לאור הריכוז הגבוה של אצות כחוליות שנמצאו בדגימות שנלקחו בחוף פלמחים, המשרד להגנת הסביבה ממליץ לא לשחות בים באזור זה, אלא רק בחופי רחצה מוכרזים ובהתאם להוראות המציל
המים הצהובים בחופי פלמחים – פריחת אצות
לאור הריכוז הגבוה של אצות כחוליות שנמצאו בדגימות שנלקחו בחוף פלמחים, המשרד להגנת הסביבה ממליץ לא לשחות בים באזור זה, אלא רק בחופי רחצה מוכרזים ובהתאם להוראות המציל
בתמונה: המים בחוף פלמחים. צילום: משה קוסטי
כמו כן, רצוי להימנע ממגע עם פריחת האצות או בליעת מי ים המכילים אותן. ההמלצה תקפה בכל מקרה: בין אם מדובר בפריחה כתוצאה מהזרמת קולחין ובין אם מדובר בפריחת אביב טבעית. דיווחים על זיהום ים בצבע צהוב בחופי ניצנים ופלמחים הגיעו אל המשרד להגנת הסביבה במהלך השבוע הקודם, בימים 13 עד 19 במרץ 2016.
לאור עדויות של גולשים בתקשורת על צריבות וריח חריף, עלה חשש כי מדובר בפריחה של אצות רעילות. כמו כן, עלה החשד שפריחה זו נובעת מהזרמת קולחין ממכוני טיהור שפכים לנחל שורק, קולחין המכילים חומרי הזנה (נוטריינטים) המעודדים פריחת אצות.
דגימה של מי-ים שנלקחה ע"י מפקח הגנת הסביבה הימית, הועברה אל המכון לחקר ימים ואגמים בחיפה, לידי ד"ר אייל רהב, מומחה למיקרואצות. לדברי ד"ר רהב, אכן מדובר בפריחה של אצות כחוליות (ציאנובקטריות) וכן של אצות צורנית שנקראות Asterionellopsis glacialis, שצבען הצהוב-חום הוא הגורם, ככל הנראה, לצבע הצהוב של המים. חשוב לציין כי האצה הצורנית אינה רעילה.
עוד הוסיף ד"ר רהב, כי אין ביכולתו לבחון האם האצות הכחולית אכן רעילות. ידוע כי מינים מסוימים של אצות כחוליות מייצרים רעלנים (cyanotoxins), כך שלא ניתן לשלול את האפשרות שפריחת האצות בפלמחים היתה אכן רעילה. פריחת אצות צורניות וכחוליות אינה נדירה בחודשי האביב, ועל מנת לבחון אם יש קשר בין פריחת האצות להזרמת הקולחין לנחל שורק ולים, נשלחו דגימות של מים לבדיקת ריכוז נוטריינטים, והתוצאות יתקבלו בהמשך.