קבוצת דלק מדווחת הבוקר על חתימה על מזכר כוונות עם קבוצת דולפינוס המצרית לאספקה של 4 BCM בשנה למשך תקופה של 10-15 שנים – היקף החוזה יכול להגיע עד לעשרה מיליארד דולר. יוסי לנגוצקי: ייצוא הגז יהיה בכייה לדורות, לא יהיה גז לילדינו. גדעון תדמור: הסכמי הייצוא לירדן ומצרים – התגלמות של השלום הכלכלי
עסקת ענק למאגר לוויתן: ייצוא גז לדולפינוס במצרים
קבוצת דלק מדווחת הבוקר על חתימה על מזכר כוונות עם קבוצת דולפינוס המצרית לאספקה של 4 BCM בשנה למשך תקופה של 10-15 שנים – היקף החוזה יכול להגיע עד לעשרה מיליארד דולר. יוסי לנגוצקי: ייצוא הגז יהיה בכייה לדורות, לא יהיה גז לילדינו. גדעון תדמור: הסכמי הייצוא לירדן ומצרים – התגלמות של השלום הכלכלי
בתמונה הראשית: אסדת ההפקה של מאגר תמר צילום: נובל אנרג'י
דולפינוס, קבוצה מצרית מייצגת התאגדות של צרכני גז לא ממשלתיים תעשייתיים ומסחריים מצריים גדולים, מפיצי גז, ויזמים בראשות ד"ר עלא ערפא, חתמה על מזכר כוונות לרכישת כמות ענק של גז ממאגר לוויתן, כך דיווחה הבוקר קבוצת דלק. דולפינוס תרכוש על פי המזכר כמות מקסימלית של 4 BCM לאורך מקסימום 15 שנה, כלומר שהכמות להגיע עד ל-60 BCM לאורך כל היקף העסקה, כמות עצומה של גז (כל צריכת הגז ממאגר תמר במשך שנה כיום היא כ-8 BCM).
זו לא העסקה הראשונה שסוגרות דלק ונובל אנרג'י על ייצוא גז, כאשר מוקדם יותר השנה נחתן על ייצוא גז ממאגר הגז הטבעי תמר על הסכם לאספקת גז למצרים בהיקף של מינימום 5 BCM במשך 3 שנים. אורכו הכולל של ההסכם למכירת עודפי גז הוא כ-7 שנים כשההכנסה שירשמו החברות ממכירת הגז תהיה תלויה במחירי הברנט בעת המכירה. השותפות העריכו כי הסכום המינימילי שצפוי להתקבל מהמכירה יעמוד לאורך כל התקופה על כ-1.2 מיליארד דולר, שהם כ-5 מיליארד שקלים. מגבלת האספקה היומית תעמוד על כ-250,000 MMBtu וכפוף למגבלת האספקה של נתיבי הגז.
מכתב הכוונות בין דולפינוס לשותפות לוויתן מצטרף לשורה של הסכמים אזוריים בתחום האנרגיה ושיתופי פעולה אסטרטגיים וכלכליים בין המדינות ישראל, קפריסין ומצרים. שלשום דיווחה חברת הענק British Gas על רכישת 35% ממאגר אפרודיטה הקפריסאי מידי נובל אנרג'י, תוך יצירת שותפות במאגר אפרודיטה בין החברות דלק קידוחים, אבנר, BG ונובל אנרג'י, וזאת בהתאם לשיתוף הפעולה האסטרטגי בתחום האנרגיה בין המדינות קפריסין ומצרים.
במקביל, שותפות לוויתן ממשיכה לנהל מגעים להשלמת חוזה ייצוא הגז למתקן ההנזלה של BG במצרים. במסגרת מזכר ההבנות, שותפות לוויתן תספק ל-BG 7 BCM גז טבעי בשנה, לתקופה של כ-15 שנה. בנוסף, שותפות לוויתן חתמה על מזכר הבנות עם חברת החשמל הירדנית (NEPCO) לאספקת 3 BCM בשנה לתקופה של 15 שנה.
שותפות תמר צפויה להתחיל בייצוא הגז בפועל למפעלי הברומיין ולחברת ערב פוטאש בצדו הירדני של ים המלח כבר בשנת 2016, וממשיכה בניהול המגעים להשלמת העסקה עם יוניון פנוסה הספרדית (UFG) שמחזיקה במתקן להנזלת גז במצרים.
יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר גדעון תדמור: "ההסכמים לייצוא גז ישראלי לירדן ומצרים הם ההתגלמות של השלום הכלכלי. תגליות הגז יאפשרו לחזק את מערכות היחסים של ישראל עם המדינות השכנות ולהשפיע על חייהם של מיליוני אזרחים ברחבי האזור. אנחנו ממשיכים להיות מחויבים לפיתוח תגלית לוויתן ולפרויקט הרחבת תמר, במטרה ליצור ביטחון אנרגטי לישראל ולמדינות השכנות".
מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו: "הפוטנציאל האזורי מתממש, ותגליות הגז הישראליות עתידות לשחק תפקיד מפתח בעיצוב משק האנרגיה האזורי. העסקה עם דולפינוס היא הוכחה נוספת לתועלות המדיניות והכלכליות שניתן להפיק באמצעות שיתופי פעולה אזוריים בין מדינות וחברות אנרגיה. המשק המצרי צמא לגז הן למשק המקומי והן לייצוא. מצרים עתידה להפוך למרכז אנרגיה אזורי (Hub), תוך שיתוף פעולה אסטרטגי עם שותפויות לוויתן ותמר, והמדינות ישראל וקפריסין".
שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, מברך על הסכם המסגרת לאספקת גז למצרים. "הסכם המסגרת מוכיח פעם נוספת את חיוניותו של מתווה הגז מבחינה כלכלית ומבחינה מדינית גם יחד. כפי שהדגשתי בשבועות האחרונים, הטענות שגילוי שדה הגז zohr במצרים מבטלות את הנחות היסוד של מתווה הגז, אינן נכונות. מבחינת ישראל, יש כאן לא רק הזדמנות כלכלית לפתח את שדה הגז לוויתן, אלא גם בפעם הראשונה לבצר את הסכמי השלום עם מצרים וירדן באמצעות זיקה כלכלית בעלת משמעות מדינית אמיתית. כל זה לא היה מתאפשר ללא ההתקדמות העצומה בגיבוש מתווה הגז והתחושה באזור שלנו ובעולם כולו, שלאחר קיפאון של שנים, ישראל מתכוננת ברצינות לפתח את מאגרי הגז שהתגלו בעומק הים.
יוסי לנגוצקי, הגיאולוג שמצא את מאגר תמר, אמר הבוקר בוועדת הכלכלה כי "המדינה מוכרת את עתידה בנזיד עדשים, לא הכל כסף. ייצוא הגז יהיה בכייה לדורות, זה משאב שנגמר זה לא עגבניות. לא יהיה גז לילדינו. אסור לייצא גז ממאגר תמר ומלוויתן וצריך להקים צינור שני ממאגר תמר. מדינת ישראל נוהגת כטיפשות שלא ראינו כקודמתה – היא חותמת על ייצוא גז לגנרל סיסי ואנחנו לא יודעים איפה הוא יהיה בעוד שנה".
כדאי ללמוד מהסעודים, שמנצלים את ההכנסות ממכירת נפט להתקנת מתקניי אנרגיות מתחדשות, שיעמדו לרשותם כשהנפט יאזל. ולכן גם אנחנו צריכים לשריין את ההכנסות ממכירות הגז להתקנת מתקניי ביו-גז, טורבינות רוח ומתקניי ניצול אנרגיית השמש למיניהם.