יו"ר ועדת הכספים: "חוסר המעש של הממשלה נוכח דעיכת התעשייה, תוביל להתדרדרות הרבה יותר גדולה".
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים. צילום: אדיר פטל
ועדת הכספים של הכנסת קיימה הבוקר דיון מיוחד בנושא משבר התעשייה והצניחה ביצוא. נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, תקף את משרד האוצר וחשף לראשונה כי המשרד חזר בו מהבטחתו להקצות 265 מיליון שקלים לעידוד היצוא, הצמיחה והפריון בתקציב 2016.
לדברי ברוש, באוצר הודיעו לו כי התקציב לתכנית לעידוד היצוא נדחה לשנה הבאה. זאת על אף שהתעשייה בישראל נמצאת במגמת הצטמצמות- היצוא בצניחה ומפעלים נסגרים ומעתיקים קווי ייצור לחו"ל ורמת החיים בישראל והפריון נמוכים ב- 25 אחוז ממדינות ה- OECD.
"התנהלות משרד האוצר אולי הייתה מצחיקה אותי אם היא לא הייתה מעציבה כל כך ולא היה מדובר בתעשייה שלנו ובמשק שלנו שנכנס למיתון. התוכנית לעידוד הצמיחה והיצוא הייתה אמורה להיות בסדר העדיפויות הראשון של הממשלה ואם זה לא המצב ומבטלים את התוכנית, אז משהו פה בהתנהלות 'מפוקשש' לגמרי."
"הרי התוכנית לעידוד הצמיחה והיצוא נהגתה כבר בחודש אוגוסט שנה שעברה, לאחר דיון שהתקיים אצל שר האוצר וועדת הכספים בנושא הירידה ביצוא. שר האוצר אמר לנו לשבת עם אנשי משרדו ולהכין תוכנית לחיזוק כושר התחרות והעלאת היצוא וזה בדיוק מה שעשינו. בין השאר הקצינו במסגרת התוכנית- 95 מיליון שקלים לכלים לעידוד כושר היצוא, 50 מיליון שקלים לעידוד מחקר ופיתוח, 30 מיליון שקל לעידוד עסקים קטנים ובינוניים ועוד. היינו בטוחים שהשנה התוכנית תיכנס לתוקף כפי שהובטח לנו, אבל נכון לשבוע שעבר במשרד האוצר הודיעו לנו שהתוכנית מבוטלת.
כל זאת כשהיצוא בצניחה- רק בשנה וחצי האחרונות היצוא צנח בכ- 13 אחוז. בדיוק ההפך מהמגמה העולמית- הסחר הבינלאומי בצמיחה ואנחנו הולכים אחורה. אם ב- 3 שנים האחרונות הסקטור הציבורי לא היה קולט כל כך הרבה עובדים ויוצר תעסוקה לא פרודוקטיבית, היינו היום בכ- 8.5 אחוז אבטלה ולא 5 אחוז. כמה זמן הבועה הזו עוד תחזיק מעמד? עוד מעט האבטלה תפרוץ".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני הביע תמיכה בברוש: "ההתמהמהות של הממשלה וחוסר המעש נוכח דעיכת התעשייה, תוביל להתדרדרות הרבה יותר גדולה ואובדן כסף למדינה. עלינו להתעשת במהירות ולתמוך את התעשייה על מנת להבטיח חזרה למסלול צמיחה וחיזוק המשק".
חברת ועדת הכספים, ח"כ איילת נחמיאס ורבין : ״בשנה האחרונה נסגרו 5 מרכזי פיתוח שכללו פיטורים של מאות עובדים. רק אתמול הודיעה חברת מובלי על סגירת מרכז הפיתוח שלה בארץ ועל פיטורי העובדים. הכתובת על הקיר כבר תקופה ארוכה אבל משרד האוצר ומשרד הכלכלה בוחרים להתעלם ממנה. ההשקעה וההכוונה צריכות להיות מנותבות למרכזי הון שקושרים את גורלם בישראל ולא במרכזי פיתוח שבהינף יד מעבירים אותם למדינה אחרת משיקולים כלכליים. על משרד האוצר לבחון היכן הטבות המס הן האפקטיביות ביותר ולסייע למפעלים שגם בהם יש טכנולוגיה עתירת ידע״.