבת ותעשייתית עד לסגירתו בשנת 2003. שריפות המתחוללות כיום באתר עקב פעילות חפירה עבריינית של מחפשי מתכות, משחררות לאוויר גזים. כמו-כן, קיים חשש ממשי כי השריפות יתפשטו לאזורים נוספים באתר, המכילים פסולת תעשייתית שהוטמנה במהלך השנים.
במאי 2014 התקבלה החלטת ממשלה שעניינה כיבוי אתר הפסולת ומיגור הסכנה מהאתר. בהחלטה נקבע, כי רשות מקרקעי ישראל תבצע את כל הפעולות הנדרשות לכיבוי מהיר ודחוף של הבעירות באתרים. לפרויקט הוקצו 63 מיליון שקל מרשות מקרקעי ישראל, משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה. סכום זה ניתן לצורך כיבוי הבעירות וכן לכיבוי אתר הפסולת הסמוך א.א אשדוד. בתקופה הקרובה יפורסם מכרז נפרד לאיתור קבלן לביצוע פרויקט כיבוי הבעירות גם באתר א.א. אשדוד.
רשות מקרקעי ישראל פרסמה מכרז לאיתור קבלן לביצוע פרויקט כיבוי אתר הפסולת, שגובש על-ידי צוות מקצועי רחב, יחד עם המשרד להגנת הסביבה. צוות משותף ביצע סקר בעירות באתר ונמצאו כ-40 מוקדי בעירה. לאחר ביצוע פיילוט בהתאם להמלצות הסקר, הומלצה חלופה לכיבוי המוקדים. כיבוי אתר פסולת בסדר גודל כזה – 500 דונם, עם נפח פסולת של 3.3 מיליון טון ועשרות מוקדי בעירה – הוא מהלך מורכב, הדורש התאמת שיטות פעולה ייעודיות.
לדברי גדעון מזור, מנהל מחוז מרכז במשרד להגנת הסביבה, המשרד ילווה את יישום המכרז, על מנת לוודא עמידה בלוחות זמנים וביצוע הפעולות באופן שיבטיח כיבוי מלא ואפקטיבי של האתר. "המשרד רואה חשיבות גבוהה ביותר בשיקומו המלא של אתר רתמים ומניעת היווצרות מפגעים כתוצאה מקיומו. כיבוי הבעירות שפרצו בגוף הפסולת הוא שלב הכרחי וחשוב ביותר בדרך לשיקום הנדרש ומניעת מפגעים לתושבי הסביבה", אמר מזור.