השופט רובינשטיין על סעיף היציבות הרגולטורית: "אין בסמכותה של הממשלה להחליט שלא להחליט ושלא לפעול". התנועה לאיכות השלטון: ״אנו שמחים כי המאבק נשא פרי והצליח לבלום בישורת האחרונה מהלך בלתי הפיך שהיה נזכר לדיראון עולם"
דרמה: בג"ץ פסל את מתווה הגז
השופט רובינשטיין על סעיף היציבות הרגולטורית: "אין בסמכותה של הממשלה להחליט שלא להחליט ושלא לפעול". התנועה לאיכות השלטון: ״אנו שמחים כי המאבק נשא פרי והצליח לבלום בישורת האחרונה מהלך בלתי הפיך שהיה נזכר לדיראון עולם"
בתמונה הראשית: מאגר תמר. צילום: יח"צ
לאחר שנה וחצי של התפתחויות בלתי נגמרות בנושא מתווה הגז, היום (א') בג"ץ ביטל את המתווה כפי שהוא ושלח את הממשלה לכתוב אותו מחדש, בעקבות עתירה שהגישו התנועה לאיכות השלטון, אדם טבע ודין והפורום הישראלי לאנרגיה. על פי הפסיקה הביטול ייכנס לתוקפו בעוד שנה, ועד אז הממשלה תידרש להביא את המתווה להליך חקיקה ראשי. פסק הדין עוסק בעיקר בסוגיית היציבות הרגולטורית, במסגרתה המדינה החליטה לסנדל את עצמה לעשר השנים הבאות ולא להיות מסוגלת לבצע שום שינויים בעתיד:
"שנית, האם פרק י' למתווה, המעניק לחברות הגז סביבה רגולטורית יציבה, במלים אחרות התחייבות הממשלה שלא לשנות מן המתווה, לרבות שינויי חקיקה והתנגדות ליזמות חקיקה, ובעיקרו: הגנה מפני שינוי רגולטורי בתחומי המסים, ההגבלים העסקיים ומכסות הייצוא, והכל למשך עשור שנים . לגבי הסעיף הזה עמדת השופט רובינשטיין היא כי פסקת היציבות בפרק זה במתוה, בו מתחייבת הממשלה לעשור שנים שבו לא זו בלבד שלא תחוקק אלא תיאבק בכל חקיקה כנגד הוראות המתוה, נקבעה בחוסר סמכות, ודינה בטלות. זאת מן הטעם, כי היא נקבעה בניגוד לכלל הבסיסי במשפט המינהלי בדבר איסור על כבילת שיקול הדעת של הרשות. הוסבר, כי כאשר מוקנית לרשות סמכות בחוק, הסמכות מקימה בצידה חובה – חובת הפעלת שיקול הדעת; ובפשטות, אין בסמכותה של הממשלה להחליט שלא להחליט ושלא לפעול".
עקב הדברים הללו לגבי סעיף היציבות החליט בית המשפט לבטל את מתווה הגז. הביטול יחל שנה מעכשיו, שנה שבמסגרתה המדינה תוכל להכניס את המתווה להליך חקיקה ראשית לאחר שינוי שלו.
תגובת העותרות – התנועה לאיכות השלטון, אדם טבע ודין והפורום הישראלי לאנרגיה: ״אנו שמחים כי המאבק הממושך, אותו הובילו הארגונים האזרחיים ואליו נרתם הציבור הרחב, נשא פרי והצליח לבלום בישורת האחרונה מהלך בלתי הפיך שהיה נזכר לדיראון עולם.
"אנו מברכים על פסיקתו ההיסטורית של בית המשפט העליון שקיבל החלטה אמיצה אך הכרחית להגנה על הדמוקרטיה הישראלית. בית המשפט יצא להגנה על מערכת האיזונים והבלמים אשר בלעדיה שלטון החוק נתון בסכנה.
"להחלטת בג"צ היום משמעויות סביבתיות-בריאותיות דרמטיות: פירוק משמעותו עידוד שימוש בגז והפחתת השימוש בדלקים מזהמים המזיקים לבריאות, וכך יתגשם החלום שבו הגז הטבעי יהווה ברכה סביבתית לכל תושבי ישראל.
"בית המשפט התיר את השלשלאות הבלתי חוקיות בהן ניסתה ממשלת ישראל לכבול את הרשות המחוקקת והממשלות העתידיות. אלמלא היה בית המשפט מתערב, אזרחי ישראל היו מוצאים עצמם כבולים במשך שנים קדימה לקרטל מונופוליסטי אימתני תוך סיכון הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל״.
חברת הכנסת יעל כהן פארן: "יש שופטים בישראל, אני מברכת את בג"צ על ביטול סעיף היציבות במתווה הגז, זה יום שמח לאזרחי מדינת ישראל, אנחנו נפעל לכך שגם בכנסת סעיף היציבות לא יעבור"
חברת הכנסת המשיכה ואמרה "מאבק ממושך שהובלנו כנגד המתווה נושא פירות, האינטרס הציבורי גדול יותר מהאינטרס הצר של חברות הגז. אמשיך לפעול מהכנסת לדאוג לטובתם של אזרחי מדינת ישראל ושמירה על האינטרסים שלהם בגז הישראלי".
ח"כ תמר זנדברג: "זהו ניצחון קודם כל של הציבור שנאבק נגד כל הסיכויים וניצח וכן אמירה עקרונית על ריבונות הכנסת והחקיקה הראשית – אי אפשר להעביר הסדרים כה דרמטיים במחטפים ממשלתיים בשירות הטייקונים".
ארגון מגמה ירוקה: "מאבק אזרחי של למעלה משנה שהתחיל בקבוצת סטודנטים, פעילי הארגון "מגמה ירוקה" שהבינו שעתידם נגזל לנגד עיניהם, הוציא לרחובות אלפי אנשים והגיע עד לבית המשפט העליון שעשה איתנו היום צדק והכריז: זה שוד!. עתיד משק האנרגיה של מדינת ישראל פתוח עכשיו וכולנו תקווה שהמשך המאבק האזרחי יביא לביטול מוחלט של המתווה, לשקיפות ולשיתוף ציבור"