צפויות השפעות שליליות של שריפה פחות טובה ועלייה ביציאת הפיח והזיהום
צילום: כרמל אולפינים
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, אישרה תיקון לתקנות הגז שהגיש משרד האנרגיה, שנועד להגדיל את כמות האולפינים (חומרי גלם של כימיקלים תעשייתיים ומוצרי פלסטיק) בגפ"מ (הגז הביתי). כמות האולפינים המותרת בגפ"מ קבועה בתקן 1134 והיא עומדת כיום על 20%, הוועדה אישרה את בקשת משרד האנרגיה להעלות את הכמות ל-30%, וזאת לתקופה מוגבלת לחודש הקרוב בלבד, עד ה-20 ביוני 2016, בשל שיפוץ במפעל כרמל אולפינים.
במהלך הדיון התברר כי השיפוץ במפעל כרמל אולפינים החל כבר ב-1 במאי, והתקנות הוגשו לאישור הוועדה לאחר מכן. היו"ר כבל מתח על כך ביקורה קשה ותבע שמקרים כאלה לא יחזרו על עצמם. הוא הוסיף כי אין בכוונת הוועדה לאשר את הצו באופן רטרואקטיבי להבא. עוד התברר בדיון כי ייצור גפ"מ עם 30% אולפינים יחסוך לבתי הזיקוק כ-100-200 אלף דולר, ולאור זאת ביקש ח"כ יעקב פרי כי הכסף יועבר כתרומה לקהילה. היו"ר כבל וח"כ אורי מקלב אימצו את ההצעה והוועדה דרשה מבתי הזיקוק לקבל דיווח על כך.
כרמל אולפינים היא היחידה שיודעת לחלץ את האולפינים ולהעבירם לתעשיית הפלסטיק
מנהל מינהל הדלק והגז במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, חן בר יוסף, הסביר את הבקשה ואמר כי "התיקון המבוקש בתקן 1134 של הגז הביתי שבו כולנו משתמשים הוא זמני. בתקן מופיע סעיף שקשור לאולפינים – אחד המרכיבים בגפ"מ שהוא תוצר לוואי ויש לו היום רמת מקסימים של 20%".
הוא הסביר כי הגפ"מ יוצא עם אחוזים גבוהים של אולפינים ובתי הזיקוק מעבירים זאת לחברה שלישית – כרמל אולפינים – שהיא היחידה שיודעת לחלץ את המרכיב ולהעבירו לתעשיית הפלסטיק. עם זאת מפעל כרמל אולפינים נמצא בשיפוץ ולא יוכל לקבל את האולפינים, ולכן בתי הזיקוק לא יוכלו לחלץ אותם מהגז הביתי. "לכן מתבקשת החרגת התקן והעלאת אחוז האולפינים בגז הביתי. בתי הזיקוק ביקשו להגיע ל-40% ולאחר דיונים עם המשרד להגנת הסביבה הושג סיכום שמאפשר עלייה ל-30% אולפינים בלבד בתקופת השיפוץ, שתסתיים ב-20 ביוני", אמר.
נציג המשרד להגנת הסביבה, גיא לסט, אמר כי לעלייה בשיעור האולפינים יש השפעות שליליות, הם גורמים לשריפה פחות טובה ועלייה ביציאת הפיח וכן יוצרים זיהום. הוא ביקש למנוע מצב כזה בעתיד, במקרה של שיפוצים נוספים.
היו"ר כבל ביקש לוודא שהשיפוץ אכן יסתיים בזמן וסמנכ"ל בזן חיפה, יריב גרץ, אמר כי "השיפוץ לא יימשך לאחר ה-20 ביוני מהטעמים הכלכליים והעלויות שבהורדת התפוקה". ח"כ אורי מקלב הוסיף כי צריך להודיע על כך לציבור ולמפעלים המשתמשים בגפ"מ וביקש מהמשרד להגנת הסביבה וממשרד האנרגיה לפעול בשקיפות מלאה בעניין. היו"ר כבל ביקש אף לברר אם יש לכך השלכות נוספות. הכימאי הראשי של בתי הזיקוק באשדוד, ד"ר עמירם גרוייבס, טען כי "אף אחד לא אמור להרגיש את זה". לדבריו, לפני כ-7 שנים השיעור המותר של אולפינים בגפ"מ עמד על 40%, וההבדל בין 20% ל-30% הוא אפסי.
מנכ"ל בתי הזיקוק לנפט באשדוד "אני לא חושב שהפעם יש מקום לתרום לקהילה"
ח"כ יעקב פרי ביקש לדעת האם המהלך יחסוך כסף לבתי הזיקוק ואמר כי צריך לתרום את הרווח מהמהלך לקהילה. מנכ"ל בתי הזיקוק לנפט באשדוד, מלאכי אלפר, אמר כי "תוספת האולפינים משפרת את הניצול של כל בלון גז, כך שהציבור מרוויח מהמהלך ולא מפסיד". הוא הוסיף כי השיקולים הכלכליים הם בטלים בשישים, אך ציין כי הפער בעלות יכול להגיע ל-100-200 אלף דולר. "בפעם הקודמת תרמנו לבקשת הוועדה סכום משמעותי, אני לא חושב שהפעם יש מקום לתרום", אמר. ח"כ פרי אמר בתגובה כי "גם אם מדובר בסכומים קטנים יותר עדיין יש מקום לתרום לקהילה".
היו"ר כבל סיכם את הדיון ונזף בממשלה על הגשת הבקשה לתיקון הצו באופן רטרואקטיבי. הוא דרש ממשרדי האנרגיה והגנת הסביבה להציג לוועדה תרחיש פעולה במקרה שבעתיד יתבצע שיפוץ נוסף שיגרור השבתה במפעל כרמל אולפינים. עוד דרש כבל כי משרד האנרגיה יעביר לוועדה נתונים על הסכומים שיחסכו כתוצאה מייצור גפ"מ עם שיעור אולפינים גבוה יותר. הוא הוסיף ודרש כי הכספים שייחסכו יועברו כתרומה לקהילה וביקש מבתי הזיקוק לדווח על כך לוועדה. "ב-200 אלף דולר אפשר לעשות הרבה מאוד, לא מדובר בפרוטה אלא בהרבה פרוטות", אמר. עוד ביקש היו"ר כבל כי כל גוף שמקבל גפ"מ עם 30% אולפינים יקבל על כך הודעה מראש. התקנות אושרו, כאמור, בתמיכת היו"ר כבל וחברי הכנסת פרי ומקלב.