ועדת הכספים אישרה הבוקר את התקנות החדשות לפטור ממע"מ על מערכות סולאריות ביתיות. גרינפיס ישראל: התקנות יחולו רק על שכירים או על עוסקים פטורים, ותזכיר החוק לפטור ממס הכנסה טרם הוגש לכנסת חרף התחייבות רשות המסים
ועדת הכספים אישרה את התקנות לפטור מחובת רישום במע"מ למערכת סולארית ביתית
ועדת הכספים אישרה הבוקר את התקנות החדשות לפטור ממע"מ על מערכות סולאריות ביתיות. גרינפיס ישראל: התקנות יחולו רק על שכירים או על עוסקים פטורים, ותזכיר החוק לפטור ממס הכנסה טרם הוגש לכנסת חרף התחייבות רשות המסים
בתמונה: ועדת הכספים הראשונה לכנסת ה-20. מימין: יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין, ראש הממשלה ביבי נתניהו. צילום: ועדת הכספים
מתוך כוננה לעודד את השימוש באנרגיות חלופיות, בין השאר ע"י מתן תמריצים לאזרחים להתקין מערכות סולאריות להפקת חשמל על גגות בתיהם, אישרה ועדת הכספים תקנות הפוטרות יצרני חשמל ביתיים מדיווח לרשות המיסים על מחזור עסקאותיהם ממכירת חשמל לרשת הארצית, עד לסך של 21,300 שקלים בקירוב (18,000 שקלים במחירי שנת 2008, עת הנושא אושר לראשונה). חברי ועדת הכספים הביעו חוסר שביעות רצון מ"האיטיות שבה הממשלה מטפלת בכל מה שנוגע להסדרת הרגולציה, התמריצים והפטורים ליצרני חשמל ביתיים" למרות התרומה שיש בכך למשק החשמל, להגברת השימוש באנרגיות חלופיות ולהפחתת הזיהום. עיקר ביקורתם נסבה על אי הארכת תוקפן המקנות פחת מואץ בשיעור 25% למי שהתקינו את אותן מערכות, אי קידום הפטור ממס הכנסה וכלל העניינים המהווים תמריצים להתקנת מערכות אלו.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) דרש מנציגי האוצר ורשות המיסים לחזור לוועדה בתחילת כנס הקיץ של הכנסת, עם הצעת חוק מוכנה להסדרת כל העניינים הקשורים להתקנת המערכות הסולאריות, כמו-גם הפטור ממס הכנסה על הכנסות ממכירת החשמל לרשת הארצית עד אותו הרף הקבוע בתקנות הפוטר ממע"מ.
רפרנט אנרגיה באגף תקציבים באוצר, שניר ניב הסביר את התקנות שנדונו היום: "התקנות פוטרות מדיווח למע"מ יצרני חשמל פרטיים עד הכנסות של 18,000 שקלים במחירי 2008 ואנחנו סבורים שזה מכסה את רוב יצרני החשמל הפרטיים. זה נועד על-מנת לחסוך מהם ביורוקרטיה. הגענו למסקנה שיש הרבה דברים מבורכים בקיומם של יצרנים ביתיים; חיסכון בחשמל, התפוקה שלהם מתואמת עם זמני שיא בצריכת החשמל, זה חוסך זיהום אוויר ותחלואה וחוסך את הצורך בהקמת תחנות כוח נוספות ומזהמות, מה שכרוך בהקצאת משאבים רבים ולעיתים, בייקור המחירים לצרכן".
ניב השיב לשאלת יו"ר הוועדה גפני, בעניין אי הארכת תוקפן של תקנות הנוגעות לפחת מואץ בשיעור 25% בגין המערכות התרמו-סולאריות: "לא הארכנו את הפחת המואץ לאחר שכבר היתה הארכה עד סוף 2015 שנועדה לאפשר לאותו מקבץ ראשון של אנשים שהשקיעו בהתקנת המערכות הללו להיכנס השקעה. להארכת הפחת המואץ יש השלכות פיסקאליות מהותיות – דחיית הכנסות של עשרות מיליוני ש"ח בשנה. הממשלה נתנה את הפחת המואץ לאותם יזמים עד 2012 ומאז כל פעם הארכנו את זה מחדש. עתה, הוחלט שלא להאריך. הפגיעה בהכנסות המדינה גדולה בעוד התמריץ להגברת ייצור החשמל אינו מצדיק זאת".
