תכנית הפיתוח כוללת קידוח של שמונה בארות הפקה, שיחוברו בצנרת תת-ימית לפלטפורמה קבועה שתמוקם בים
הממונה על הנפט במשרד התשתיות הלאומיות האנרגיה והמים הודיע היום לשותפות לויתן (דלק קידוחים (22.67%), אבנר (22.67%), נובל אנרגי' (39.66%) ורציו (15%)) כי הוא מאשר את התכנית לפיתוח מאגר לווייתן אשר הוגשה לו לפני כשלושה חודשים.
על פי התכנית, המתייחסת לפרויקט התשתיות הגדול בתולדות המשק הישראלי, יפותח המאגר בלוח זמנים מואץ שיאפשר הזרמת גז למשק הישראלי לקראת סוף שנת 2019, מוקדם מהמועד שנקבע במסגרת מתווה הגז. שותפות לוויתן מסרו כי הן שואפות לאשר החלטת השקעה סופית בפרויקט (FID) עוד במהלך השנה.
תכנית הפיתוח כוללת קידוח של שמונה בארות הפקה (מהם שניים שכבר נקדחו ושבמסגרת תוכנית הפיתוח יושלמו להפקה) שיחוברו בצנרת תת-ימית לפלטפורמה (אסדת טיפול והפקה) קבועה שתמוקם בים, ועליה יותקנו כל מערכות הטיפול בגז, זאת בהתאם להוראות תכנית המתאר הארצית (תמ"א 37/ח) שאושרה לאחרונה. מהפלטפורמה יזרום הגז לחוף לנקודת הכניסה הצפונית של מערכת ההולכה הארצית של נתג"ז כפי שהוגדרה בתמ"א 37/ח.
יכולת ההפקה, הטיפול וההולכה של הבארות, הפלטפורמה, הצנרת המובילה אליה מהשדה והמתקנים הנלווים מתוכננת לעמוד על כ-BCM 21 לשנה, וקיבולת הצנרת מהפלטפורמה לנקודת החיבור לנתג"ז מתוכננת לעמוד על כ-BCM 12 לשנה. הגז שיסופק בנקודת החיבור לנתג"ז ייועד למשק המקומי ולאספקה באמצעות מערכת ההולכה הארצית למדינות שכנות. בנוסף, תכלול הפלטפורמה נקודת יציאה נוספת המיועדת לחיבור לצנרת ימית בקיבולת של עד כ-BCM 12 בשנה, אשר תיועד בעיקרה לייצוא למדינות באזור.
אישור תכנית הפיתוח מתייחס למערכת התת ימית במאגר, לאסדת הטיפול וההפקה, לצנרת מהמאגר לכיוון האסדה, לצינור הייצוא מהאסדה, לצנרת מהאסדה לחוף הישראלי ולמתקנים היבשתיים, וכן נקבעו בו הליכים לשם יישומה. על פי האישור שהתקבל בשלב זה, לאור נתוני משרד האנרגיה, כמות הגז הטבעי המשוערת אשר תופק ממאגר לווייתן הינה 17.6 TCF, וזאת בהתאם לתכנית ההפקה אשר הגישו שותפות לווייתן.
הערכה זו תעודכן עם קבלת נתונים נוספים, בעיקר לאחר ביצוע קידוח "לווייתן-5", וכן עם קבלת נתונים שיתקבלו במהלך ההפקה – זאת לצורך חישובי אישורי הייצוא ככל שידרש. להערכת השותפות, לא חל שינוי באומדן המשאבים במאגר לווייתן כפי שהשתקף בדוח המשאבים שהוכן ע"י Netherland Sewell & associatesואשר לפיו המשאבים במאגר לווייתן מוערכים בהיקף של 21.9 TCF.
להערכת השותפות, כמות ההפקה המשוערת מספקת לשם יישומה של תכנית הפיתוח, בהיקף הפקה של כ-BCM 21 בשנה כפי שאושרה, במלואה, ומספקת לשם יישומם של מלוא הסכמי הייצוא הרלבנטיים לתכנית הפיתוח בהיקף זה.
