הגוף הנבחר יבחן את ההשפעות הסביבתיות – בריאותיות להכרעת המחלוקת בין משרדי הממשלה
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה היום לישיבה מיוחדת שעסקה בכריית הפוספטים בשדה בריר לנוכח החשש לפגיעה בתושבי ערד והסביבה, בהשתתפות שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן. בפתח הישיבה הזכיר היו"ר כבל כי הדיון מתקיים בהמשך לישיבה שקיימה הוועדה בעניין לפני כחודשיים, אז נטענו טענות סותרות באשר לסיכון, והוחלט לזמן את השרים להציג את עמדתם בפני הוועדה. כבר בפתח הישיבה אמר שר הבריאות ליצמן כי המשרד מתנגד לכרייה בשדה בריר, ובתום הדיון הסוער שהתקיים היום הבהיר היו"ר כבל כי הוועדה לא תאפשר כרייה בשדה בריר עד שלא יוודא שאין פגיעה בתושבים. הוא הוסיף: "אזמן את שר הבריאות והשר להגנת הסביבה, יהיה אשר יהיה, ויחד נקבע יחד תוך 10 ימים מי הגוף האובייקטיבי, גם אם יידרש שיהיה מחו"ל, שיגיש דוח חד משמעי בעניין".
הדיון התקיים לבקשת חברות וחברי הכנסת עודד פורר, מנחם אליעזר מוזס, דב חנין, תמר זנדברג, טלי פלוסקוב ויחיאל בר. כאמור, השר ליצמן התנגד לכרייה ואמר: "אני שר הבריאות ואני צריך לדאוג לבריאות. אני לא מסתכל על כלום אלא נטו בריאות. כן בריא או לא בריא והכרייה בשדה בריר זה לא בריא. זה לא טוב לערד, לא טוב לכסייפה ולא טוב ליישובים בסביבה. משרד הבריאות בדק את זה, גם השרה הקודמת הביאה מומחים, וחד משמעית אנחנו עומדים מאחורי ההתנגדות. אם הטענה שכי"ל צריכה תעסוקה יש אלטרנטיבות, ומשום מה מתעקשים על שדה בריר". הוא הוסיף כי זאת העמדה החד משמעית שלו ושל משרד הבריאות.
סמנכ"לית התעשיות של המשרד להגנת הסביבה, שולי נזר, הציגה את עמדת המשרד לאחר שהשר המתפטר אבי גבאי לא הגיע לדיון. לדבריה, "מדובר באופן חד משמעי בפרויקט שתוספת הזיהום שלו קטנה מאוד, גם באופן יחסי לפרויקטים אחרים שהמדינה מאשרת". השר ליצמן הגיב כי אמנם התוספת קטנה אבל קיימת.
נזר הוספיה כי "הפרויקט עומד בתקנים המחמירים של חוק אוויר נקי, ח"כ דב חנין טען כי "זה לא נכון" והדיון התלהט. נזר הוסיפה כי המשרד יחל בניסוי וכשהרוח תהייה לכיוון ערד הכרייה תופסק. מנגד, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו אמר כי הסיכון הוא של תוספת 7 מקרי תמותה על כל 10,000 איש למשך 70 שנה. לדבריו, "הסיכון הוא מעל הסביר ולכן אנחנו נגד הכרייה".
דב חנין "הנהלת כי"ל משתמשת בעובדים כבני ערובה ושולחת אותם לחזית"
יו"ר ועד עובדי רותם אמפרט, משה חדד, אמר כי אין תחלואה עודפת בקרב העובדים וכי החלטה לעצור את הכרייה תדון 6,000 משפחות בנגב לאבטלה שכן כל התעסוקה בדרום מבוססת על כי"ל. הוא תהה: "אם זה כל כך מסוכן איך מתירים לעובדים לעבוד במשך שנים בתוך המכרה", והשר ליצמן השיב לו: "אני לא יכול למנוע ממך לעבוד איפה שאתה רוצה, אבל אתה בא להכריח את התושבים באזור לנשום אוויר לא נקי ואת זה אני לא רוצה". חדד הוסיף כי אתמול התפרסמה עמדת משרד הכלכלה לפיה אין תחלואה עודפת במפעלים ואמר: "אצלנו כל עובד חדש עובר בדיקות רפואיות מקיפות ואם נמצא ליקוי בריאותי הוא לא מתקבל לעבודה, ואין מקרים בהם הוכח שאדם חלה בעקבות העבודה". ח"כ יעל כהן פארן העירה כי לא נעשה מחקר בעניין הזה.
ח"כ יעקב פרי התייחס גם הוא לחוות הדעת של משרד הכלכלה, לפיה לא נמצא עודף תחלואה תעסוקתית, ואמר כי אי אפשר להתעלם מכך שכי"ל היא המעסיקה הגדולה בנגב. השר ליצמן ציין כי הבדיקות של משרד הבריאות סותרות את נתוני משרד הכלכלה. ראש עיריית ערד, ניסן בן חמו, אמר כי למרות שהוחלט על תסקיר משותף של משרדי הבריאות והגנת הסביבה, ההליך התכנוני ממשיך להתקדם באין מפריע. "אם הוחלט על תסקיר חדש ההליך התכנוני צריך להיפסק", אמר. ח"כ עודד פורר הוסיף כי "תפקידנו לשים את בריאות הציבור לפני הנושאים הכלכליים". הוא קרא לאמץ את בקשת ראש עיריית ערד ולהפסיק בהליך התכנוני עד סיום התסקיר. ראש עיריית דימונה, בני ביטון, אמר מנגד כי כביש הרבה יותר מסוכן מהכרייה. לדבריו, כל המשרדים, למעט משרד הבריאות, סבורים שהכרייה עומדת בתקן אירופי. "מה אתם רוצים להיות יותר יפיופים מהתקן האירופי", שאל ביטון. הוא הוסיף כי המצב התעסוקתי בנגב הוא בכי רע ולא צריך לעצור את ההליכים התכנוניים, אלא לבצע אותם במקביל להכנת התסקיר.