גפני מחה על דבריו של ניב ואמר: "אם אתם אומרים שזה פיסקאלי ואין למדינה יכולת לספוג את זה, אזי מדוע הורדתם את המע"מ, שזה פגיעה פיסקאלית גדולה לאין שיעור?!". גם ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) הגיב על-כך ואמר: "ידעתם להוציא את הכסף על בזבוזים, על מטרות לא נכונות ודווקא לזה אתם באים ואומרים שאין כסף".
גפני דרש להשוות את הפטור מחובת הדיווח למע"מ בין יצרנים ביתיים שהם שכירים לבין אלו שהם עצמאיים. "מה קורה אם יש לי מכולת ומשלם מיסים על ההכנסות שלי ממנה ומדווח כראוי, אם אני שם את הלוחות הסולאריים ועומד בתקנים שפוטרים מחובת דיווח?".
נציג מחלקת חקיקה ברשות המיסים, ברוך משולם השיב: "לגבי עצמאים, ככל שהחשמל שאתה מייצר הוא לצריכה עצמית אין חובת דיווח, אך העודפים שאתה המוכר לרשת החשמל זה מצטרף לכלל העסקאות שלך". גפני וחברי כנסת נוספים הביעו תרעומת על-כך. ח"כ יעל כהן-פארן (המחנה הציוני): "אבל אין פה מכירה. יש פה רק התקזזות. במקום לעודד אתם חוסמים את היוזמה בתחום כה חשוב לעידוד השימוש באנרגיות חלופיות".
גפני: "לדעתי שר האוצר אינו מודע לעניין הזה. אם היה יודע שזו הכוונה שמי שיש לו את אותו מתקן קטן ויכול להיות שבמקרים מסוימים יספק לרשת החשמל ויאבד את הפטור אזי לא היה חותם על התקנות האלה. לא יתכן שמחייבים מי שיש לו מתקן סולארי קטן להפקת חשמל ומחייבים אותו בגלל שיש לו מכולת. ככה לא מעודדים ייצור חשמל עצמי".
ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל הקמפיינים בגרינפיס ישראל, פנה לנציגי רשות המסים: "חייבים לדבר על הפיל הלבן שבחדר. רשות המסים מעלימה היום הכנסות מהשמש ומטילה מכשולים בירוקרטיים על אנרגיה סולארית. הרשות התחייבה להעניק פטור ממס הכנסה לאזרחים עד סוף שנת 2014, ושיעור ההתקנות כיום נושק לאפס ופחות משני אחוזים מהחשמל מיוצרים מהשמש.
"לאור המתרחש בעולם, בשלוש השנים האחרונות יכלו להתקין מתקנים סולאריים ב- 100 אלף בתים בארץ. דקה אחת שוות ערך ערך ל- 376 ש"ח שניתן היה לחסוך בהוצאות חשבון החשמל ו- 1,210 ש"ח למשק משקלול הפחתת זיהום האוויר, חיסכון בדלקים וביטחון אנרגטי. דקה אחת שוות ערך לפליטת 6.65 קילו של תחמוצות חנקן מזהמות ושחרור של 2.16 טון של פחמן דו-חמצני הגורם לשינויי האקלים. אנו קוראים לרשות המסים מכאן, די להעלמת ההכנסות מהשמש".
באשר לתקנות לפטור ממע"מ, הוסיף ד"ר אייקנבאום: "מדובר בהתקדמות, אך לא ברור מדוע רשות המסים עושה תרגיל חשבונאי ואיפה ואיפה בין שכירים לבין בעלי עסקים. במקום לבזבז אנרגיה מיותרת על כל חסם וחסם על שר האוצר לקדם מתווה סולארי כולל. אנרגיה סולארית תניב רווח לכולנו מחיסכון בחשבון החשמל, צמצום זיהום האוויר וחיסכון עצום למשק".
גפני סיכם את הדיון בהודיעו, כי "אם עד השבוע הראשון של כנס הקיץ, רשות המיסים לא תבוא לוועדה עם הצעת חוק לפטור ממס הכנסה וכן להסדרת כל העניינים הנוגעים להתקנות המערכות הסולאריות, ועדת הכספים תקדם הצעת חוק משלה בנושא. אנחנו בעידן שבו בכל העולם מקדמים שימוש באנרגיות חלופיות והאופן שבו רשות המיסים מטפל בנושא מנוגד לכוונת הממשלה. אני קורא לרשות המיסים ולאוצר לשנות את הגישה בעניין ובכל מקרה, במידה שעם פתיחת כנס הקיץ לא תובא לכאן הצעת חוק, ועדת הכספים תפעל לקדם זאת בעצמה בחתימת חברי הוועדה".