פתרון מים חדשני שפותח בטכניון מטפל בבעיה קשה של זיהום מתרכובות חנקן (ניטראטים) שמקורם בדרך כלל מדישון חקלאי במי תהום. הבעיה קיימת בכל רחבי העולם וגם בישראל, אך בקליפורניה היא קריטית מאחר והבצורת הקשה שם הגיעה כבר לשנה הרביעית
הפתרון הישראלי שיציל את קליפורניה מהבצורת?
פתרון מים חדשני שפותח בטכניון מטפל בבעיה קשה של זיהום מתרכובות חנקן (ניטראטים) שמקורם בדרך כלל מדישון חקלאי במי תהום. הבעיה קיימת בכל רחבי העולם וגם בישראל, אך בקליפורניה היא קריטית מאחר והבצורת הקשה שם הגיעה כבר לשנה הרביעית
ביום שני (14.12.2015) יערך כנס כנרת השני לפרויקטים וטכנולוגיות בתחום הנדסת מים בהובלת המחלקה להנדסת תעשיות מים במכללה האקדמית כנרת, בו יתארחו בכירים מתעשיית הנדסת המים בישראל. בין הפתרונות החדשניים ופורצי הדרך שיוצגו בכנס, ישנו פתרון חדשני שפותח בטכניון על ידי פרופ' מיכל גרין וד"ר שלדון טר מהמחלקה להנדסה סביבתית. הטכניון נתן רישיון בלעדי לחברת RWL Water (לשעבר נירוסופט) למסחור ושיווק הטכנולוגיה החדשה תחת השם NitroBBR™ (Nitrate Biological Brine Reuse).
הטכנולוגיה המוצעת עשויה לסייע בשינוי המצב העגום שאליו קליפורניה נקלעה בתחום מי השתייה. קליפורניה שנמצאת בשנתה הרביעית של הבצורת הקשה ביותר בהיסטוריה שלה, בעוד בארות מים רבות סובלות מזיהום שמקורו בדישון חקלאי והשקיה במי קולחין. טכנולוגיות הקיימות כיום לטיפול במי התהום המזוהמים בניטראט יוצרות שפכים מלוחים ומזוהמים בכמות גדולה. סילוק שפכים אלה כרוך בעלויות גבוהות והשפעה שלילית על הסביבה. הפתרון הישראלי החדשני יכול לחלץ את קליפורניה מהצרה בה היא נמצאת על ידי טכנולוגיה חדשה הממחזרת את מי השפכים הנוצרים מטיפול בניטראט במי בארות, ומצמצמת אותם בעד 90%.
במי תהום בכל רחבי העולם וגם בישראל קיימת בעיה קשה של זיהום מתרכובות חנקן (ניטראטים) שמקורם בדרך כלל מדישון חקלאי. בארץ למשל, הבארות המזוהמות נמצאות בעיקר באזור מישור החוף מאזור חדרה ועד אשקלון, זאת בעקבות פעילות חקלאית אינטנסיבית שהתקיימה בכ-100 השנים האחרונות. עודפי הדשן מכילים מלחים מזהמים שהופצו עם הגשמים ועם ההשקיה ואלו חלחלו למי תהום שזיהמו את בארות המים.
הטכנולוגיה הנפוצה הקיימת כיום בעולם נקראת מחליפי יונים, אלו פילטרים שסופחים את המזהמים ומסננים את המים עד שאלו מותרים לשתייה. לפתרון זה בעיה מרכזית אחת, ריענון מחליפי היונים מהמזהמים שנספחו יוצר מי שפכים מלוחים ומזוהמים. זוהי בעיה רצינית משום שמבחינה רגולטורית וסביבתית, אי אפשר להזרים אותם למערכת הביוב או לפנות אותם לכל מקום אחר.