ח"כ דב חנין אמר כי הוא מצטער שהנהלת כי"ל משתמשת בעובדים כבני ערובה ושולחת אותם לחזית. הוא התייחס לחוות הדעת של משרד הכלכלה ואמר כי "מי שקורא אותה מגלה שהרופאה שכתבה אותה טוענת שהיא לא קיבלה את הנתונים הרלוונטיים ואין לה סמכות לקבל אותם. אני זוכר את השנים שאמרו לנו שהכל בסדר במפרץ חיפה וזוכר כמה אנשים מתו מאז. מי שנכווה ברותחין נזהר בצוננים ובטח ברותחין חדשים".
שרת הבריאות הקודמת, ח"כ יעל גרמן, אמרה כי לא ייתכן שרשויות התכנון ידהרו בלי לבחון חלופות. היא הוסיפה ושאלה: "מי אמר שכי"ל צריכה לקבל את הזיכיון לכריית פוספטים, במנהל תקין היה צריך לצאת למכרז". היא ביקשה מהעובדים שלא להגן על הבעלים ואמרה כי "גורלה של ערד ותושביה מונח על הכתפיים שלנו". ח"כ טלב אבו ערער אמר כי אם המכרה היה ליד דימונה ביטון היה המתנגד הראשון. הוא קרא לעצור את הליכי התכנון ואמר: "נצא להפגנות ועל גופתנו יקום שם המכרה".
ח"כ יעל כהן פארן התייחסה לאמירה של סמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה על עצירת הכרייה בהתאם לכיוון הרוח ושאלה איך עושים דבר כזה. לדבריה, אם בתל אביב סובלים מזיהום זה לא אומר שגם תושבי ערד צריכים לסבול.
היו"ר כבל "לאף אחד אין אמון בבדיקות שנעשו עד היום ולכן חייבים תסקיר חדש ואוביקטיבי"
ראש מינהל התכנון, בינת שוורץ, אמרה כי המועצה הארצית לתכנון ובנייה השתכנעה שנכון לשמור עתודה לכריית פוספטים בשדה בריר, אך מכאן עדיין אי אפשר לכרות שום דבר. לדבריה, ההחלטה השנייה הייתה להעמיק את הבדיקה בשדה ולשם כך עושים תוכנית מפורטת שמלווה בתסקיר השפעה על הסביבה. "אם אין לגיטימציה להעמיק את הבדיקה אין לגיטימציה לתכנן את כביש שש לא לצפון ולא לדרום", אמרה. ח"כ טלי פלוסקוב אמרה שמשווקים בעיר שכונה של מגרשי שני דונם לבנייה, בעיר עם אוויר נקי ונוף יפה, אבל אף אחד לא יודע מה יקרה בעתיד. "אם האיום לא יוסר העיר לא תתקדם", אמרה. הדיון התלהט כשאחד מעוברי רותם אמפרט העיר כי הבית של פלוסקוב למכירה, היו"ר כבל הוציא אותו מהדיון וח"כ פלוסקוב הכחישה.
היו"ר כבל סיכם את הדיון ואמר כי רוב חברי הכנסת, קואליציה ואופוזיציה, ימין ושמאל, מתנגדים לכרייה ואין להם שום רווח פוליטי מכך. "לאף אחד אין אמון בבדיקות שנעשו עד היום ולכן חייבים תסקיר חדש ואוביקטיבי", אמר. הוא הוסיף: "אזמן את שר הבריאות ואת השר להגנת הסביבה, יהיה אשר יהיה, ויחד אתם נחליט בתוך 10 ימים מי יהיה הגוף החוקר, גם אם יידרש שיהיה גוף מחו"ל, שיגיש דוח עד משמעי בעניין". עוד הוא תבע לבצע בדיקה בריאותית של העובדים והגמלאים ברותם אמפרט, לאתר כמה שיותר מהם ולבדוק את מצבם הבריאותי. "אני לא אוותר על שני הדברים האלה וללא תשובה ברורה וחד משמעית שאין פגיעה בתושבים לא נאפשר להמשיך בעבודה. בשלב זה ועדת הכלכלה קוראת לעצור את כל ההתקדמות בתהליך ואין סיבה שהתסקיר לא יונח תוך 3 חודשים", סיכם היו"ר כבל.
הר בריר נמצא 3.8 ק"מ מראשוני הבתים בערד, אבל לחברת רותם אמפרט אין בעיה לעוות את האמת ולציין שהר בריר נמצא במרחק רב יותר ולהעלים מהמפות שהגישו שכונה גדולה בכניסה לערד, שכונת גבים, הכל כדי לעוות את המציאות לפי רצונם.
זה גם לא מנע מיו"ר ועד עובדי רותם אמפרט, משה חדד, לצעוק בדיון "ערד מתה" – אז משה הבאר שבעי הלא יקר בכלל, ערד חיה וקיימת, שוקקת חיים ויש בה את האוויר הטוב בארץ ואווירה מעולה. ערד תמות אם יהיה מכרה, תמות מסרטן. לכי"ל יש עתודות כרייה לעוד 30 שנה גם בלי בריר, אפשר לכרות במקומות בהם כורים היום רק יותר לעומק, אפשר לכרות בהר נשפה, אבל אסור לכרות בבריר, אסור להקריב את בריאות תושבי ערד על מזבח הרווחים להנהלת כי"ל ולעידן עופר. "בריר: לא ניתן לזה לכרות" וזה לא יקרה.