טוענת להעברת מסרים מבולבלים לציבור והיעדר אכיפה אפקטיבית בפועל
צילום: דב גרינבלט – החברה להגנת הטבע
החברה להגנת הטבע פנתה לשר החקלאות, אורי אריאל, בבקשה לפעול באופן מיידי לאכיפת חוקי הדיג, בטענה כי בפועל יש התעלמות מוחלטת של דייגים מההנחיות החדשות של המשרד, האמורות להגביל את פעילותם בחודשים אלה למען אישוש משאב הדגה המידלדל.
על פי החברה להגנת הטבע, למרות ההגבלות, כמעט 100 תלונות הגיעו למוקד סי ווטש של החברה, על דיג חופשי, כולל דיג מכמורת במים רדודים, על אף האיסור, ועל פגיעה אנושה בים התיכון ובאמון הציבור במערכת אכיפת החוק. "משרדכם הגביל השנה, לראשונה, את הדיג בים התיכון, באמצעות שורת הגבלות שהוטמעו ברישיונות הדיג", נכתב לשר החקלאות, על ידי מנכ"ל החברה להגנת הטבע, קושה פקמן. "ברצוני להתריע בפניך על כישלון באכיפת המגבלות עד כה, בדגש על עונת הרבייה, שעדיין תקפות בימים אלה."
"פגיעה אנושה בים התיכון ואבדן אמון הציבור במערכת אכיפת החוק"
לדברי החברה להגנת הטבע הכישלון הוא מערכתי, ומתבטא במסרים המבולבלים שמשרד החקלאות מעביר לציבור ובעיקר בהיעדר אכיפה אפקטיבית בפועל. בחמשת השבועות הראשונים לעונת הרבייה, ענף הדיג פועל בים כמעט כרגיל – דגים טריים נפרקים במעגנות, ספינות מכמורת חורשות את הקרקעית במים הרדודים, רשתות נפרשות במים ודגים, כולל דגים מוגנים, מוצאים את מותם.
פקמן מזהיר מהשלכות היעדר האכיפה על משאב הדגה בים התיכון "לכך שתי תוצאות קשות – הראשונה, היא המשך פגיעה אנושה בים התיכון, לרבות הסביבה הימית ומשאב הדגה עליו נשען ענף הדיג, והשנייה, חמורה לא פחות, היא אבדן אמון הציבור במערכת אכיפת החוק בתחום הדיג. נזכיר, כי המגבלות הוצגו במסגרת דיוני בג"צ ומהווים חובה שלטונית…
"במהלך הימים שחלפו מאז תחילת עונת הרבייה, מרבית הדייגים מבצעים דיג ללא הפרעה, בניגוד לחוק. במוקד סי ווטש של החברה להגנת הטבע, התקבלו כ – 90 תלונות על דיג לא חוקי בעונת הרבייה, מתוכם 22 דיווחים על דיג מכמורת במים רדודים.
"אני פונה אליך, עוד בטרם תמה עונת הרבייה, ומפנה את תשומת ליבך כי ללא שינוי מהותי של סדרי הקדימות באכיפת חוקי הדיג, יחמיר משבר האמון בין הציבור הישראלי לבין מערכת אכיפת החוק, ויחד עמם יקרוס משאב הדגה. אני סמוך ובטוח שביכולתך להפוך מגמה מדאיגה זו ולהביא בשורה לציבור חובבי הים והטבע בישראל".
תגובת משרד החקלאות:
משרד החקלאות רואה חשיבות רבה בקידום הדייג בישראל תוך שמירה מלאה על ההוראות והנהלים שמבטיחים את המשך קיום הסביבה הימית ומשאב הדגה בישראל.
מפקחי יחידת האכיפה והחקירות המרכזית במשרד החקלאות ביצעו מבצעי אכיפה במרחב הים התיכון, שכללו תפיסת רשתות דיג, פתיחת תיקי חקירה לדייגים שפעלו בניגוד לרישיון וביקורות בספינות מכמורת שמחויבות לפעול בעומק הים בתקופה זו.
המשרד אחראי לשמור על הדייגים ועל ענף הדיג בכלל, וימשיך לאכוף מקרים בהם נעשית עבירה על החוק או חריגה מהרישיון הקיים.