סא"ל גיל שטיין, האחראי על שילוב האנרגיות המתחדשות במדינה מבחינת צרכי מערכת הביטחון, נאם בכנס האנרגיות המתחדשות של תשתיות על הבעיות של מערכת הביטחון עם טורבינות הרוח במדינה, על העבודה שנעשית בכדי לאשר את האיזורים הבעייתיים ועל ההתקדמות שנעשתה מבחינת החשיבה על יזמות הרוח
נציג משרד הביטחון בכנס סביבה 2020: יש בעיה עם טורבינות הרוח מבחינת מערכת הביטחון
סא"ל גיל שטיין, האחראי על שילוב האנרגיות המתחדשות במדינה מבחינת צרכי מערכת הביטחון, נאם בכנס האנרגיות המתחדשות של תשתיות על הבעיות של מערכת הביטחון עם טורבינות הרוח במדינה, על העבודה שנעשית בכדי לאשר את האיזורים הבעייתיים ועל ההתקדמות שנעשתה מבחינת החשיבה על יזמות הרוח
בתמונה: סא"ל גיל שטיין בכנס סביבה 2020 של אתר תשתיות. צילום: נדב ברנע
סא"ל שטיין: "נתחיל עם תוכנית מתאר ארצית לטורבינות רוח. צרכי צהל הם רבים ומשמעותיים ואני לא אפרט את כולם וצריך להבין שיש עניין של בטיחות טיסה ולכן הכנסנו את זה שתיאום ראשון לתוכנית צריך להיות איתנו. למערכת הביטחון הוגשו מעל ל100 בקשות. הייתה עבודה היה צוות וכוונו פוליגונים ספציפיים והיזמים מגיעים מכל מקום ולא בהכרח הפוליגונים שקיימים היום מבחינת הצוות הנוכחי.
"אין דרך שעוקפת את מערכת הביטחון, ניסו ללכת לערוץ עוקף מערכת ביטחון ולהגיע למצב שעוקפים עובדות, וזה גם בוטל כי שם יש לנו זכות וטו, בגלל האינטרסים של מערכת הביטחון. בהתאם לעמדת מערכת הביטחון נקבעו למעלה מ-30 פוליגונים שנאמר במסגרתם שאם תיכנסו לפוליגונים האלה מבחינתנו אפשר לאשר טורבינות. מראש דיברנו על טורבינות גבוהות שיכולות להגיע ל-200 מטר.
"כל בקשה שמגיעה נבחנת מההתחלה אבל שימו לב שמאז 2014 אישרנו 30 איזורים. מה שכן חשוב לקרוא בין השורות שזה יכול לפגוע בשיקולים של מערכת הביטחון ולפעמים אסור לדבר על השיקולים של מערכת הביטחון ועל חלק מהדברים אני אדבר ברמזים והיום אני יכול להגיד בפה מלא שיש בעיה עם טורבינות הרוח מבחינת מערכת הביטחון.
"היום מבחינת הליך ההיתכנות אנחנו יכולים להגיד שיש פתרון ואנחנו יכולים להגיד מהו וכמה הוא עולה וכמה זמן ייקח ליישם אותו. את הטורבינות לוקחים לאיזורים שיש בהם את משטר הרוחות הכי חזק. ברמת הגולן יש את משטר הרוחות הכי חזק אבל שמו עליו סדין אדום ואמרנו שלא ניתן להקים שם בכלל טורבינות רוח. זה היה אז אבל היום אנחנו כבר במצב שונה. היו 3 חוות שחלקו, 2 מהן היו מאושרות ועמק הבכא כבר אושרה להפקדה והייתה בתיאומים מול מערכת הביטחון והם יצאו מההרשאות של הצוות.
"מערכת הביטחון באה בגישה מאפשרת. אנחנו לא רוצים לעצור את הצרכים של מדינת ישראל ולהיפך – אנחנו רוצים לעזור לה, אבל אנחנו רוצים לראות איך הצרכים האורבניים לא מפריעים למערכת הביטחון. איך הם לא מתנגשים עם האינטרסים של צה"ל. אנחנו לא עוצרים את הליכי התכנון. ממקום שבו אמרנו שאי אפשר בכלל לתכנן, אמרנו שייקח הרבה זמן ויש תכנוני צפרות ולא הוגן שנעצור את זה כבר בשלב הזה.
"אנחנו רואים שיש בעיה ואנחנו מניחים שיש פיתרון ואנחנו נביא אותו והכל יהיה בסדר, אבל אנחנו מחזיקים את ההיתר. מערכת הביטחון בעצם אומרת שתרוצו עם המסמכים אבל התורן לא יקום לפני שיהיה אישור של מערכת הביטחון. אנחנו מאשרים הקמה ואנחנו מאשרים בנ.צ הספציפי שאתם רוצים ובמקום שיש בעיה אנחנו אומרים מראש אנחנו מראש אומרים שלא יקרה, אבל כשהבעיה היא טכנולוגית אנחנו אומרים לכם לרוץ אבל שתהיה לכם בעיה בסוף.
"מספרים: עושה רושם שמערכת הביטחון היא זו שנתפסת ככוחנים ומעכבת. מבחינת בקשות שאושרו עד כה: מתוך 914 מתקנים שהוגשו עד כה אישרנו 337, המשמעות היא שהיה ויהיה פתרון טכנולוגי הכל טוב והטורבינה יכולה לקום, יש עוד 417 שבתהליך בדיקה ויכול להיות שיאושרו ואנחנו לא אומרים אף פעם לא נקודה, אנחנו אומרים שאם תזיז קצת את הטורבינה תוכל. ורק 160 מתקנים לא אושרו מבחינת המיקום".
צפו בנאום של סא"ל גיל שטיין בכנס סביבה 2020