כצפוי, לאחר סיום השימוע הציבורי על סעיף 52 בוועדת הכלכלה ולאחר שהוועדה בחרה להמליץ שלא לאשר את הסעיף, חתם ביבי על אישור הסעיף והעביר את מתווה הגז. כעת הכדור עובר לבג"ץ, שידון בחודשים הקרובים בסוגייה
ביבי חתם על מתווה הגז
כצפוי, לאחר סיום השימוע הציבורי על סעיף 52 בוועדת הכלכלה ולאחר שהוועדה בחרה להמליץ שלא לאשר את הסעיף, חתם ביבי על אישור הסעיף והעביר את מתווה הגז. כעת הכדור עובר לבג"ץ, שידון בחודשים הקרובים בסוגייה
בנימין נתניהו, ראש הממשלה. צילום: שאטרסטוק
מתווה הגז נחתם היום על ידי ראש הממשלה ושר הכלכלה בנימין נתניהו, שחתם על אישור סעיף 52 לחוק הממונה על ההיגבלים לראשונה בתולדות המדינה בתוקף סמכותו כשר הכלכלה. כזכור, במסגרת המתווה נובל אנרג'י ודלק ימכרו את המאגרים הקטנים תנין וכריש תוך 18 חודשים, דלק תמכור את אחזוקתיה במאגר תמר תוך 6 שנים. נובל אנרג'י תדלל את אחזקותיה בתמר מ-36% ל-25%.
העיכוב באישור המתווה התרחש עקב סעיף 52 לחוק ההיגבלים העסקיים. מדובר בסעיף שמאשר לעקוף את סמכויותיו של הממונה על ההיגבלים העסקיים במידה ויש צורך לכך בשביל ביטחון המדינה או יחסי החוץ שלה. במקרה הנוכחי מבקשים בממשלה להפעיל את הסעיף בפעם הראשונה אי פעם, כדי לעקוף את החלטתו של הממונה על ההיגבלים העסקיים הקודם, דיוויד גילה, שטען כי המתווה הנוכחי לא יאפשר תחרות במשק הגז. בממשלה טוענים כי מתווה הגז מהווה נדבך חשוב ביחסים הגיאופוליטיים באיזור ולכן יש לעקוף את סמכותו של גילה מאחר ובמקרה הזה – תחרות בענף היא לא כל מה שחשוב.
בחתימה אמר נתניהו: "הגז הזה ניתן לנו כמתנה מהקדוש ברוך הוא. הוא נתן לנו מאגרי גז ענקיים שהופכים אותנו לכוח בינלאומי חשוב עם יכולות גדולות מאוד – והן נמצאות מתחת לאדמה. כדי להוציא אותן היינו צריכים להתגבר על מכשולים רבים. כעת נוכל להגיע ל-50 אלף דולר הכנסה לנפש, לצמצם את הפערים החברתיים ולתת לכל אזרחי ישראל חינוך, רווחה, בריאות וחיים טובים במדינה המתקדמת שלנו".
"לצערי זה הפך לדיון פוליטי ופופוליסטי. שקלתי את הדברים והחלטתי לאשר היום את מתווה הגז. המתווה חיוני לביטחון שלנו, כי אנחנו לא ורצים להישאר עם תחנת כוח אחת או אסדה אחת. אין שום סיכוי לפתח את שדות הגז הגדולים בלי מתווה הגז. הדבר הזה חשוב לכלכלה שלנו, כי זה נותן לנו את היכולת לפתח הכנסות גדולות מאוד למדינת ישראל".
כעת צפויה מפלגת המחנה הציוני וגורמים נוספים להגיש עתירות לבג"ץ נגד אישור המתווה ובעיקר נגד פסקת היציבות שמבטיחה לחברות הגז שקט חקיקתי למשך עשור.