במדינת ישראל השימוש בטכנולוגיה של מחליפי היונים לטיוב בארות המזוהמות בניטראט לא מתאפשר בשל הבעיה של טיפול במי השפכים. לעומתם, בארה"ב בכלל ובקליפורניה בפרט, כן עושים שימוש רב בטכנולוגיית מחליפי היונים והם מתמודדים עם בעיית מי השפכים. לדעת רביד לוי, סמנכ"ל טכנולוגיות ומו"פ בחברת RWL Water: "זיהום של מי בארות מניטראטים היא בעיה גלובאלית שדורשת פתרון יעיל וידידותי לסביבה. לדוגמה, ההערכה היא שבקליפורניה, שסובלת מבצורת קשה כבר כמה שנים, כ-5-10% ממי התהום אינם ראויים לשתייה בשל ריכוז מזהמים החורג מהתקן. בעיה דומה מתקיימת במדינות נוספות בארה"ב וכן באירופה ובמישור החוף בישראל. הטכנולוגיה החדשה תאפשר טיפול יעיל במים ללא ייצור של שפכים מזיקים, ובכך תאפשר ניצול יעיל של מקורות מי התהום".
הפתרון החדשני שפותח בטכניון על ידי פרופ' מיכל גרין וד"ר שלדון טר מהמחלקה להנדסה סביבתית בטכניון, מפחית את כמות השפכים לסילוק עד 90% פחות לעומת הטכנולוגיה הקודמת, מה שעשוי לאפשר שימוש בבארות מים שלא היו בשימוש לפני כן. חברת RWL Water קיבלה רישיון בלעדי מהטכניון למסחור ושיווק הטכנולוגיה שבאה לשפר את הביצועים ומוסיפה תהליך של מחזור שפכי הריענון לתהליך המוכר של מחליפי היונים. הטכניקה החדשה מאפשרת למחזר ולנקות את המים בבארות ולעשות שימוש חוזר בשפכים המלוחים במקום להיפטר מהם.
בעיות השפכים מייצרות בעיה סביבתית ורגולטורית אך פעמים רבות הבעיה המרכזית היא שאין כדאיות כלכלית לניקוי הבארות ממזהמים ולהתמודדות עם מי השפכים. כך בארות המים נשארות סגורות ומזוהמות ולא בשימוש. הפתרון הזה מחזיר את פעילות הבארות ללא חשש ממי השפכים שמתקבלים כתוצר לוואי בפתרון זה. בפתרון החדש כמות מי השפכים שמתקבלת עומדת על פחות מחצי אחוז לעומת 2-20 אחוזים בטכנולוגיות אחרות.
מדובר בשינוי מרחיק לכת שיאפשר החייאת עשרות בארות מים מזוהמים בישראל וכמו כן טיפול במי בארות בארה"ב ובאירופה. הטכנולוגיה הזו היא היחידה שממחזרת את מי השפכים מתהליך של מחליפי יונים, זאת כחלופה לפרקטיקה הקיימת שכוללת הוצאה של מי השפכים לביוב או למקור מים אחר.
ד"ר רם שפינר, ראש המחלקה להנדסה –המכללה האקדמית כנרת: "זו השנה השנייה בה ביה"ס להנדסה במכללה האקדמית כנרת מקיים כנס עם בכירי התעשייה על מנת לדון בטכנולוגיות המתקדמות ביותר בנושא הנדסת מים ובסכנות הקיימות בעולם ובישראל בפרט. תחום הנדסת המים הוא תחום מורכב אשר דורש מחד שינויים תכופים ומאידך רמת הסיכון בו גבוהה במיוחד ורמת התחכום והטכנולוגיה בו מתקדם בקצב מהיר. אנו גאים לתת במה לחדשנות ותעוזה בתחום. החיבור בין המומחים המובילים בארץ – מהאקדמיה ומהתעשייה – משקף את חזוננו לתרום למשק הישראלי דור חדש ומוצלח של אנשי מקצוע ולתרום להעצמת הענף".