בעקבות פסק הדין יוכל הממונה על השכר באוצר לפעול למרות דיוני הרפורמה
צלם: יוסי וייס, חברת החשמל
בית הדין האזורי לעבודה בחיפה בראשות השופטת מיכל נעים דיבנר פרסם את פסק הדין בנושא חריגות השכר בחברת החשמל. פסק הדין ניתן בעקבות בקשת חברת החשמל שטענה כי הממונה על השכר מנוע מלפעול בנושא חריגות שכר בזמן שמתקיימים דיוני הרפורמה; כי החלטותיו בעניין חריגות שכר אינן סבירות וכי יש למנוע את הצעדים הארגוניים בהם נקטה נציגות העובדים בעקבות החלטות הממונה בדבר חריגות שכר בחברה.
קביעת בית הדין האזורי לעבודה בחיפה היא כי הממונה על השכר רשאי לפעול בנושא חריגות שכר גם בתקופת הדיונים על הרפורמה. הממשלה היא זו שמוסמכת להורות לו להימנע מלפעול אם היא סבורה שזה עשוי לסכל את דיוני הרפורמה ואין מניעה משפטית שיפעיל את סמכותו זו על פי דין. כמו כן הממונה רשאי להתערב בהטבות שכר גם אם הן מוענקות לעובדים עשרות שנים, כאשר לגבי כל הטבה יש לבדוק את הבסיס לה, האישורים שקיבלה, ההצדקות להענקתה וכיו"ב.
חריגות משמעותיות ביחס לעובדי מדינה אחרים
בית הדין בחן את 3 חריגות השכר שהממונה עסק בהן ונקבע לגביהן כך: הוצאות אש"ל וכלכלה –מדובר בהטבה משמעותית ביחס לעובדי מדינה, בעשרות ואך למעלה מ-100% ממה שמקובל לעובדי מדינה, ובתנאים נוחים יותר לקבלתה. מכיוון שמדובר בהחזר הוצאות, אין הצדקה לחריגה מהמקובל ביחס לעובדי מדינה, מה גם שהממונה הסכים שחברת החשמל תשלם הטבה זו בהתאם לכללי המגזר הציבורי, המיטיבים לעומת אלו הנהוגים בשירות המדינה. לכן הוחלט שאין עילה להתערבות בהחלטת הממונה.
לגבי תוספת פיקודית – נקבע שלאחר הסכם קיבוצי שנחתם בחברה בשנת 1994, הרחיבה החברה את שיעורי התוספת ואת הגדרת העובדים הזכאים לה, על דעת עצמה וללא קבלת אישור. גם בהחלטה זו הוחלט שאין עילה להתערבות בהחלטת הממונה.
שעות נוספות גלובליות פנסיוניות לחברי הנהלה – מדובר בהטבה חורגת ביחס למקובל בשירות המדינה ואולם מדובר בהטבה הנהוגה מאז שנת 1977, אשר קיבלה אז את אישור רשות החברות הממשלתיות. לפיכך, הממונה רשאי להתערב ולהורות על הפסקת תשלום ההטבה אך זאת רק ביחס לחברי הנהלה שמונו לתפקידם זה מיום ההחלטה ואילך, ולא ביחס לחברי הנהלה קיימים, או לחברי הנהלה בעבר.
מכיוון שמדובר בפגיעה בזכויות ששולמו לעובדי החברה עשרות שנים, נקבע כי יש לנציגות העובדים זכות לצעדים ארגוניים כנגד הפגיעה ואולם על נציגות העובדים לשקול עמדתה ביחס לכך בשנית נוכח פסק הדין.
פסק הדין יכנס לתוקף בתוך 30 ימים ממועד קבלתו ובינתיים יעמוד על כנו הסטטוס קוו שהוסכם במהלך ניהול התיק, כלומר העדר צעדים ארגוניים ואי כניסה לתוקף של החלטות הממונה.
חברת החשמל מסרה כי היא לומדת את פסק הדין.