האישור היום ניתן לאחר שבראשית חודש אפריל כבר אישרה המועצה הארצית לתכנון ובניה את תמהיל תכנית הפיתוח למאגר. תכנית הפיתוח של המאגר, אשר הוגשה על ידי השותפות במהלך פברואר 2016, ניתנת לביצוע בשתי פעימות: הפעימה הראשונה כוללת ארבעה קידוחי פיתוח והתקנת הפלטפורמה עם מתקני טיפול בקיבולת של עד כ-12 BCM בשנה בעלות מוערכת של 3.5-4 מיליארד דולר, והפעימה השניה, שבמסגרתה יבוצעו ארבעה קידוחים נוספים שירחיבו את יכולת הטיפול של הפלטפורמה ב-9 BCM נוספים לשנה.
ביני זומר, מנהל ארצי נובל אנרג'י ישראל: "אישור תכנית הפיתוח שהגשנו, הוא צעד חשוב שמתווסף למגוון פעולות שאנו מבצעים במקביל, כדי לעמוד בלוח זמנים מואץ שיאפשר הזרמת גז מלוויתן מוקדם ככל האפשר.
בשבועות האחרונים הגיעו לארץ צוותי הנדסה של נובל אנרג'י שעוסקים במרץ בתכנון פרויקט אדיר זה. לצד ההתקדמות בתכנון, אנו חותמים על חוזים שיאפשרו את מימון הפרויקט, דוגמת החוזה שחתמנו השבוע לאספקת גז מלוויתן לתחנת הכח של IPM. הוכחנו את מחויבותנו למשק הישראלי, כאשר פיתחנו את תמר בזמן שיא, ואנו מתכוונים להמשיך בעשייה נמרצת על מנת לפתח גם את לוויתן בלוח הזמנים הקצר ביותר, וזאת למרות קולות כאלה ואחרים אשר מטילים בכך ספק. נובל אנרג'י גאה להיות, פעם נוספת, שותפתה של מדינת ישראל בבניית תעשיית גז ונפט, אשר תחזק את שיתוף הפעולה האזורי, ותעניק למשק הישראלי תועלות כלכליות וחברתיות רבות באמצעות אספקה שוטפת של גז טבעי".
יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט: "אנו מברכים על אישור תכנית הפיתוח המהווה נדבך משמעותי בדרך לפיתוח לווייתן. אנו מתקדמים בשלושה מסלולים במקביל על מנת להזרים גז כבר בשנת 2019: ראשית, בצד הטכני אישור התוכנית מאפשר לקדם תכנון מפורט של הפרוייקט, במישור המסחרי אנו בעיצומם של מו"מ מתקדמים לחתימת הסכמי מכירת גז נוספים למשק המקומי ולייצוא. ובמישור המימוני, אנו מקדמים את תוכנית המימון באופן שיאפשר לנו לקבל החלטת השקעה עד סוף שנת 2016"
יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו: "מדובר בצעד חשוב אשר מסכם כשנתיים של עבודה הנדסית מאומצת ומורכבת של הכנת תכנית פיתוח, מדידות והכנות. תכנית פיתוח לוויתן הנה הפרויקט ההנדסי הגדול ביותר שנעשה במדינת ישראל מיום הקמתה. ההשקעה תגיע לכ- 5-6 מיליארד דולר בתוכנית הפיתוח המורחבת והמשך השקעות של מיליארדי דולרים נוספים בתקופת ההפעלה של הפרויקט והיא תניב לציבור בישראל ולקופת המדינה עשרות מליארדי שקלים בשנה".
הגיע הזמן סוף סוף לעסוק בעשייה ובהפקת גז טבעי ולא בדיבורים ולסתום את בארות הרעל הפולטות ריחות מבאישים מלועותיהם המצחינים של המתנגדים לכל דבר חשוב וחיוני למדינה כגון שלי יחמורוביצ' ודומיה.
כל הכבוד למשתתפים בקידוח ובהצלחה תתחילו בעבודה ולא בדיבורים ועבודה נעימה ועלית הגז מהתהום