בזמן שמתקיימת ועידת האקלים בפריז בה הכריז נתניהו כי ישראל משחקת תפקיד מרכזי במאבק בשינויי האקלים, דו"ח חדש מגלה שבפועל החלטות הממשלה שנקבעו בנושא לא יושמו
דו"ח חדש טוען: אנרגיות מתחדשות והפחתת גזי חממה? לא בישראל
בזמן שמתקיימת ועידת האקלים בפריז בה הכריז נתניהו כי ישראל משחקת תפקיד מרכזי במאבק בשינויי האקלים, דו"ח חדש מגלה שבפועל החלטות הממשלה שנקבעו בנושא לא יושמו
דו"ח חדש שהוציא המרכז להעצמת האזרח וארגון חיים וסביבה, בדק את כל תחומי ההתחייבות של הממשלה לגבי הפחתת פליטות של גזי חממה ומעבר לשימוש באנרגיה מתחדשות ומצא כי רבות מהן לא יושמו ולא קודמו.
בין הממצאים המרכזיים שנמצאו בדו"ח:
בתחום ההתייעלות האנרגטית – התוכנית לתקינה ואכיפת התייעלות אנרגטית הוקפאה, תקנות המשנה לצריכת חשמל לא עוכנו אחת לשנתיים כנדרש ולא גובשו המלצות לגיבוש "מניה חכמה" בשוק החשמל.
בתחום המעקב והבקרה על אנרגיות מתחדשות – לא הוקמה וועדת יישום לדו"ח הוועדה לבחינת התועלת הכלכלית של אנרגיות מתחדשות ולא מתקיים מעקב אחר יישום מסקנות הדו"ח כפי שנקבע.
בתחום קידום הטכנולוגיות החדשות – לא נקבעו העלויות והתועלות המשקיות משימוש באנרגיות מתחדשות כפועל יוצא מדו"ח הוועדה שעבדה בנושא.
בתחום האנרגיה ממקורות מתחדשים – לא עמדה הממשלה ביעד הביניים שקבעה כל ש-5% מייצור החשמל יהיה ממקורות מתחדשים. נכון ל-2014 מדובר ב-2% בלבד. כמו כן, מתקשה המדינה לעמוד בהחלטתה לעדוד הקמת מתקנים להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים בשל חסמים שונים. והעמידה במכסות שקבעה לעצמה המדינה מיושמת באופן חלקי מאוד, או שאינה מיושמת בכלל. לא קיים מימון של מתקני חלוץ להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים ולא כל התמ"אות שקשורות בהפקת אנרגיה שכזו עודכנו ע"י משרד הפנים.
בתחום הפחתת הפליטות – לא גובשו המלצות העושות שימוש במערכת המס הישיר והעקיף לשם הפחתת פליטות גזי חממה ע"י משרד האוצר.
בתחום הבנייה הירוקה – בוצע פיילוט במבנים לבנייה ירוקה רק ב-17 מתוך 28 מבנים שהיו אמורים להתקיים, ביצוע סקר מבנים קיימים טרם יצא אל הפועל, ועדכון תקן הבנייה הירוקה מתעכב באופן ניכר.
הדו"ח הנ"ל שנכתב העוקב אחר שלוש החלטות ממשלה מהשנים 2010-2014 להפחתת פליטות גזי חממה, נכתב במסגרת פרויקט "המוניטור" של המרכז להעצמת האזרח שמבצע מעקב ובקרה לתהליכי יישום של החלטות הממשלה. ההחלטות שנבדקו בדו"ח הן:
1. החלטה 2508 מיום 28.10.2010 לגיבוש תכנית לאומית להפחתת פליטות גזי חממה בישראל.
2. החלטה 3484 מיום 17.7.2011 – מדיניות הממשלה בתחום הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים.
3. החלטה 2117 מיום 22.10.2014 ליישום יעדי הממשלה לייצור חשמל ממקורות מתחדשים – דיון בעררים על החלטת ועדת השרים לעניין קידום, פיתוח ויישום אנרגיות מתחדשות.
תומר לוטן מנכ"ל המרכז להעצמת האזרח: "בעוד ששרי הממשלה מתקוטטים על מי יעדכן ויחדש את התכנית הלאומית להפחתת גזי חממה, על הממשלה להסתכל אחורה על כישלונה במימוש ההתחייבות בנושא. אחרי שלוש ממשלות, שש החלטות ממשלה ולמעלה מחמש שנים של עיסוק ממשלתי בנושא – הגיע הזמן לקחת ברצינות את נושא יישום המדיניות, ולא לבזבז זמן יקר בגיבוש חוזר של תכניות.
נושא פליטות הגזים איננו נושא סביבתי-נישתי, אלא דוגמא מוחשית למדיניות רחבת היקף, חוצת משרדים וגופים המחייבת את זרועות הממשל לעבוד במשותף בכדי לעמוד בהתחייבויות הבינלאומיות וביעדים שקבעה הממשלה לעצמה".
נאור ירושלמי, מנכ"ל ארגון "חיים וסביבה": "הדו"ח החדש מצביע בבירור על חוסר רצונה של הממשלה לקדם מדיניות אקלים רצינית לישראל. "הכישלון ביישום החלטות ממשלה פוגע קודם כל במשק הישראלי, כי אנחנו מפסידים הזדמנויות כלכליות והתעשייה לא מתקדמת. יש לקוות שגורלה של החלטת הממשלה להפחתת פליטות גזי חממה, שהתקבלה לאחרונה לקראת ועידת האקלים בפריז יהיה שונה, והנושא החשוב הזה יטופל בצורה ראויה – לטובת המשק הישראלי והסביבה של כולנו".