ביום א' תוצג בוועדת שרים לענייני חקיקה הצעת החוק של ח"כ איתן ברושי בנושא ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, לאחר שלפני שלושה שבועות לא הצליחו להגיע בוועדה להסכם לגבי הצעת החוק ומועד ההצבעה עליה נדחה. להצעה שותפים ח"כים רבים מכלל סיעות הבית ומטרתה להתאים ולהסדיר בחקיקה את יעדי היצור באנרגיה מתחדשת
מסתמן: בפעם הראשונה תעבור הצעת חוק לאנרגיות מתחדשות
ביום א' תוצג בוועדת שרים לענייני חקיקה הצעת החוק של ח"כ איתן ברושי בנושא ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, ולאחר שלפני שלושה שבועות לא הצליחו להגיע בוועדה להסכם לגבי הצעת החוק ומועד ההצבעה עליה נדחה – הפעם היא צפויה לעבור
יום ראשון צפוי להיות יום היסטורי לתומכים באנרגיה מתחדשת בארץ: הצעת חוק לאנרגיה ירוקה, שהלוביסטים הירוקים מנסים להעביר בכנסת עוד מתחילת העשור, צפויה לעבור את ועדת השרים לענייני חקיקה. ההצעה אמנם נדחתה למועד לא ידוע לפני שלושה שבועות כשהייתה אמורה לעלות להצבעה, אך הפעם להצעה שותפים ח"כים רבים מכלל סיעות הבית, שתומכים במטרתה להתאים ולהסדיר בחקיקה את יעדי היצור באנרגיה מתחדשת.
עד כה נכשלו הממשלות במימוש המדיניות הלאומית ורק כ2% מן החשמל בישראל מיוצרים כיום ממקורות אנרגיה מתחדשת, מה שהופך את הצעת החוק לבעלת חשיבות מכרעת לגבי האופן שבו הממשלות יתייחסו לתחום האנרגיה מתחדשת לאחר אישור החוק.
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, הביע תמיכה בחוק בכנס סביבת העתיד: "ברושי רוצה לעגן בחוק את החלטת הממשלה ואני בעד, רק מי שלא רוצה לבצע את ההחלטות שהוא העביר בממשלה מפחד מחקיקה".
ח"כ איתן ברושי התייחס להצעת החוק לקראת ועידת האקלים בפריז : "תחום האנרגיה המתחדשת הוא קריטי לצמיחת הפריפריה בישראל ולייצור מקומות עבודה חדשים לעשרות אלפי אנשים. לתחום תרומה מכרעת לביטחון האנרגטי למשק החשמל בישראל והוא תורם לגיוון מקורות הייצור וביזור אתרי היצור."
איתן פרנס יו"ר איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל: "מסתמן שנמצאה פריצת דרך בעמדת משרד האנרגיה ונמצאה הדרך שתוביל לאישור הצעת החוק בוועדת השרים ביום ראשון בבוקר. בבסיס ההסכמה הגשת תוכנית שנתית לביצוע ועמידת ביעדי הממשלה והקמת ועדת מנכ"לים להסר החסמים. אם אכן החוק יעבור מדובר בהישג היסטורי לאנרגיות המתחדשות בישראל, שכן זה ייכנס לספר החוקים, דבר שמשנה את התייחסות הממשלה לתחום ולביצוע החלטותיה".
דני דנן, מנכ"ל אנרפוינט, צינן את ההתלהבות: "הצעות מחליטים הן יפות על הנייר, למדנו שהטמעה שלהן היא המורכבת, נכון לעכשיו מינת ישראל נכשלה בהצעות שהיא עצמה קיבלה. למרות שעל פניו נראה שהצעת החוק טובה, אני סקפטי לגבי יכולתה של מדינת ישראל להטמיע אותה. ההמלצה שלי היא להקים פרקי זמן קבועים לבדיקת יישום ההחלטה, כי קל לקבל החלטות אבל נכשלים ביישום שלהן. הכיוון הוא חיובי אבל בעבר מדינתת ישראל לא הגיעה ליעדים שלה. צריך לקבוע מנגנונים עם שיניים. לדעתי זה יותר יחסי ציבור לקראת ועדת פריז מאשר החלטה עם שיניים. לצערי מדינת ישראל לא תורמת להפחתת פליטות הפחמן".
חבל שלא מפרסמים את הצעת החוק, ולפחות את כוונת / מטרות החוק, והגדרות של אנרגיה מתחדשת. האם פל''א – "פסולת לאנרגיה" בשרפה ישירה בכבשני תחנות הכוח עונה להגדרה של "אנרגיה מתחדשת?"
ואולי בכלל צריך לקרוא לחוק "אנרגיה חלופית"?
יאיר שפי [email protected]